Eksperter: Aarhus Kommune bør vise skjulte optagelser

Skjulte video-optagelser fra plejehjem i Aarhus bør offentliggøres, mener to eksperter, der har set optagelserne. Også flere politikere vil se optagelserne.

Charlotte Ahm (tv.) og Hanne Larsen (th.) er stærkt utilfredse med plejehjemmet Kongsgården, fordi de mener, at plejehjemmet har svigtet deres mor og farmor.

Optagelser med skjult kamera fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus bør vises for offentligheden. Det mener flere af de eksperter, der har set de skjulte optagelser, som indgår i en dokumentarudsendelse fra TV 2. 

Læs også Flere politikere presser på: Vi vil se de skjulte optagelser

De skjulte optagelser er foregået efter aftale med de pårørende til en 90-årig kvinde med demenssygdom, som ifølge familien har været udsat for massivt omsorgssvigt. Aarhus Kommune har fået materialet omfattet af et fogedforbud, og optagelserne må derfor ikke vises.

I og med at man ikke kan få det her frem på anden vis, så synes jeg, det er relevant at bringe optagelserne.

Lars Bjerrum, professor i folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet

Ifølge flere eksperter bør optagelserne dog offentliggøres. Det mener blandt andre professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Lars Bjerrum, der har set de skjulte optagelser og selv medvirker i dokumentaren.

- I og med at man ikke kan få det her frem på anden vis, så synes jeg, det er relevant at bringe optagelserne. Familien har jo kæmpet i mange år for at få kommunen og forvaltningen i tale, og de har intet opnået, siger Lars Bjerrum til TV2 ØSTJYLLAND.

Plejehjemmet Kongsgården ligger i Viby.

Ingen chance for at opdage det

Fogedretten har nedlagt forbud mod optagelserne, da behovet for offentliggørelse må vige for den meget grove krænkelse af især borgerens rettigheder, der er sket ved de skjulte optagelser.

Det er på trods af, at de pårørende til den 90-årige kvindelige beboer, har givet TV 2 tilladelse til at sætte kameraer op i kvindens lejlighed.

Vicedirektør i Aarhus Kommune Thune Korsager har tidligere udtalt til Fagbladet FOA, at han synes, ”det er et overgreb, grænsende til psykisk voldtægt” at optage med skjult kamera på en arbejdsplads.

Det man ser i optagelserne, det er ikke godt.

Anneke Dapper Skaaning, demenspsykolog

Anneke Dapper Skaaning har 25 års erfaring som demenspsykolog. Hun anerkender, at det kan være stærkt grænseoverskridende for personalet at blive overvåget med skjult kamera. Alligevel mener hun, at det er vigtigt at få optagelserne frem i lyset.

- Jeg er overbevist om, at man aldrig nogensinde ville have fået det her frem, hvis det ikke var blevet filmet med skjult kamera. Vi har jo ingen chance for at opdage det. Og det er dødærgerligt, hvis det ikke kan komme frem i offentligheden.

Læs også Pårørende anmelder plejehjem for omsorgssvigt: - Farmor fik ikke skiftet ble i et døgn

Anneke Dapper Skaaning har også selv set dokumentarudsendelsen fra TV 2. Ifølge hende er det vigtigste nu, at kommunen undersøger forholdene for de ældre og retter op på det.

- Det man ser i optagelserne, det er ikke godt. Jeg tænker heller ikke, at medarbejderne vil være stolte af det. Men jeg tror ikke på, at de er dårlige mennesker, så det er vigtigt at finde ud af, hvorfor de reagerer sådan, siger Anneke Dapper Skaaning til TV 2 ØSTJYLLAND.

00:49

VIDEO: Charlotte Ahm har meldt Plejehjemmet Kongsgården til politiet, fordi hun mener, at de har svigtet hendes farmor.

