Ny undersøgelse fokuserer på unges liv under corona: Trivsel og social kontakt er under pres

Det har været svært for unge at navigere i coronapandemien, og en ny undersøgelse viser, at det blandt andet har påvirket deres trivsel og den sociale kontakt.

Ingen fester, minimal kontakt med vennerne og virtuel undervisning.

Det har været en del af virkeligheden for mange unge i løbet af foråret, da corona brød ud i Danmark, og det meste af landet lukkede ned.

Og det har været en svær tid at navigere i – særligt for unge.

- Det påvirker meget min hverdag. Det der med, at man skal gå rundt på uni med mundbind, og man hele tiden skal være opmærksom på, at man holder afstand, siger Amalie Thomasen, der er studerende i Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg synes især, det er svært i ens fritid, når man også gerne vil ses med sine venner, men man må ikke se særlig mange, siger Sofie Petersen, der også er studerende i Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

En ny undersøgelse, som er blevet udgivet i dag, onsdag, sætter fokus på, hvordan coronapandemien påvirkede unges liv og trivsel i foråret.

Som en del af projektet ”Giv de unge ordet” har 150 unge fra Akademiet for Talentfulde Unge Midt beskrevet de positive og negative ændringer, de oplevede i forbindelse med nedlukningen af store dele af samfundet under den første corona-bølge.

- I projektet har vi været i dialog med unge om deres liv under corona-nedlukningen gennem undersøgelsen samt en række workshops. Den kommende tid vil vi sammen med en udvalgt gruppe af unge diskutere resultaterne med henblik på at udvikle råd til unge om, hvordan man som ung opretholder mental sundhed og navigerer i en hverdag under en pandemi, siger Carsten Obel, der er projektansvarlig og professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Sundhedsstyrelsen lancerer i dag en ny videokampagne, der skal få de unge til at tænke mere over corona.

Manglende social kontakt har været det hårdeste

Gennem undersøgelsen er forskerne bag kommet frem til, at der særligt er seks overordnede temaer, som giver et indblik i de ændringer og udfordringer, som de unge oplevede under corona-nedlukningen.

Her er der tale om social kontakt, virtuel undervisning og skole, hobbier og fritidsinteresser, struktur i hverdagen, mental sundhed og såkaldte coping-strategier.

- Social kontakt var det tema, der dominerede mest i de unges besvarelser. Her henvises til, hvordan de unge ikke kunne mødes fysisk med deres venner og klassekammerater, indgå i større fællesskaber og gå til fester. De beskrev det som ”hårdt” og følelser af isolation og ensomhed, står der i rapporten.

(ARKIV) Elever fra Aarhus ungdomsuddannelser demonstrerer foran rådhuset i Aarhus mod forlængelsen af den virtuelle undervisning, mandag den 24. august 2020.
(ARKIV) Elever fra Aarhus ungdomsuddannelser demonstrerer foran rådhuset i Aarhus mod forlængelsen af den virtuelle undervisning, mandag den 24. august 2020. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Undersøgelsen viser dog også, at det ikke er alle unge, der har haft problemer med, at den sociale kontakt er blevet minimeret under pandemien.  

- Samtidigt var der også en mindre gruppe unge, der ikke var så udfordrede af den manglende fysiske kontakt og som bl.a. fremhævede, at de oplevede mindre socialt pres i forbindelse med nedlukningen, står der i rapporten.

På billedet herunder bliver alle seks temaer uddybet, og det er fremhævet, hvad de adspurgte unge særligt har oplevet som noget positivt og som noget negativt under pandemien i foråret.

Skærmbillede 2020-11-24 kl. 20.59.37

De unges refleksioner blev indsamlet til en workshop under ledelse af projektpartner Prof MSO Jacob Sherson fra ScienceAtHome, hvor de unge først blev introduceret til det bredere samfundsmæssige perspektiv gennem dilemmaspillet Corona Minister og derefter vendte blikket indad til deres egen oplevelse af krisen.

Resultaterne er foreløbige og skal indgå i det videre arbejde i projektet ”Giv de unge ordet”, der bl.a. vil udvikle gode råd sammen med unge om, hvordan man som ung kan opretholde mental sundhed under en pandemi som corona.

Partnere bag projektet er Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, ScienceAtHome (Institut for Fysik og Astronomi/Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet), Science Museerne (Aarhus Universitet), The Animation Workshop/VIA University College og Akademiet for Talentfulde Unge|Midt.

Ny kampagne skal dæmpe smitte blandt unge

Det er bestemt ikke kun Carsten Lyng Obel og Signe Poulsen, som står bag rapporten, der interesserer sig for unges ve og vel under pandemien.

Det gør Sundhedsstyrelsen blandt andet også. Årsagen til interessen er blandt andet, at det særligt er unge mellem 20-29 har været overrepræsenteret i smittetallene.

Derfor lancerer Sundhedsstyrelsen i dag en ny kampagne, som særligt er målrettet unge og med Søren Brostrøm som gennemgående karakter.

- Det er særligt vigtigt, at vi kommunikerer direkte til de unge, og rammer dem på noget, som de kan kende fra deres hverdag lige nu, siger Maria Koch Aabel, der er chefkonsulent hos Sundhedsstyrelsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Her kan du se et udklip af den nye kampagne fra Sundhedsstyrelsen.

Ved hjælp af kampagnefilm i biografer, på tv, i radio og på sociale medier, vil styrelsen bruge humor til at nå de unge.

- Pandemien er jo ikke særlig humoristisk. Med den her træthed er der lidt brug for, at vi kan få et smil på læben og se os selv lidt ude fra , siger Maria Koch Aabel.

Styrelsens kampagne løber året ud.