Flere familier fortæller om omsorgssvigt på aarhusianske plejehjem

Endnu to familier fra Aarhus-området fortæller nu om omsorgssvigt i ældreplejen i Aarhus Kommune.

Inger Ørum Schmidt og Karen Margrete Hansen, der er datter og hustru til den nu afdøde Eigil Hansen, oplevede ikke at deres far og mand blev behandlet ordentligt på et Aarhus Kommunes plejehjem.

Plejehjemssagen fra Kongsgården er ikke en enlig svale. Tværtimod er ældreplejen i kommunen generelt underprioriteret.

Sådan lyder det fra nu yderligere to familier, der har oplevet, at deres familiemedlem ikke er blevet behandlet ordentligt på et af kommunens plejehjem.

Læs også Endelig taler Bundsgaard: - Der skal flere ressourcer til ældreområdet

Det gælder blandt andet Inger Ørum Schmidt og Karen Margrete Hansen, der er datter og hustru til den nu afdøde Eigil Hansen.

Han var dement og havde afføringsinkontinens, og derfor kom han i 2018 på plejehjemmet Sifsgård i Åbyhøj, så han kunne få den nødvendige pleje. Men det mener familien ikke, at han fik:

Vi synes, at det var forfærdeligt, at vores far skulle være et sted, hvor han absolut ikke ønskede at være.

Inger Ørum Schmidt, datter til tidl. beboer på plejehjemmet Sifsgård i Åbyhøj

- Lejligheden er beskidt. Der er afføring på gulvet, på toilettet og på karmene og væggene. Når vi påpegede, at det er utilstrækkelig rengøring, så fik vi at vide, at det er hver fjortende dag, at de gør rent, og det er det.

Læs også Nu vil rådmand droppe fogedforbud: Skjulte optagelser fra plejehjem skal frem

- Det betød, at vi følte utilstrækkelighed, og vi synes, at det var forfærdeligt, at vores far skulle være et sted, hvor han absolut ikke ønskede at være, fortæller Eigil Hansens datter, Inger Ørum Schmidt, til TV ØSTJYLLAND.

Karen Margrete Hansen og Eigil Hansen nåede at fejre diamantbryllup sammen. 

Værdighed og respekt

Også Egon Gaarmann har oplevet utilstrækkelig behandling på et af kommunens plejehjem. Hans kone Kirsten, har været på plejehjemmet Søholm i Viby i et år.

Læs også Statsministeren om plejesvigt: - Der mangler hænder og hoveder

Kirsten Gaarmann lider af Parkinson, er lam i den ene side og har næsten mistet evnen til at tale. Ifølge Egon Gaarmann giver det store problemer, da personalet ikke har tid til at kommunikere med hustruen via en staveplade.

- Hvis hun ikke kan sige, at hun skal på toilettet, og de ikke forstår det, så kan det jo ikke hænge sammen, siger Egon Gaarmann til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er ikke værdigt. Man skal behandle de ældre med værdighed og respekt.

Inger Ørum Schmidt, datter til tidl. beboer på plejehjemmet Sifsgård i Åbyhøj

For ham personligt har hustruens ophold på plejehjemmet betydet, at han kæmper med søvnproblemer og generelt har det dårligt.

Begge familier håber nu på, at deres opråb bliver hørt:

Læs også Efter møde på omstridt plejehjem: - Der er lovet guld og grønne skove

- Det er ikke værdigt. Man skal behandle de ældre med værdighed og respekt. Jeg tænker, at jo flere der kommer frem med det her, jo mere må det jo gå op for politikerne, at det altså er alvor det her.

- Der skal nogle flere hænder til, og der skal ses på, hvordan gør vi det her bedre, siger Inger Ørum Schmidt.

02:14

VIDEO: To familier fortæller nu om omsorgssvigt på yderligere to plejehjem i Aarhus Kommune.

Luk video

Flere ressourcer til området

Efter flere måneders tavshed udtalte borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), sig i går, mandag, om det svigt der er foregået i ældreplejen i Aarhus.

Læs også Ekspert: En umulighed for borgmester at trække fogedforbud tilbage

Det kommer efter at Ekstra Bladet, på trods af et fogedforbud fra Aarhus Kommune, offentliggjorde en række skjulte optagelser af omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Det er nogle modbydelige billeder, det er hjerteskærende, og det er ikke en værdig behandling.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune

- Det er nogle modbydelige billeder, det er hjerteskærende, og det er ikke en værdig behandling. Det skal rettes op, og vi skal helt til bunds i det, og det har jeg en forventning om, at den ansvarlige rådmand gør.

- Det er hendes ansvar og opgave, og så skal vi andre bakke op og sikre, at der er de ressourcer til rådighed, så man kan lykkes med opgaven som medarbejder, sagde Jacob Bundsgaard mandag til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Sygeplejerske vil opfinde ny stilling på plejehjem: - Det vil give mange fordele

Mandag bød Statsminister Mette Frederiksen (S) også ind med sit syn på sagen, idet hun gav udtryk for, at der skal tilføjes flere ressourcer til ældreområdet. Samme toner lyder også fra Jacob Bundsgaard.

Min anbefaling vil være, at et af de områder, der bliver prioriteret, er ældreområdet.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune

- Der ligger en opgave på byrådets bord i forbindelse med de kommende budgetdrøftelser i september. Min anbefaling vil være, at et af de områder, der bliver prioriteret, er ældreområdet, siger han.

Læs også Barnebarn til 90-årige Else: Der skal handling bag ministers møde

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, håber, at borgmesteren overholder løftet om flere penge til ældreområdet. Men hun har svært ved at tro på det. Hør hendes tanker om borgmesterens udmelding i videoen nedenfor. 

03:43

VIDEO: Mandag aften svarede Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune på borgmesterens udmelding om, at der skal flere penge til området. Se interviewet her. 

Luk video