450 trøjer for 500.000 kroner: Mikael har kæmpe samling af fodboldtrøjer

Mikael Lehm fra Randers har brugt rigtig meget tid på at opbygge en kæmpe samling af fodboldtrøjer fra hele verden.

500.000 kroner. Sådan cirka.

Så stor en værdi har Mikael Lehms samling. En samling, der er lidt usædvanlig. En samling af cirka 450 fodboldtrøjer.

Det hele startede tilbage i 90’erne, da Mikael som barn gik til fodbold. Her fik han sin første trøje, og så er det ellers accelereret siden.

quote Der er ikke ret mange, der synes, at det er helt normalt.

Mikael Lehm, fodboldtrøjesamler

- Det kom snigende. Jeg har altid spillet fodbold og har nok haft en større passion end andre. I takt med at der kom flere penge på kontoen, begyndte jeg at købe selv. Hver gang der har været en fed trøje eller en ny sæson, har jeg købt en ny, og så er samlingen bare vokset og vokset, siger Mikael Lehm til TV2 ØSTJYLLAND.

Kom løbende

Mikael voksede op i Randers, hvor han stadig bor i dag. Her tog han ofte ture ned til den lokale sportsbutik, der havde et udvalg af trøjer fra hele verden. Mikael tog aldrig en beslutning om, at han ville samle trøjer – det var nok nærmere passionen, der valgte ham.

For tre-fire år siden fandt Mikael andre ligesindede. Andre fodboldtrøje-fanatikere, der skriver og taler sammen gennem diverse Facebook-grupper, hvor trøjerne købes, sælges og byttes blandt medlemmerne.

Mikael Lehm viser i sommeren 2020 sin daværende samling frem. Der er skiftet en del ud siden.
Mikael Lehm viser i sommeren 2020 sin daværende samling frem. Der er skiftet en del ud siden. Foto: Privatfoto: Mikael Lehm

Og så begyndte samlingen for alvor at vokse. Faktisk går Mikael for det meste i fodboldtrøjer til hverdag – også på arbejde.

- Det tiltaler mig af en eller anden grund mere at gå ud med en fodboldtrøje end alt mulig andet. Der er tit nogen, der siger til mig, at de ikke ser mig i andet end fodboldtrøjer. Men jeg har også andet pænt hjemme i skabet, skjorter og alt muligt - det er bare ikke lige det, jeg vælger, når jeg skal ud ad døren, siger Mikael Lehm.

Samtalestarter

Mikael Lehm elsker at bruge fodboldtrøjer, da det ifølge ham altid er en god indgang til en samtale. Om det er på en rejse, på arbejde eller i den lokale fodboldklub, hvor han er sportslig formand.

- Når man har et navn på ryggen eller en klub på brystet, som alle folk, der bare synes lidt om fodbold, kan relatere til, så er det på en måde nemt at komme ind på folk, eller det er nemt for folk at komme ind på mig, siger han. 

Mikael elsker alle former for fodboldtrøjer, men har en særlig kærlighed for det italienske. Når han ser på en fodboldtrøje, ser han ikke bare et stykke tøj. Han ser spillerens historie, den storslåede karriere og alt, hvad der følger med.

Selvom samlingen tæller 450 trøjer, kan han stadig fortælle en historie om dem alle sammen. Hvem der spillede i den, i hvilken kamp og hvornår. Og det er ikke alle, der helt kan forstå det.

quote På den måde er der hele tiden noget lir omkring de trøjer.

Mikael Lehm

- Der er ikke ret mange, der synes, at det er helt normalt. Og hende derhjemme er træt af det, for det fylder rigtig meget. De synes, at det er tosset, men der er lige så mange, der synes, at det er fedt, siger Mikael Lehm.

Lir i klubben

I den lokale fodboldklub er trøjesamlingen et hit. Tidligere har en spurgt, om han måtte låne en engelsk landsholdstrøje, da han vidste, at Mikael sikkert havde en. Og det havde han. Selvfølgelig. Så Mikael udlånte sin Wayne Rooney-landsholdstrøje. 

I forbindelse med FodboldtrøjeFredag var der en quiz, hvor klubbens medlemmer skulle gætte på, hvilken trøje han havde på. Svaret var en Islandsk landsholdstrøje fra VM i 2016, og vinderen af quizzen blev kvitteret med otte gratis sodavand eller øl fra klubhuset.

- På den måde er der hele tiden noget lir omkring de trøjer, siger Mikael Lehm.

Samlingen tæller trøjer fra hele verden. Den mest værdifulde del af samlingen er de såkaldte ”matchworn” trøjer, der tæller cirka 200 styks. Det er trøjer, som har været brugt i kamp af professionelle spillere fra de største klubber i hele verden. Og nu ligger de hjemme i Mikaels kælder.

Mikael Lehms samling af trøjer er normalt gemt væk i kælderen, men i 2020 hev han dem alle op på græsplænen.
Mikael Lehms samling af trøjer er normalt gemt væk i kælderen, men i 2020 hev han dem alle op på græsplænen. Foto: Privatfoto: Mikael Lehm

Den anden del af samlingen er ”fantrøjer”, der er produceret og solgt til at blive brugt af fans. Dog stadig med spillertryk og de rigtige mærker på armene naturligvis.

Opsparing i kælderen

Efterhånden som samlingen, og værdien af den, er vokset, er Mikael også begyndt at være lidt mere øm omkring dem.

- Jeg er blevet lidt mere nervøs for at gå og spille i de dyreste af dem, siger Mikael Lehm.

quote Hvis jeg har lyst til et eller andet, kan jeg bare sælge 20 trøjer.

Mikael Lehm

Han har ellers tidligere brugt dem både til at gå med og spille fodbold i. Det har dog betydet, at trykket er begyndt at krakelere, og når trøjerne har en værdi på op til 5.000 kroner, er man nødt til at passe ekstra på dem. Derfor bruger han nu mest fantrøjerne.

Mikael har en ven i fodboldtrøjemiljøet, der har solgt ud af sin samling for at købe en Porsche for pengene. Og hvis trøjerne skal beholde sin høje værdi, skal man passe på dem. Det er næsten som en lille bankopsparing.

- Hvis jeg har lyst til et eller andet, kan jeg bare sælge 20 trøjer, så har jeg en god sjat penge i hånden, siger Mikael Lehm grinende. 

Fredag holder Børnecancerfonden og Danske Spil FodboldtrøjeFredag, hvor man opfordrer folk til at gå i fodboldtrøjer og donere penge til Børnecancerfonden.