Dyrere rugbrød får Jimmy til at søge julehjælp

Der er rift om at få julehjælp, og både Blå Kors Danmark og Mødrehjælpen i Randers melder, at de ikke har midler nok til at tilgodese alle ansøgere.

Flere organisationer melder om stor interesse for julehjælp i år.

Blandt andet har knap 1500 østjyder ansøgt om hjælp til julen hos Blå Kors. Organisationen peger på, at markante prisstigninger på fødevarer og energi sætter flere familier under pres.

Stigende priser på fødevarer, energi og andre udgifter får flere til at søge julehjælp. Sådan lyder vurderingen fra Blå Kors, der netop har opgjort antallet af ansøgere til julehjælp i år.

- Det er desværre langt flere familier, end vi har mulighed for at hjælpe, siger Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors Danmark.

En af modtagerne af julehjælp er førtidspensionist Jimmy Ree - her med datteren Emma.
En af modtagerne af julehjælp er førtidspensionist Jimmy Ree - her med datteren Emma. Foto: Jens Peter Engedal

Flere søger i Aarhus

I alt har 8.668 familier bedt om julehjælp fra Blå Kors, og knap 1500 af dem bor i Østjylland. Det er lidt flere end sidste år.

quote Vi oplever, at familierne har færre penge til at give deres børn en god jul.

Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors

I Aarhus oplever den sociale organisation en markant stigning i antallet af ansøgninger. 

Hvor Blå Kors i 2020 modtog 350 aarhusianske familier, har 463 familier i år søgt om støtte.

- Vi oplever, at familierne har færre penge til at give deres børn en god jul. Der er tale om familier, der i forvejen havde få penge at gøre godt med, og som nu er blevet endnu mere pressede. Derfor søger de om hjælp til at kunne købe julegaver til deres børn og mad til julen, siger Christian Bjerre.

Flere østjyder søger julehjælp hos Blå Kors

Jimmi har søgt

Julehjælpen fra Blå Kors bliver uddelt til familier, hvor den ene forælder eller begge forældre er på overførselsindkomst.

Førtidspensionist Jimmy Ree er en af dem, der har søgt julehjælp hos Blå Kors, og han venter nu på svar på ansøgningen.

- Det er blevet rigtig dyrt at leve. Jeg har fået ekstra store regninger, som jeg skal betale. Førtidspensionen stiger desværre ikke i takt med priserne, så man skal virkelig vende hver en krone og få pengene til at række længst muligt. Det stresser mig rigtig meget, siger Jimmy Ree, der håber på hjælp til julen med sine to døtre.

- Det betyder rigtig meget at få julehjælp. Økonomien er ekstra svær i julemåneden. Det betyder meget at få lidt ekstra, så man har lidt mere til resten af måneden. Børnene forventer også mere i julen. Der skal selvfølgelig købes julegaver, og der er en forventning om pynt og julesnolder, siger Jimmy Ree.

Mad og genbrug

Mødrehjælpen i Randers sender næste uge tre fyldte busser af sted, så en del af byens familier kan opleve julestemningen i Den Gamle By i Aarhus.
Mødrehjælpen i Randers sender næste uge tre fyldte busser af sted, så en del af byens familier kan opleve julestemningen i Den Gamle By i Aarhus. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mødrehjælpen på tur

Det er ikke kun Blå Kors, der i øjeblikket oplever stor efterspørgsel efter en håndsrækning op til den kommende højtid.

Organisationen Mødrehjælpen har den seneste tid fået en stribe henvendelser fra børnefamilier, der gerne vil gøre lidt ekstra ud af julen uden helt at have pengene til det.

quote Vi vil gerne give familierne en oplevelse op mod jul.

Anni Ceholt, formand for Mødrehjælpens lokalafdeling i Randers

Formand for Mødrehjælpens lokalafdeling i Randers Anni Ceholt vurderer, at der i år er cirka 20 procent flere, der beder om hjælp i forhold til sidste år. I begyndelsen af december sender Mødrehjælpen i Randers tre fyldte busser af sted til Aarhus, hvor de skal opleve julestemningen i de brostensbelagte gader i Den Gamle By.

- Vi vil gerne give familierne en oplevelse op mod jul. Efter at have besøgt Den Gamle By får de også et gavekort til at købe madvarer i et supermarked i Randers, fortæller Anni Ceholt.

Hun vurderer, at Mødrehjælpens lokalafdeling i Randers hjælper cirka 200 familier i Kronjylland.

- Men vi har ikke mulighed for at hjælpe alle. Derfor sender vi også nogle af henvendelserne videre til vores landsdækkende hovedorganisation.