Lisbeths kridtcirkler skal puffe syndere i den rigtige retning

Grenaas egen skraldedame tager nyt middel i brug mod affald i bybilledet.

02:03

Det koster penge og fugleliv, at folk smider deres tyggegummier på jorden, lyder det fra lokal ildsjæl.

- Jeg brænder for naturen. Jeg brænder for min by, og jeg brænder for, at der skal være rent og pænt.

Lisbeth Gitte Horndrup Jensen bryder sig ikke om skrald. Slet ikke. 

Læs også Jakobs penge fløj gennem gaden: Mod oddsene blev håbløs bøn hørt

I Grenaa, hvor hun bor, er hun kendt som "skraldedamen", og det er et ganske præcist tilnavn. Lisbeth bruger nemlig op mod ni timer dagligt på at samle skrald i byen.

Det har hun gjort i årevis, og Gitte Horndrup Jensen er lidt af en institution i den østjyske havneby.

Lisbeth på arbejde i Grenaa. Når hun går rundt i byen og samler skrald, er hun altid iført tøj med et Ren Grenaa-logo.   Foto: Lene Ravn

10 kroner stykket

Lisbeths nyeste påfund er at tegne kridtcirkler alle de steder, hvor nogen har smidt et stykke tyggegummi. Hun vil på nydansk nudge folk i Grenaa til at huske skraldespanden.

Et nudge bliver ofte forklaret som “et kærligt puf i den rigtige retning”. Idéen er, man hjælper et andet menneske til at gøre det rigtige i en given situation.

- Det koster kommunen 10 kroner at fjerne et stykke tyggegummi, fordi de skal have fat i kemikalier og maskiner for at få det væk, så vi har et lille problem, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.  

Et par gode sko, en skraldetang og et skraldestativ på hjul. Så kører det så at sige for Grenaas helt egen skraldedame.  Foto: Lene Ravn

Lisbeth Gitte Horndrup Jensen er i øjeblikket arbejdsløs, og ét job står højt på listen. 

- Drømmen vil være at blive byens vicevært og gå og holde den ren og sørge for, at tingene er i orden, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

56-årige Lisbeth Gitte Horndrup Jensen har gennem omkring fem år brugt mere end 3000 timer på at samle skrald op i Grenaa. 

Tyggegummi skal nemlig i skraldespanden.  Foto: Lene Ravn