Filip bygger landskaber, fly og kampvogne: - Det giver en ro

14-årige Filip Martinussen laver små modeller af alt fra huse, fly, kampvogne og landskaber. Som ord – og talblind giver det ham en stor ro.

00:52

14-årige Filip Martinussen fra Kjellerup ved Silkeborg finder en stor ro i familiens værksted, hvor han med inspiration fra YouTube og film bygger små modeller af alverdens ting – særligt med afsæt i 2. verdenskrig.

Huse, kampvogne, fly, mennesker og landskaber. Alt sammen sirligt udformet i plastik, pap og træ og malet med Filip Martinussens rolige hånd.

Den 14-årige dreng fra Kjellerup ved Silkeborg finder en stor ro i familiens værksted, hvor han med inspiration fra YouTube og film bygger små modeller af alverdens ting – særligt med afsæt i 2. verdenskrig.

Læs også Nu vil rådmand droppe fogedforbud: Skjulte optagelser fra plejehjem skal frem

- Når jeg kommer hjem fra skole, så tømmer jeg opvaskemaskinen, som jeg har fået at vide, at jeg skal, og så går jeg ud og begynder at bygge. Jeg kan godt bruge en hel uge på at bygge og male på noget, siger Filip Martinussen til TV2 Østjylland.

Det betyder rigtig meget for mig, fordi jeg godt kan lide det, og det giver en ro. 

Filip Martinussen

Filip er ord – og talblind, og på den måde er modelbygningen både et frirum for ham, men også et sted hvor han kan opleve succes og få indhente noget af den indlæring, han ikke altid har lige let ved at forstå i undervisningen:

Læs også Unge flytter ind i trækronerne

- Det betyder rigtig meget for mig, fordi jeg godt kan lide det, og det giver en ro. Jeg er heller ikke den dygtigste i skolen, så jeg lærer også noget igennem det her, fortæller han.

Det gør han blandt andet ved at læse manualer, sætte sig ind i de historiske perioder og holde styr på tal og sammenhænge.

14-årige  Filip Martinussen fra Kjellerup ved Silkeborg finder en stor ro i familiens værksted, hvor han med inspiration fra YouTube og film bygger små modeller af alverdens ting.

Startede med lego - nu bygger han fly

Filip var glad for lego, da han var yngre.

Men da han i fødselsdagsgave et år fik en modelflyver tog interessen for modelbygning fart, og mens sommerferien i øjeblikket har lagt sig over familien, kan han få flere timer til at gå i værkstedet med en lydbog i ørene og hænderne travlt beskæftiget.

Læs også Nabostrid endte i hærværk: Kvinde smurte hus ind i maling og mudder

Han har blandt andet bygget en stor flyver ud af en tom papkasse, som hans forældre havde fået leveret møbler i.

Filip Martinussen kan bruge flere timer på at bygge og male i værkstedet. 

For hans mor, Britt Martinussen, er det helt tydeligt, hvor stor glæde Filip har af interessen og roen, den giver ham.

Læs også Flere familier fortæller om omsorgssvigt på aarhusianske plejehjem

- Filip har ikke et filter, der kan sortere, hvad der sker omkring ham. Den bedste måde at beskrive det på er nok, at han er på overarbejde det meste af tiden, fortæller hun.

Filip Martinussen tager især afsæt i 2. verdenskrig, når han bygger modeller.