Luk video

Manglende bleskift i et døgn

Torsdag stod pårørende til en 90-årig kvinde med demenssygdom på plejehjemmet Kongsgården frem på TV2 ØSTJYLLAND. Et barnebarn og en datter til den ældre kvinde fortæller historier om overdosering af medicin, anklager om manglende skift af bleer i op til et døgns varighed, og at hun ikke blev vendt om natten, som hun skulle for at undgå liggesår.

- Vi er konstant bekymret for farmor, og vi tænker hver dag på, om hun har det godt, om hun overhovedet kommer ud af sengen, og om hun får tør ble på. Det fylder hver eneste dag, siger Charlotte Ahm, der er barnebarn til den 90-årige kvindelige beboer.

03:25

VIDEO: Torsdag aften bragte vi et indslag om Charlotte Ahm og Hanne Larsen, der rejser en skarp kritik af forholdene på Kongsgården.

Luk video

Det påståede svigt af den ældre kvinde har fået familien til at melde plejehjemmet til politiet.

Charlotte Ahm og hendes mor, Hanne Larsen, har begge set hele tv-dokumentaren. Det har efterfølgende styrket deres opfattelse af, at deres mor og farmor ikke bliver passet og plejet, som hun skal.

Der lugter rigtig tit af tis og afføring.

Charlotte Ahm, barnebarn af beboer på Kongsgården

Det oplever de nemlig også selv, når de besøger hende. 

- Der lugter rigtig tit af tis og afføring, og det er ikke i orden, at hun skal sidde i den lugt i sin egen stue, hvor hun også spiser, siger Hanne Larsen, der er datter til den 90-årige kvindelige beboer, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Kommune politianmelder TV 2: Skjulte kameraer på omstridt plejehjem

Ifølge professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Lars Bjerrum kan det have store konsekvenser for borgernes sundhed, hvis de bliver udsat for mangelfuld pleje – for eksempel hvis der ikke er styr på hygiejnen.

- Patienter med dårlig hygiejne får mange flere infektioner, og det er en udfordring. Der er rigtigt mange medicinske konsekvenser af dårlig hygiejne. Hygiejne og forebyggelse af infektioner er noget af det allervigtigste, siger han.

Charlotte Ahm og hendes farmor, som de seneste tre år har boet på Kongsgården.

Politikere: Optagelser skal vises

Et bredt flertal på fem partier i Aarhus Byråd ønsker – på trods af fogedforbuddet - nu at få vist optagelserne. Og det handler om, at borgerne skal kunne have tillid til ældreplejen er god nok.

- Tillid er et nøgleord. Og efter det her er kommet frem, der er jeg sikker på, at rigtigt mange af os vil få henvendelser andre steder fra, om de også kan have tillid til os, siger formand for sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune, Lone Hindø (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi skal ikke bruge flere kræfter på at kæmpe imod, at de her optagelser kommer frem.

Hans Skou, Venstre, medlem af sundheds- og omsorgsudvalget, Aarhus Kommune

Samme toner lyder fra et andet udvalgsmedlem, Hans Skou (V). Han vil have optagelserne offentliggjort.

- Det kan godt være, at man kan finde noget jura, der gør, at optagelserne ikke kan blive offentliggjort. Men det er slet ikke det vigtige her, siger Hans Skou.

Læs også Michael har fået nok: Flytter sin far fra omstridt plejehjem

- Vi skal ikke bruge flere kræfter på at kæmpe imod, at de her optagelser kommer frem. Vi skal lære af den her sag, og den skal have de konsekvenser, den skal have, og så skal vi komme videre herfra, siger Hans Skou.

Vi ville gerne have haft rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skives (DF), kommentar til fogedforbuddet, men hun ønsker ikke at kommentere historien på grund af den verserende retssag.

00:44

VIDEO: Indtil i dag boede Michael Espersens far på plejehjemmet Kongsgården. Men Michael Espersen har besluttet at flytte hans far, da han er stærkt utilfreds med forholdene på plejehjemmet. 

Luk video