Forsamlingsforbuddet hæves til 50 personer fra i dag

Retningslinjer for ændringer af forsamlingsforbud og åbning af idrætsfaciliteter bliver præsenteret mandag.

02:10

Tøjhusparken i Randers er et af steder, der under coroankrisen er blevet ændret for at undgå at tiltrække store forsamlinger på kort afstand. Video: Østjyllands Politi

Forsamlingsforbuddet hæves mandag til 50 personer fra 10 personer. Det fremgår af en bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet natten til mandag.

Det var ventet, da regeringen og partierne tidligere har aftalt, at forsamlingsforbuddet ville blive hævet til mellem 30 og 50 personer fra 8. juni.

Magnus Heunicke (S) er Sundheds- og Ældreminister. Det er hans ministerium, der har lavet en ny bekendtgørelse i forhold til forsamlingsforbuddet. Foto: Philip Davali - Ritzau Scanpix

Forsamlingsforbuddet på ti personer blev indført 17. marts, efter at en hastestramning af epidemiloven blev vedtaget i Folketinget. 

Den tillod sundhedsministeren at indføre forsamlingsforbud grundet coronavirus via bekendtgørelser. Siden marts er forbuddet blevet forlænget flere gange.

Læs også Forskrækkede unge fik bøder på 2500 kroner: Kort efter var flere hundrede samlet

Fitnesscentre og svømmehaller åbner

Fredag lagde regeringen op til, at alle idrætsfaciliteter, der ikke allerede er omfattet af genåbningsplanen, også åbner 8. juni. Dette bliver bekræftet i bekendtgørelsen.

Her fremgår det, at alle lokaler, hvor der udøves idræts- og fritidsaktiviteter, herunder spillehaller, lege- og badelande, svømmehaller og træningscentre åbner for offentligheden.

15-årige Laura her er formentlig glad for at svømmehallerne åbner mandag. Hun er elitesvømmer, og har under coronakrisen trænet i et badebassin i sin have. Foto: Laura Grand Nedergaard

Det fremgår ikke af bekendtgørelsen, hvilke retningslinjer faciliteterne åbner under. Det forventes, at retningslinjerne bliver præsenteret mandag. 

Læs også 15-årige Laura svømmetræner i et bassin i haven

Publikum til kampe er usikkert

Fredag lagde regeringen desuden op til, at der ville være en række undtagelser, hvor endnu flere personer kan være samlet end 50. 

Det inkluderede alle arrangementer, hvor deltagerne "i det væsentlige" sidder ned, såsom tilskuere ved fodboldkampe. Her ville forsamlingsforbuddet være op til 500 personer.

AGF har indtil videre løst forsamlingsforbuddet ved at lave virtuelle tribuner, hvor spillerne kan se fansene se med hjemmefra. Foto: AGF

Dette er der intet om i bekendtgørelsen natten til mandag. Ifølge Sundheds- og Ældreministeriets presseafdeling vil der komme flere oplysninger herom mandag.

Det fremgår ikke, hvilke partier ud over regeringen der har indgået aftalen om forsamlingsforbuddet på 50 personer og åbningen af fritids- og idrætsfaciliteter. 

FAKTA: Her er 3. og 4. fase i genåbningen af samfundet

Mandag åbner fitnesscentre som en del af regeringens fase 3-genåbning af landet.

Desuden åbnes:

* Spillehaller, lege- og badelande.

* Svømmehaller.

* Træningscentre.

* Indendørs idræts- og foreningsliv, som ikke allerede er omfattet af genåbningen.

 

Fase 4 (træder i kraft i begyndelsen af august):

* Diskoteker, spillesteder og nattelivet i øvrigt.

* Videregående uddannelser, som ikke allerede er åbnet.

* Forbuddet mod arrangementer med flere end 500 personer fastholdes som minimum indtil 31. august.

Kilde: Regeringen, Lovtidende.dkPoliti.dk.