Kommune vil droppe plastik - men biolog har andet forslag

Det skal være slut med engangskrus af plastik på kommunale arbejdspladser i Silkeborg. Men en biolog mener, at man også bør gøre noget andet.

RETTELSE
Der er tilføjet en kommentar fra Dansk Affaldsforening, der er uenig i biologens påstand.

De får plastikkrus til møder, og deres mad bliver også serveret i plastikemballage til frokost. Men det skal være slut i 2022, og allerede næste år skal de gå i gang med projektet.

Det er i hvert fald ambitionen hos SF, Enhedslisten, Alternativet og De Radikale i Silkeborg Kommune, der vil droppe alt engangsplastik.

- Konkret sidder jeg til rigtig mange møder, og vi bliver serveret kaffe, sodavand og mad i plastik, og det, synes jeg ikke, kan passe. Det kan vi godt gøre bedre, siger Johan Brødsgaard fra Radikale Venstre til TV2 ØSTJYLLAND.

Alene i Europa produceres knap 26 millioner tons plastikaffald om året, og ifølge Miljøstyrelsen blev kun 30 procent genanvendt i 2016, og dét er faktisk selve problemet, lyder det fra en biolog.

Brug plastik, men sortér det

- Det handler om, hvordan vi skiller os af med plastik - ikke så meget om, hvorvidt vi bruger det. Det gør en forskel, at man bliver bedre til at samle og sortere hjemme, og at det bliver genbrugt, siger Karsten Bjerrum Nielsen, der er biolog i Kattegatcentret.

Partierne i Silkeborg mener, at en plastikfri kommune er bedst for miljøet, men biolog Karsten Bjerrum mener, at man også bør se på, om plastik bliver sorteret rigtigt efterfølgende. Da en stor del af plastikken ender i naturen. 

– Hvis vi bare kunne håndtere plastikken efterfølgende, og det blev sorteret og genbrugt. Der er selvfølgelig også nogle erhvervsmæssige og bæredygtige ting i forhold til at producere det, men den store udfordring er håndteringen efterfølgende, siger han.

Kattegatcenret har selv afskaffet store dele af plastik i deres cafeteria. Og de har blandt andet tyet til alternativer som kopper produceret af majsstivelse frem for plast.

Ikke al plastik kan genbruges

Hos Dansk Affaldsforening mener de, at biologen fra Kattegatcentret tager fundamentalt fejl.

Det oplyser kommunikationskonsulent Niels Toftegaard.

- Det bedste at gøre i affaldsmæssig forstand er at undgå affald. Og det kan Silkeborg jo gøre ved at bruge kopper, tallerkener og bestik, som kan vaskes op og bruges igen, skriver han i en mail.

- Skal man endelig bruge engangsservice, så er det en god idé at undgå plastik. Rigtig meget plastik er nemlig ikke muligt at bruge igen og genanvende, fordi det er designet forkert, så flere plastiktyper er blandet i den samme emballage. Indtil at mere plastikemballage og -engangsservice er designet til at kunne bruges igen, skal vi undgå det, tilføjer han i sin mail.

Bliver måske bøvlet

Silkeborg har ingen opgørelser over, hvor meget plastik de bruger. Alligevel vil de fire partier prioritere det. 

 - Det er muligt, at det kommer til at give nogle bøvlede processer og noget omstilling, men det skal vi give vores støtte, siger Johan Brødsgaard fra Radikale Venstre.

I videoen her kan du se, hvordan et nyt firma forvandler gamle fiskenet til nyt sportstøj.
IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

Retten i Aarhus politi byret byretten domstol

Dommer fængsler 35-årig mand i sag om voldtægt

Dagens mest læste