Ida havde ikke set sin elskede Chris i 6 uger: Nu fik de en eftermiddag sammen

Ida og Christen Kjeldsen har været gift i 69 år og har kysset hver dag. De seneste seks uger har parret været tvunget fra hinanden. I dag mødtes de igen.

02:32

De sidder i solen på terrassen foran Christen Kjeldsens plejebolig og smiler. For i dag kan de endelig være sammen. Endelig. De seneste seks uger har med 87-årige Ida Kjeldsens ord været uhyrlige. Forfærdelige. 

Chris min elskede mand har jeg ikke kunnet tage i hånden. Det er frustrerende, og jeg kan ikke se mening i det.

Ida Kjeldsen, 87-årig kone til Christen Kjeldsen med kælenavnet Chris.

Ægteparret, som har været gift i 69 år, har ikke måttet være sammen. For 92-årige Christen Kjeldsen bor på plejehjem, mens hans hustru Ida endnu bor i eget hjem. COVID-19-smitterisikoen har betydet, at Christen ligesom landets øvrige plejehjemsbeboere ikke måtte få besøg. 

Læs også VIDEO: Andemor og ællinger tager elevatoren ned fra 6. sal

- Vi plejer at kysse hinanden hver dag, men det må vi ikke. Vi har ikke kunnet tage hinanden i hånden eller tage om hinanden og give hinanden et kys, og det har vi gjort i alle de 69 år, vi har været gift, fortæller en tydeligt bevæget Ida Kjeldsen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Chris min elskede mand har jeg ikke kunnet tage i hånden. Det er frustrerende, og jeg kan ikke se mening i det.

Kun en meter

Men i dag var en god dag, for i dag måtte Ida Kjeldsen komme ind og sidde på terrassen med sin mand Chris Kjeldsen.

Selvom der stadig er godt en meter imellem dem, og de ikke må tage hinanden i hænderne, så er parret tættere på hinanden, end de har været i de seks uger, hvor Ida Kjeldsen kun har måttet vinke fra hækken.

Læs også Savnet blev for stort: 16-årige Jonas cyklede 85 km

Plejehjemmet havde for første gang i halvanden måned åbnet lågen for gæster. De pårørende var inviteret til en udendørs koncert, som plejehjemmets beboere kunne nyde på deres små terrasser med deres kære. 

- Det boblede i mit bryst af glæde, da jeg fik at vide, at jeg kunne komme ned og opleve det her sammen med Chris, og det overskygger naturligvis sorgen over, at jeg ikke kan leve et rigtig liv med Chris, smiler Ida Kjeldsen under koncerten. 

God beslutning

Det er Aarhus Kommune, som har besluttet at åbne op for besøg hos de ældre under ordnede forhold. Og selvom åbningen kan medføre større smitterisiko, så er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) stolt af beslutningen. 

- Det er en menneskeret at få lov at være sammen med sin familie. Vi har holdt mennesker indespærret i seks uger, hvor de ikke har haft mulighed for at se deres familie, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Det er en menneskeret at få lov at være sammen med sin familie. Vi har holdt mennesker indespærret i seks uger, hvor de ikke har haft mulighed for at se deres familie

Jette Skive (DF), Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

- Når vi nu åbner for besøg under ordnede forhold, hvor det er udendørs, og vi gør, som vi skal, så synes jeg, det er fantastisk, at de ældre kan få lov at hilse på deres mand, kone eller voksne børn. 

Rådmanden mener ikke, at den øgede smitterisiko sætter plejehjemsbeboerne i fare. 

- Det er helt frivilligt, om man vil have besøg. Folk på plejehjem er allerede isolerede i deres lejligheder og må ikke være sammen med andre mennesker. Hvis de ældre ikke ønsker at komme ud eller få besøg, så bestemmer de det selv, forklarer hun. 

Ifølge retningslinjerne for besøg på plejehjemmene, så må der kun komme to gæster, de må højest være der en halv time, og det skal være udendørs.

Den sidste del af livet

Men fremtiden er fortsat usikker og Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut sagde forleden, at det kunne tage op imod et år, før vi var tilbage til normale tilstande. 

Det er lange udsigter, føler Ida Kjeldsen. Især når man som hun og manden har nået en vis alder. 

- Det boblede i mit bryst af glæde, da jeg fik at vide, at jeg kunne komme ned og opleve det her sammen med Chris.

Ida Kjeldsen, 87-årig kone til Christen Kjeldsen med kælenavnet Chris

- At jeg ikke skulle kunne få lov at holde Chris i hånden i hans aller sidste del af livet, det er en uhyrlighed, lyder det fra Ida Kjeldsen.

- Bare tanken om, at vi skulle være adskilt fysisk fra hinanden til vores dødsdag, den er ikke til at bære, fortsætter hun. 

Svære telefonsamtaler

For 92-årige Chris Kjeldsen har corona-tiden også været rigtig svær. Han savner at få besøg af sin søn og sin kone. 

- Vi har kendt hinanden i 69 år, og hun kommer og besøger mig hver eneste dag, så det er hårdt, at hun ikke må komme tæt på, siger Christen Kjeldsen. 

Læs også Alle hjemløse og udsatte testet negative: Læge forventede smitte

Sidst parret var fysisk sammen og måtte kysse og holde i hånd, var den 11. marts, hvor Christen Kjeldsen fyldte 92 år. Da fik han besøg på Plejehjemmet Augustenborggade i Aarhus, hvor han bor.

Indtil i dag har kontakten været begrænset til telefonsamtaler og Skype-opkalder, som har været udfordret af Christens svigtende hørelse.