Teater får nyt navn og rykker en liga op: - Vi er stolte og glæder os

Efter 20 år bliver Randers EgnsTeater til Randers Teater – et regionalt teater. Kulturministeren ønsker teatret tillykke med at rykke op i en ny liga.

Randers Teater er kommet på finansloven og har fået tildelt 3 millioner kroner ekstra af staten. De går fra at være egnsteater til en helt ny form for regionalt teater. Arkivfoto.

Efter 20 år som Randers EgnsTeater præsenterer teatret den 27. maj sit første sæsonprogram som Randers Teater.

Sæsonen bliver teatrets hidtil største med 10 familieforestillinger og 30 voksenforestillinger, heraf 8 egenproduktioner.

Vi er et af få teatre, der nu er finansieret både nationalt og kommunalt.

Peter Westphael, leder af Randers Teater

Det sker efter Randers Teater er kommet på finansloven og har fået tildelt 3 millioner kroner ekstra af staten.

I den forbindelse skal de nu lave teater for et større område – de går fra at være egnsteater til en helt ny form for regionalt teater.

- Nu er vi en del af noget større og kan sætte endnu flere ressourcer ind på at udvikle og eksperimentere, så vi kan præsentere publikum for mere nyskabende scenekunst. Vi er et af få teatre, der nu er finansieret både nationalt og kommunalt, siger leder af Randers Teater, Peter Westphael, til TV2 ØSTJYLLAND.

Peter Westphael glæder sig til, at levende mennesker møder levende publikum igen efter coronakrisen. Teater på internettet er film, siger han.

Lykønskning fra minister

Randers Teater har fået tildelt tre millioner ekstra af staten. De får nu 8,8 millioner fra staten og 6,2 millioner fra kommunen om året.

Dermed er Kulturministeriet nu den største bidragsyder til teatrets drift, hvor det før var Randers Kommune.

Kulturministeren ønsker Randers Teater held og lykke.

Læs også Teateroptræden for plejehjemsbeboere: - Det trængte vi til

- Jeg ønsker Randers Teater tillykke med at teatret er rykket op i en ny liga. Her skal Randers Teater fortsætte med at producere og præsentere scenekunst for både børn og voksne, arbejde med talentudvikling og styrke danskernes interesse for scenekunst, siger kulturminister, Joy Mogensen (S), i en pressemeddelelse.

-  Men de skal gøre det regionalt og på tværs af flere kommuner. Jeg glæder mig til at følge, hvordan Randers Teater griber opgaven an og ønsker teatret lykke på rejsen.

Vi håber at se ministeren til den officielle åbning. Hun er inviteret, og vi håber hun har tid til at komme og fejre det.

Peter Westphael, leder af Randers Teater

Hos Randers Teater er lederen glad for Joy Mogensens ord.

- Det er dejligt, og vi håber at se ministeren til den officielle åbning. Hun er inviteret, og vi håber hun har tid til at komme og fejre det.

Med det nye navn følger også et nyt logo, der er udarbejdet i samarbejde med Grobowski. Foto: Randers Teater

'Positivt at staten tager medansvar'

I Randers Kommune er man også glade for den øgede støtte fra staten til kulturen i Randers.

Læs også Aros-direktør trækker i land: - Vi overholder reglerne

- Randers Teater er blevet styrket, og jeg er sikker på, at det er til glæde for de mange tusinde børn og voksne, der nyder teateroplevelserne. Det er også en fordel for kommunen, for de omkringliggende kommuner og for vores teater, siger borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen, i en pressemeddelelse.

- Det er positivt, når staten går med ind og tager et medansvar for at løfte scenekunsten i vores område, så det ikke kun er en opgave for den enkelte kommune.

Vi får nogle flere opgaver, og det bliver til mere teater.

Peter Westphael, leder af Randers Teater

De tre millioner kroner ekstra årligt fra staten at lave scenekunst for kommer til at kunne mærkes for publikum ifølge Peter Westphael, der har været leder af teatret i alle 20 år.

Læs også Næsten halvdelen af landets beslaglagte kokain er taget i Aarhus

- Vi er ved at definere vores plads, og vi har lavet strategiske samarbejder med kommuner omkring os. Vi får nogle flere opgaver, og det bliver til mere teater, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

- Alt kommer til at blive udviklet, men der er selvfølgelig stadig ikke ubegrænsede midler.

Køb billet uden risiko

Randers Teater åbner for billetsalget til den kommende sæson den 29. maj.

Peter Westphael håber, at folk vil købe billetter, selvom situationen med corona fortsat er usikker.

Læs også Stoletest afslører, om midtjyder med corona skal indlægges

- Nu beder vi folk om at være lidt hurtige. Køb billetter, som I altid har gjort. Vi overholder alle regler, og der er ingen risiko økonomisk. Ingen ved, hvad morgendagen bringer, men hvis vi ikke kan spille, så aflyser vi, og publikum får deres penge retur.

Festdag under forsvarlige forhold

Normalt når billetsalget åbner, er det en festdag med masser af kunder i kø ved billetskranken.

Vi har sikret os alt, hvad vi kan, så vi ikke er en smittespreder under billetsalget.

Peter Westphael, leder af Randers Teater

Peter Westphael håber, at det også i år bliver en god dag, selv om omstændighederne er lidt anderledes denne gang.

- Vi har sikret os alt, hvad vi kan, så vi ikke er en smittespreder under billetsalget. Vi tager alle de forbehold, vi kan, også selvom det kan være lidt for hysterisk. Vi følger alle regler – også strammere, hvis vi kan gøre det.

Randers Teater slår dørene op til en ny sæson 11. august med Niels Olsen-showet med den sigende titel 'Det kan kun gå galt', som spiller til 14. august. Foto: Sine Nielsen

Peter Westphael fortæller, at de havde en masse sjove planer for lanceringen af deres nye navn og nye projekter.

Læs også Nøgne mennesker lister rundt på museum: - Vi er klædt af til skindet

- Det døde så bare fra den ene dag til den anden. Alt blev bare lagt væk, og folk blev sendt hjem, siger han og fortsætter:

- Vi glæder os til at komme i gang igen. Randers er en kulturby, som har satset på os. Vi er stolte over, at vi har fået det her stempel som regionalt teater. Vi får større muligheder og håber på fortsat støtte fra borgerne.