Pia skaffer 15 millioner kroner til statskassen om året
Pia Karlsen har arbejdet som pantefoged i 27 år. I gennemsnit er hun med til at inddrage 15 millioner kroner om året til statskassen.
Pantefogeden er nok en af de personer, som du har allermindst lyst til at få besøg af. Fogeden kommer og banker på din dør, hvis du har gæld til det offentlige. For eksempel hvis du ikke har betalt din skat, børnebidrag eller licens.
Og sådan en er Pia Karlsen. Hun arbejder som pantefoged ved Gældsstyrelsen i Randers og har gjort det i 27 år.
Læs også:
I gennemsnit udmønter Pia Karlsens arbejde sig årligt i 15 millioner kroner, som hun er med til at inddrage fra virksomheder. Hun fortæller, at mange har fordomme omkring hendes løn, men hun får hverken provision eller bonus alt efter, hvor mange penge hun skaffer til statskassen.
Det siger hun i programmet 'Face Din Fordom', hvor personer fra forskellige faggrupper bliver præsenteret for en række fordomme, som TV2 ØSTJYLLANDs brugere har om dem.
- Jeg har foreslået det til min chef, men han ville ikke gå med til det. Jeg har en fast løn og er desværre ikke provisionslønnet, selvom jeg gerne ville være det, siger Pia Karlsen.
Det kunne ellers blive en god forretning for Pia Karlsen. Hun har nemlig prøvet at inddrage helt op til 12 millioner kroner på en gang.
- Jeg synes, det er fedt. Det er sådan lidt en lykkefølelse, at nu har jeg bragt lidt provenu til statskassen, og det, synes jeg jo, er fedt, siger hun.
- Folk græder af og til
En anden fordom, som Pia Karlsen bliver præsenteret for, er, at pantefogeder er 'kyniske overfor andres svære situation'.
Den fordom er hun dog ikke helt enig i.
- Det, mener jeg ikke selv, jeg er. Jeg skal ikke kun tilgodese Gældsstyrelsen interesser, men jeg har faktisk pligt til at vejlede, siger hun.
Hun fortæller dog, at hun i nogle tilfælde er nødt til at skære igennem, selvom det gør ondt.
- Det er faktisk af og til, at folk græder. Det er ofte ved enkeltmandsvirksomheder, hvor mand og kone sidder under udlægsforretningen. Nogle gange er det jo fordi, folk ikke har handlet rettidigt, at de sidder i den situation. Jeg holder pantefogedkasketten på og prøver at være professionel og vejlede dem i, hvad der skal ske. Men jeg er heller ikke bleg for at gøre de ”grimme” ting.
Hvad er en pantefoged?
I gamle dage blev fogeden populært kaldet Kongens foged og var finanskrisetiders bøddel, der uden at tøve smed folk på gaden. I dag er landets fogeder samlet I Gældsstyrelsen, hvor de samarbejder på tværs af de forskellige driftscentre. På Gældstyrelsens driftscenter i Randers arbejder i alt 60 fogeder.