Åbent eller lukket? Politiske meldinger skabte østjysk forvirring

Regeringen kom tirsdag med en udmelding omkring forsamlingsforbuddet, som skabte håb og forvirring blandt de østjyske kulturtilbud.

05:17

Tirsdag spirede håbet hos østjyske kulturinstitutioner. For regeringen kom efter lang tids venten endelig med et præcist tal, der satte en grænse for, hvor mange mennesker der højest må være samlet samtidig.

Den øvre grænse lød på 500 personer. Altså er det på nuværende tidspunkt udelukket, at mere end 500 personer frem til 1. september må være samlet på samme sted.

Læs også Store lokale forskelle: Så mange er smittet og testet i din kommune

Det betyder imidlertid ikke, at det bliver lovligt at samles 500 personer, når det nuværende forsamlingsforbud på ti personer udløber 10. maj.

Efter den dato er der ingen garanti for, at vi får lov at mødes mere end 10 personer. Kun hvis smitten med COVID-19 er under kontrol, kan det være, at grænsen for, hvor mange der må mødes ad gangen, hæves. 

Gl. Estrup får ikke lov til at åbne endnu. 

Nogle må åbne

Til gengæld har en række forlystelsesparker og zoologiske haver fået grønt lys til igen at åbne for offentligheden, hvis de overholder en række restriktioner.

For det første må der hverken afholdes større aktiviteter eller være plads til mere end 10 personer i eksempelvis forlystelser og safaritog.

Læs også Godt nyt til dyreelskere: Disse østjyske dyreparker åbner snart

Derudover skal der være mindst 4 kvadratmeter pr. gæst for at sikre, at de besøgende kan holde den fornødne afstand til hinanden, når de står i kø og færdes i parkerne.

Og så skal indendørs legelande, biografer og restauranter i parkerne fortsat holde lukket.

Aros skal fortsat holde lukket, hvilket direktøren er svært utilfreds med. 

Fortsat lukkede museer

Lukningen af offentlige kultur- institutioner som museer, biblioteker og kirker fortsætter som hidtil.

En række østjyske seværdigheder som for eksempel Aros, Moesgaard og Gl. Estrup må altså væbne sig med tålmodighed og krydse fingre for, at de snart får lov at tage imod gæster.

Læs også Ida havde ikke set sin elskede Chris i 6 uger: Nu fik de en eftermiddag sammen

- Selvfølgelig vil jeg ikke synes, det er fair, hvis vi fortsat skal holde lukket, for du ser store varehuse som Ikea, der kommer til at holde åbent. Så vil det være helt naturligt også at åbne museet, siger Erlend Høyersten, der er museumsdirektør på Aros. 

Han er mere end klar til at åbne det 21.000 kvadratmeter store kunstmuseum igen og mener, det er fuldt forsvarligt, da Aros kun sjældent har mere end 500 mennesker inde ad gangen på en time.

- Vi kan åbne op allerede dagen efter, vi måtte få grønt lys til det fra regeringen, siger direktøren. 

I Randers regnskov glæder de sig til igen at kunne byde gæster velkommen.  Foto: Annelene Petersen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Glæder sig

Samtidig er steder som Munkholm Zoo, Ree Park, Skandinavisk Dyrepark, Kattegatcentret, Aqua og Randers Regnskov i fuld gang med at gøre klar til at åbne igen. Og de glæder sig.

- Lige nu higer vi bare efter hverdagen. Hjælpeparker til trods så trænger vi helt naturligt til at komme i gang med at tjene nogle penge, siger direktør i Randers Regnskov, Henrik Herold. 

Læs også Savnet blev for stort: 16-årige Jonas cyklede 85 km

- Vi er spændt på at se, hvor mange vi må huse, og hvordan vi skal organisere udskænkning af mad og så videre. 

Randers Regnskov er omfattet af de samme regler som eksempelvis supermarkederne.