Trines mor har ikke gået tur i tre måneder - hendes ben er tynde som tændstikker

Nu vil Norddjurs' politikere på et ekstraordinært møde beslutte, om de vil ophæve nogle af restriktionerne på kommunes plejecentre.

En frisk gåtur i den nærliggende skov. Det plejede at være en fast rutine for Trine Nielsen, når hun besøgte sin mor før corona-epidemien.  

Med den gradvise genåbning håber Trine Nielsen, at hendes mor snart kan få gået nogle ture igen.

- Hun har stort set ikke gået et skridt med rollatoren de seneste måneder, og hendes ben er blevet tynde som tændstikker, siger Trine Nielsen om sin mor, Bitten Nielsen.

Lige nu skal Bitte Nielsen sidde i telt, når hun får besøg af familiemedlemmer.
Lige nu skal Bitte Nielsen sidde i telt, når hun får besøg af familiemedlemmer. Foto: Privat

Hun bor på plejecentret Digterparken i Grenaa, efter at hun forrige år fik en hjerneblødning.

quote Men nu frygter jeg, at hun har mistet noget af sin førlighed permanent. Jeg vil gerne ud og gå, så hun kan få lidt gang i benene igen. 

Trine Nielsen, pårørende til beboer på plejecenter Digterparken

Ved hjælp af fysioterapeut, vedholdenhed og gåture med sin datter har hun genvundet sin førlighed. 

- Men nu frygter jeg, at min mor har mistet noget af sin førlighed permanent. Jeg vil gerne ud og gå med hende, så hun kan få lidt gang i benene igen. Det handler om selvstændighed og selvværd at kunne bevæge sig selv, siger Trine Nielsen.

Udvalgsformand: - Det bliver måske snart muligt

Trine Nielsen er langt fra den eneste, som ønsker, at de ældre på plejecentrene i Norddjurs Kommune lettere kan være sammen med deres familiemedlemmer.

- Jeg modtager dagligt opkald fra familiemedlemmer, der er frustreret over ikke at kunne være tæt på deres ældre, siger Lars Møller (S), der er formand for voksen- og plejeudvalget.

Han forstår familiernes frustrationer. Særligt nu, hvor besøgsrestriktionerne har stået på i tre måneder, samtidig med at resten af samfundet gradvist vender tilbage til normale tilstande.

- Jeg er selv opsat på, at vi får afklaret, om vi kan gøre mere for at lempe på restriktionerne, siger Lars Møller. 

Lars Møller har indkaldt til ekstraordinært voksen- og plejeudvalgsmøde, hvor mulige lempelser skal diskuteres.
Lars Møller har indkaldt til ekstraordinært voksen- og plejeudvalgsmøde, hvor mulige lempelser skal diskuteres.

Derfor har han indkaldt til et ekstraordinært udvalgsmøde mandag d. 8. juni, hvor eneste punkt er "hvorvidt der skal løsnes op for restriktionerne på plejecentrene".

En besked, der vækker glæde hos Trine Nielsen.

- Endelig lader det til, at der sker noget positivt nyt, siger hun.

- Men det er også på tide

Den glæde kommer dog ovenpå ugers frustration hos Trine Nielsen. Hun mener, at Norddjurs Kommune har tolket Sundhedsstyrelsens anbefalinger for restriktivt.

Lige nu skal alle beboere på plejecentrene i Norddjurs Kommune afskærmes, hvis de eksempelvis har været til frisør eller gået en tur med en pårørende.

Trine Nielsen glæder sig til, at samværet med sin mor ikke foregår i et telt ude foran plejecentret, men at de kan gå en tur sammen i stedet.
Trine Nielsen glæder sig til, at samværet med sin mor ikke foregår i et telt ude foran plejecentret, men at de kan gå en tur sammen i stedet. Foto: Privat

- Risikoen for, at jeg skulle smitte min mor, er lige så lille som risikoen for, at plejepersonalet skulle smitte hende og resten af beboerne, siger Trine Nielsen og fortsætter:

 - Derfor mener jeg ikke, at det skulle være et større problem, at jeg gik en tur med hende.

Hun venter nu spændt på at høre, hvad resultatet af mandagens møde bliver. 

Forening: Nogle kommuner for restriktive

Også Alzheimerforeningen har rettet henvendelse til Norddjurs Kommune og 30 andre kommuner, fordi foreningen har hørt om strengere restriktioner end det, Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

- Den klare retningslinje i Norddjurs om at afskærme borgere efter en tur uden for plejecentret er i praksis en karantæne. Det skal være en individuel og konkret vurdering, før man sender en ældre i karantæne. Ikke noget som alle skal igennem, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen. 

Han mener, det fortsat er vigtigt at beskytte landet ældre, men der skal være en balance i corona restriktionerne.

- Det har alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, det som sker, mens vi beskytter de ældre imod corona, siger Nis Peter Nissen og fortsætter:

- Vi hører om ældre, der har mistet evnen til at gå. Ældre, som ikke er blevet behandlet for urinsvejsinfektioner, og ældre, som ikke kan huske deres kære.

Udvalgsformand: Vi forsøger at ramme balancen

I Norddjurs har der ikke været tilfælde af COVID-19 på plejecentrene.

- Og det er vi stolte af, siger udvalgsformand Lars Møller.

Han medgiver dog, at det har en pris for de ældre at opretholde restriktionerne.

Han er blevet oplyst af sin forvaltning, at retningslinjerne om afskærmning er koordineret med corona-hotlinen hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Men det giver flimmer på skærmen, at kommunerne har tolket de overordnede retningslinjer forskelligt. Derfor skal vi nu også se på, om vi kan lempe nogle af restriktionerne på plejecentrene fremadrettet, siger Lars Møller.

Han henviser også til, at ældre- og socialområdet i Norddjurs Kommune har fået tildelt en million kroner til ekstra aktiviteter under coronapandemien. De er blandt andet blevet tildelt, fordi borgere ikke har haft mulighed for at se deres pårørende lige så meget som normalt. 

Østjysk Bolig

Entreprenør sigtet og ransaget i stor svindelsag: Ledende medarbejder fyret

21-000190-20 20201023_THG_VISUALISERING_ALLEGADEN_SLETH 12524003_1_1_2

Gammelt amtssygehus får nyt liv

Skærmbillede 2021-04-12 kl. 20.49.29

Regionen vil købe flere ambulancer: - Vi skal have nedsat lange responstider

Magnus Heunicke

liveblog Heunicke sender stor ros til alle involverede i storskalaforsøg

Ambulance

Nyt forslag: Flere sygetransporter til Østjylland

Østjysk Bolig

Svindelsag vækker bekymring på Christiansborg