Beboere fik sænket farten efter 30 års kamp – men må fortsat leve med massive trafikgener

I mere end 30 år har beboerne på Nørreskov Bakke forsøgt at råbe op om massive trafikgener. Nu kræver de, at Silkeborg Kommune skal bygge en omfartsvej.

Sidste vinter håbede beboerne på Nørreskov Bakke endelig, at de kunne sætte et punktum i en sag, der har plaget dem i mere end 30 år.

Alligevel forsøger de her et år senere fortsat at råbe politikerne op.

Selvom flere tiltag er iværksæt, lever de nemlig fortsat med generne fra trafikken, som hver dag suser forbi lige uden for deres vinduer.

- Det her er en kamp for at blive hørt som borger, siger Karen Gubi Duelund, der har boet på Nørreskov Bakke i 20 år, til TV2 ØSTJYLLAND.

Motorvej og ny bydel har betydet mere trafik

På et byrådsmøde i januar 2021 besluttede politikerne i Silkeborg ellers at sænke hastighedsgrænsen på Nørreskov Bakke fra 60 til 50 kilometer/timen samt at opsætte en fodgængerovergang med trafikregulering.

quote Det her er en kamp for at blive hørt som borger.

Karen Gubi Duelund, beboer på Nørreskov Bakke

Det blev gjort i forsøget på at reducere trafikstøjen og den tunge trafik, der lægger vejen forbi Nørreskov Bakke.

- Trafikanterne har ikke opdaget det, siger Lene Holmkvist Friedrichsen, der også bor på Nørreskov Bakke, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi, der bor her, mærker ikke, at farten er sænket. Trafikken er ikke aftaget – måske er den endda øget, siger Karen Gubi Duelund.

Er det ikke bare et vilkår, når man vælger at købe hus her, at der er meget trafik?

- Jo, det kan man sige. Da vi købte vores hus for 20 år siden, vidste vi godt, at der lå en stor vej her. Hvad vi ikke vidste var, at der kom en motorvej i den ene ende og en helt ny bydel i den anden ende, siger Karen Gubi Duelund med henvisning til en motorvejstilkørsel fra 2015 og det nye boligområde Eriksborg, der tilsammen rammer Nørreskov Bakke ind.

Nørreskov Bakke.
Nørreskov Bakke. Foto: Google Maps

Beboere vil have omfartsvej

Derfor ser beboerne også kun en løsning på de trafikale problemer.

- Vi vil gerne have, at den nye omfartsvej bliver bygget, så vi kan få ledt al den overflødige trafik væk, siger Lene Friedrichsen.

Det er en vej, der har været i støbeskeen i mere end 30 år, og som efter planen skal lede den tunge trafik uden om Nørreskov Bakke. Alligevel er den aldrig blevet til noget.

- Hvis jeg fortsat skal have tillid til det kommunale system og kommuneplaner, så skal den vej ikke bare snakkes om, siger Lene Holmkvist Friedrichsen.

En række beboere ønsker en omfartsvej for at aflaste Nørreskov Bakke.
En række beboere ønsker en omfartsvej for at aflaste Nørreskov Bakke.

Kræver handling

Morten Høegh fra Venstre er lokalpolitiker. Han bor selv i området og kører på Nørreskov Bakke hver dag. Han er ikke bange for at kaste sig ind i sagen i den kommende byrådsperiode.

- Det er helt klart en af de ting, jeg kommer til at arbejde fast for, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Alligevel vil han ikke love beboerne, at en ny omfartsvej er lige på trapperne.

- Det er et offentligt system. Der er en masse godkendelser, og der skal laves nogle undersøgelser. Så man kan ikke bare bygge løs, selvom man synes, det kunne være fint, siger Morten Høegh. 

På Nørreskov Bakke er de glade for lokalpolitikernes engagement, men er også trætte af forklaringer som Morten Høeghs, som de har hørt på i årevis.

- Vi har skabt en god dialog med de relevante politikere. De ser og hører os. Nu mangler der bare handling, siger Lene Holmkvist Friedrichsen.