Sexshop-ejer: Vores prøverum er IKKE til sexlegetøj

Det er fortid med snuskede sexshops. Nu handler det om at være så professionel, at det ikke er meget vildere end at købe en liter mælk, lyder det fra en butiksejer.

Tør du gå derind? Er der nogen, der ser dig?

Mange trækker nok lige vejret en ekstra gang, før de første gang går ind i en af landets sexshops, hvor dildoer og meget andet sexlegetøj står fremme uden skyggen af skam. Heller ikke hos dem, der står bag kassen.

Men hvem er personerne, der vælger at vie deres arbejdsliv til at sælge sexlegetøj? Det sætter reporter Jesper Fonvig sig for at undersøge i denne uges udgave af 'Face din fordom'.

Han besøger 31-årige Pernille-Louise Lenskjold og hendes butik Tys Tys i hjertet af Aarhus og præsenterer hende for nogle af de fordomme, der klæber sig til hendes branche.

Fordom 1: Du er en frisk ung pige, der er med på den værste, og har ingen fordomme selv.

- Jeg vil sige, at jeg er frisk, men jeg har bestemt også fordomme. Det er jo ikke sådan, at bare fordi man arbejder med sexlegetøj, at så har man ikke nogen fordomme, siger Pernille-Louise Lenskjold og fortsætter:

- Men jeg er i hvert fald ikke med på den værste. Jeg har masser af grænser.

Fordom 2: Du er udfordrende klædt, måske i lak og læder.

- Jeg går aldrig nogensinde udfordrende klædt, og jeg går aldrig nogensinde i hverken lak, læder eller høje støvler. Jeg har som regel sådan noget tøj på, siger Pernille-Louise Lenskjold og refererer til sin aktuelle beklædning: en blå trøje og sorte bukser.

Men det er nedringet måske?

- Nej, det er jeg faktisk aldrig nogensinde. Det er faktisk noget, jeg tænker rigtig meget over – at være professionel. For mig betyder det rigtig meget, at vi snakker om det som værende, at man for eksempel skal købe en liter mælk nede i Føtex.

Hvor tror du, fordommen kommer fra?

- Jeg tror, det kommer fra, at det i gamle dage i snuskede sexshops som oftest også var en eller anden med sort makeup, store øreringe og nitter. Men det er slet ikke tilfældet, ikke her hos os i hvert fald.

Pernille-Louise Lenskjold er medejer af Danmarks ældste sexshop, Tys Tys i Aarhus.
Pernille-Louise Lenskjold er medejer af Danmarks ældste sexshop, Tys Tys i Aarhus.

Fordom 3: I har snuskede baglokaler, hvor varerne bliver prøvet af.

- Vi har overhovedet ikke snuskede baglokaler. Vi har en espressomaskine og sådan lidt forskelligt.

Det er selvfølgelig ikke så snusket. Er det der, man skal om og prøve noget af?

- Nej, det er det ikke. Vi har et prøverum, som selvfølgelig er til lingeri, ikke til sexlegetøj, siger hun grinende.

Fordom 4: Du er en Laila-type med sort hår og rød læbestift.

- Jeg tror, jeg ved, hvad der menes, men det er jeg slet ikke.

Der er noget på neglene, kan jeg se.

- Ja, det er rigtigt. Jeg har lange negle, og det har jeg faktisk altid haft. Jeg har selv haft en tøjbutik, og det havde jeg også der. Der er simpelthen ikke noget grimmere end beskidte negle, når man står og ekspederer en kunde. Så det har meget med hygiejne at gøre.

Forstår du, at folk har fordomme?

Ja, det gør jeg. Men jeg tror, det er uvished og uvidenhed om produkterne, fordi selvfølgelig kan man ikke undgå at møde nogen, der er megagenerte og ikke tør spørge om noget.

Hvad siger venner og familie, hvis du er til familiefødselsdag?

- I starten var min mor virkelig konservativ i forhold til sexlegetøj, men nu tænker hun, at Far bare synes, det er fedt.

Hvad med kærester? Hvad siger de til sådan noget?

- Han synes bare, det er fedt. Han synes nemlig også, at det er en megafed branche, og det er det jo også. Det synes min svigerfamilie også. Og så håber jeg da, at der om et år eller to er endnu færre, der vil have nogen fordomme om den her branche.