Byggeri og renovering for 2,1 millioner skal hjælpe lokalt erhvervsliv

En enig kommunalbestyrelse i Norddjurs Kommune aftalte onsdag en række nye tiltag, der skal hjælpe det lokale erhvervsliv. Aftalen byder på anlægsprojekter for 2,1 millioner kroner.

Kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune har blandt andet aftalt at taget over Nørre Djurs Hallens idrætshal og sidebygninger skal renoveres for 1 million kroner. Foto: Google Maps

Coronakrisen har ramt erhvervslivet hårdt. Også i Norddjurs Kommune, hvor kommunalbestyrelsen nu har aftalt yderligere tiltag, der skal hjælpe det lokale erhvervsliv.

Læs også UV-stråling slår coronavirus ihjel, viser studie

- Vi har nu i tre omgange fremrykket anlægsprojekter for at holde hånden under den lokale beskæftigelse. Vi har taget det i portioner for at holde øje med, at vi fortsat har en robusthed i vores økonomi i en usikker tid, siger Jan Petersen (Soc. dem.), borgmester i Norddjurs Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også COVID-19 LIVE: 44 nye smittede i Aarhus

- Det er et spørgsmål om at finde nogle projekter, der giver effekt. Vi vil gerne bidrage til aktivitet i det lokale erhvervsliv samtidig med, at vi får lavet nogle af de ting, der trænger og økonomien stadig kan hænge sammen, siger Kasper Bjerregaard (V), medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Den nye aftale består af tre anlægsprojekter for i alt 2,1 millioner kroner, som alle skal gennemføres i 2020.

Det er et spørgsmål om at finde nogle projekter, der giver effekt.

Kasper Bjerregaard (V), medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune

Kommunalbestyrelsen vil forbedre indeklimaet for en halv million kroner i kommunens daginstitutioner.

Taget over Nørre Djurs Hallens idrætshal og sidebygninger skal renoveres for 1 million kroner.

Læs også Trines mor har ikke gået tur i tre måneder - hendes ben er tynde som tændstikker

Og så afsættes der 753.000 kroner til ny gulvbelægning i skolehallen ved Søren Kanne Skolen i Grenaa, afdeling Østre. Dog under den forudsætning af, at Grenaa Badmintonklub, der også bruger hallen, kan medfinansiere med et beløb på 0,3 millioner kroner.

De tre tiltag skal i de kommende måneder behandles i de forskellige udvalg, hvorefter de forventes at blive endeligt vedtaget. 

Kasper Bjerregaard er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune. Foto: Venstre i Norddjurs

Flere initiativer skal hjælpe

Norddjurs Kommune har henover foråret igangsat flere initiativer for at hjælpe det lokale erhvervsliv i lyset af corona-virus, som har sat mange i en vanskelig situation.

Blandt andet vedtog kommunalbestyrelsen i Norddjurs den 17. marts en anlægsbevilling på 6 mio. kr. til renovering af kommunale bygninger, og samtidig blev en tillægsbevilling på 2 mio. kr. til yderligere bygningsvedligehold til understøttelse af lokale virksomheder vedtaget.

Læs også Lisbeths kridtcirkler skal puffe syndere i den rigtige retning

Den 19. marts besluttede økonomiudvalget, at Norddjurs Kommune fremrykker sine betalinger af regninger til de virksomheder, der har brug for det.

I alt er der – inklusiv den nye aftale på 2,1 millioner kroner - blevet afsat cirka 16 mio. kr. på anlægssiden og 3,7 mio. kr. på driftssiden til forskellige hjælpetiltag i forbindelse med corona-situationen.

Kommunens økonomi skal ikke sættes over styr

Norddjurs Kommune, der tidligere har kæmpet med økonomien, kan efterhånden mærke, at den økonomiske hestekur med massive besparelser har virket. Årsregnskabet for 2019 viste et overskud på 50,5 millioner kroner på det skattefinansierede område.

Borgmester Jan Pedersen (S) er glad for, at Norddjurs Kommune nu har en mere robust økonomi.

De forskellige tiltag er besluttet efter en afvejning, hvor man på den ene side ønsker at stimulere den lokale økonomi, og på den anden side skal tage hensyn til Norddjurs Kommunes økonomi, som skal være robust nok til at håndtere uforudsete udgifter og usikkerheder på grund af corona-virus.

- Det er vigtigt, fordi vi ser ind i stigende arbejdsløshed, og det skal vi bekæmpe. Efter nogle svære år har vi nu en mere robust kommunekasse, og vi har turde at gøre noget, og det er jeg glad for, siger Jan Petersen.

Efter nogle svære år har vi nu en mere robust kommunekasse, og vi har turdet at gøre noget, og det er jeg glad for.

Jan Petersen (Soc. dem.), borgmester i Norddjurs Kommune

Kommunalbestyrelsen har løbende fokus på opfølgning og vurdering af de økonomiske konsekvenser. På nuværende tidspunkt forventes et kassetræk på knap 28,5 millioner kroner overfor et forventet kassetræk i 2020 på 5 millioner kroner.

Jan Petersen forventer at kunne kompensere for de udgifter i kassetrækket, der har været for kommunen i forbindelse med corona, med den kompensation der er møntet til kommunerne. 

Læs også Nye takter: Bedre styr på økonomien i Norddjurs

- Borgerne vil kun komme til at kunne mærke det på den gode måde. Det forbedrer jo vores anlæg og vores institutioner, siger Jan Petersen.

I en pressemeddelelse fra Norddjurs Kommune fremgår det, at alle partierne er enige om at bære den politiske risiko, som de forskellige ekstraordinære corona-tiltag kan have for Norddjurs Kommunes økonomi, i fællesskab.