Forsker: Jo flere plakater - jo flere krydser på stemmesedlen

Valgplakater giver højere stemmeprocent, og der er kontant afregning til de politikere, der hænger mange valgplakater op, siger ekspert i kommunalvalg.

Omkring 1100 kandidater slås de kommende uger om 285 pladser i byråd og regionsråd i TV2 ØSTJYLLANDS sendeområde. Her skal de forsøge at tilkæmpe sig en plads i et af de 10 byråd eller i regionsrådet, når der skal sættes krydser til valgene den 16. november.

I går var dagen, hvor politikerne så kom op at hænge på tusindvis af valgplakater. Stærkt omdiskuterede plakater, hvis man skal dømme efter kommentarsporet på TV2 ØSTJYLLANDS facebookside.

Her er blot nogle af kommentarerne:

"Det bør stoppes. Det er et stort ressourcespild. Tænk på vores natur i stedet for, den er mere værd end de grimme valgplakater. Vi gider alligevel ikke glo på de valgplakater."

"Drop de grimme plakater. De flytter ingen stemmer alligevel. Kender du ingen lokalpolitikere så burde man nok basere sit kryds på noget mere substantielt end et ansigt og et bogstav."

"Nej tak. Hellere cirkusplakater. De holder sig til det program de lover, kalder en klovn for en klovn og rydder pænt op efter sig."

Forsker: Flere plakater giver flere stemmer

Det betyder dog noget at blive et kendt ansigt i gadebilledet med hjælp fra plakaterne, siger Roger Buch, forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Han har fulgt de seneste mange kommunalvalg og set kandidaternes plakater i gadebilledet.

- Det giver rigtig god mening. Både for demokratiet, fordi det er med til at skabe en valgkampsstemning, som formentlig gør, at flere går hen og stemmer, så vi får en højere valgdeltagelse, siger Roger Buch og fortsætter.

- Og så giver det også mening i forhold til at få nogle flere stemmer. Der er lavet studier både af kommunalvalg og folketingsvalg, som viser, at de kandidater, der hænger mange plakater op, får flere stemmer end dem, som ikke hænger særlig mange plakater op. Så der er kontant afregning, hvis man hænger valgplakater op, siger Roger Buch.

Ifølge kommunalforsker Roger Buch gavner valgplakater både politikerne og demokratiet, da det skubber stemmeprocenten opad.
Ifølge kommunalforsker Roger Buch gavner valgplakater både politikerne og demokratiet, da det skubber stemmeprocenten opad.

Han peger desuden på, at der naturligt er rift om de pladser, hvor der kører mange mennesker forbi hver dag.

- For eksempel trafiklys, hvor man ved, at der holder rigtig mange i kø hver eneste dag. Så vil man gerne være strategisk placeret i forhold til dem. På en landevej, hvor man kører forbi med 90 kilometer i timen, er det klart, at der ser man ikke så meget, men holder man op til et trafiklys, har man tid til at studere de ansigter, der hænger i lygtepælene.

Op mod 700.000 plakater

Ifølge Ritzau anslår direktør for det aarhusianske trykkeri Lasertryk, Esben Mols Kabell, som selv har produceret 200.000 valgplakater de seneste måneder, at der formentlig bliver trykt mellem 600.000 og 700.000 til denne kommunal- og regionsvalgkamp. 

Skønnet baserer han på baggrund af hans kendskab til branchen og andre store trykkerier. Opgaven er en smule anderledes end ved et folketingsvalg, forklarer han.

- Selve opgaven er cirka i samme størrelsesorden, men der er mange flere kandidater til kommunalvalget, og det betyder, at der er mange flere små ordrer end til et folketingsvalg, siger Esben Mols Kabell.

Ung kandidat vil ses i centrum

Som ny kandidat for Socialdemokratiet til regionsrådsvalget var 24-årige Ditte Fredensborg fra Aarhus i går ude at hænge sine plakater op, og det var med en klar plan for, hvor hun gerne vil profileres.

- Der er altid nogle steder, vi godt kan tænke os at have. Sådan et sted som gågaden her, hvor der kommer mange mennesker. Og så kan jeg godt tænke mig at hænge nogle af de steder, hvor der kommer mange unge mennesker, fordi jeg jo er de unges regionsrådskandidat, siger Ditte Frederiksen, mens hun var i gang med at hænge plakater op på strøget i Aarhus.

Ditte Frederiksen (S) vil havde de unges stemmer, og derfor vil hun naturligvis hænge, hvor de unge er.
Ditte Frederiksen (S) vil havde de unges stemmer, og derfor vil hun naturligvis hænge, hvor de unge er.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget, kan du prøve TV2 ØSTJYLLANDS kandidattest her.