Forening forstår hærværk rettet mod jøder

Den Nordiske Modstandsbevægelse vil ikke påtage sig ansvaret for weekendens hærværk målrettet jøder, men tager samtidig ikke afstand fra flere af aktionerne.

I weekenden fandt flere tilfælde af groft hærværk målrettet jøder og udført mod jødiske symboler og religiøse genstande sted. Nu bakker Den Nordiske Modstandsbevægelse op om flere af aktionerne.

Hærværket fandt sted på 81-årsdagen for Krystalnatten, hvor jøder blev overfaldet og dræbt af nazister i Tyskland.

I Randers blev 84 gravsten på en jødisk gravplads overmalet eller væltet, og i Silkeborg fik en familie sat et klistermærke på deres postkasse, som forestiller en gul, jødisk stjerne.

Flere politikere, foreninger og privatpersoner har efterfølgende taget skarpt afstand til hadforbrydelserne, men nu bakkes flere af dem op af Den Nordiske Modstandsbevægelse også kaldet Nordfront.

- Vi synes, det er positivt, at folk omsider er begyndt at vågne op til en erkendelse af, at magtjøder og jødisk infiltration i samfundet er yderst skadelig og uønsket, og vi har forståelse for, at personer skaber opmærksomhed omkring dette fremmede, undergravende element i samfundet ved at gennemføre eksempelvis en klistermærkeaktion på årsdagen for Krystalnatten, skriver såkaldt redechef i foreningen Jacob Vullum Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: 84 gravsten på gravpladsen i Randers er blevet overmalet og enkelte er også væltet.

Tager ikke ansvaret

Han vil dog ikke på vegne af Den Nordiske Modstandsbevægelse tage ansvaret for aktionerne.

- Fra organisationens side har der ikke været givet ordre om iværksættelse af disse aktioner. Om enkeltpersoner, om de måtte være en del af Den Nordiske Modstandsbevægelse, sympatisører eller helt udenforstående, har benyttet dagene omkring årsdagen for Krystalnatten til at aktionere mod jøder og jødisk magt, ved vi ikke, lyder det fra Nordfront.

quote Vi har fået enkelte henvendelser, og de vidneudsagn arbejder vi med. Men de er ikke konkrete. Ingen har set noget på gerningsstedet.

Michael Kjeldgaard, Østjyllands Politi

Ud over de østjyske tilfælde af hærværk, der også indbefatter grøn maling mod en bygning i Randers med en Davidsstjerne på facaden, et klistermærke med en gul jødestjerne på en bil ved en privat villa i Højbjerg og på en dør i Viby, har andre byer også oplevet aktioner målrettet jøder.

Især en af disse styrker mistanken mod Den Nordiske Modstandsbevægelse, for et af foreningens egne klistermærker var påført nær en malet Davidsstjerne på en mur i Brøndby på den københavnske vestegn.

- Med hensyn til vores propaganda kan det være svært at sige, om dette er opsat af organisationens medlemmer eller støtter, da enhver, som henvender sig, kan købe propaganda til eget brug, lyder svaret fra Jacob Vullum Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Dansk-Israelsk Forening efter hærværk: - Det kommer ikke som en overraskelse. Videoen er fra søndag den 10. november.

Arbejder med flere motiver

De mange tilfælde af hærværk og hadforbrydelser mod jøder på årsdagen for Krystalnatten over hele landet indgår i en bred efterforskning, oplyser Østjyllands Politi.

- Vi kigger rimelig bredt og har allerede taget en del efterforskningsskridt. Vi har flere spor at gå efter og arbejder med flere motiver, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er klart, at vi samarbejder med de øvrige politikredse, fordi episoderne i København, Silkeborg og andre steder i landet har flere fælles træk. Ligesom vi også kigger på tidligere, lignende sager, fortsætter han.

quote Weekendens angreb på en jødisk gravplads i Randers er både et angreb på danske jøder og alle vi andre.

Mette Frederiksen (S), statsminister

Med sidstnævnte menes blandt andet hærværk mod en 'regnbuebænk' i Aarhus og opsætning af en 'voldtægtsdukke' i Randers.

Under hærværket mod bænken blev anvendt en grøn maling, der er meget lig den, som blev brugt mod de jødiske gravsten i weekenden. Noget, politiet bekræfter, er en del af efterforskningen.

- Vi ønsker dog ikke at indsnævre efterforskningen for meget på et så tidligt tidspunkt, og vi har ingen konkrete mistænkte. Vi har fået enkelte henvendelser, og de vidneudsagn arbejder vi med. Men de er ikke konkrete. Ingen har set noget på gerningsstedet, siger Michael Kjeldgaard.

Han understreger, at politiet meget gerne modtager henvendelser fra personer, der måtte vide noget, da politiet mangler spor. Det kan enten være henvendelser om de konkrete hændelser eller generel viden om, hvem gerningsmændene er.

Jødestjernen

Fordømmes af statsministeren

De mange hadforbrydelser mod jøder i weekenden har afstedkommet fordømmelser fra især det politiske Danmark. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) har udtalt sig om hærværket mod de 84 gravsten på den jødiske del af Østre Kirkegård i Randers.

- Vi må fordømme det, og myndighederne må gøre, hvad de kan for at opklare de her forbrydelser, skriver statsministeren på Facebook.

Hun skriver blandt andet også, at antisemitisme og racisme ikke har nogen plads i samfundet.

- Og weekendens angreb på en jødisk gravplads i Randers er både et angreb på danske jøder og alle vi andre, skriver Mette Frederiksen.

___

Redaktionel note:

Kort tid efter, at vi publicerede artiklen med et skriftligt svar fra Jacob Vullum Andersen fra Nordfront, har TV2 ØSTJYLLAND været i telefonisk kontakt med ham og forsøgt at få ham til at svare på, hvorfor han kalder jøder for 'magtjøder'. Hvad bygger han det på, når han siger, at jøder infiltrerer samfundet? Hvorfor bakker Nordfront kriminelle handlinger op? 

Vi vurderede, at et udsagn fra Nordfront var væsentligt, da malingen på gravstenene i Randers tilsyneladende er identisk med den maling der tidligere på året blev anvendt til at overmale den såkaldte mangfoldighedsbænk opstillet af Aarhus kommune ved Ceres Park. De to, der har fået en bøde for hærværk i den forbindelse, er begge tilknyttet Nordfront. Ydermere var der Nordfront-klistermærker opsat flere af de steder, hvor der også var påklistret Davidsstjerner. Vi synes, det er relevant at konfrontere Nordfront med, at deres organisation kan forbindes med de nye episoder.

Når det er sagt, er det en klar fejl, at vi ikke i artiklen gør opmærksom på, at de kritiske spørgsmål er blevet stillet i et efterfølgende telefoninterview. Vi giver ikke normalt kilder udtalelsesret uden kritiske modspørgsmål. Derfor burde vi tydeligt have gjort rede for, at vi efter at have modtaget det skriftlige svar fra Jacob Vullum Andersen havde en telefonisk samtale, hvor vi udfordrede hans synspunkter. Og vi burde have beskrevet hvilke spørgsmål der var blevet stillet og gjort rede for, hvad der blev svaret.

På TV2 ØSTJYLLAND er der som udgangspunkt ikke nogen, der ikke kan komme til orde, så længe de holder sig inden for lovens rammer. Vi ser en opgave i at beskrive virkeligheden, som den ser ud, og synes ikke, der er noget formål i at fortie, at ekstreme holdninger findes. Men de ekstreme holdninger skal selvfølgelig mødes med kritiske modspørgsmål, og det har vi ikke fået beskrevet tydeligt nok i denne sag.