Plakatskov eller pynt? I dag kommer politikerne op at hænge

Fra klokken 12 bliver det synligt for hele Østjylland, at kommunalvalget står for døren, for så må der hænges valgplakater op.

Lørdag den 23. oktober 2021 er ikke en hvilken som helst lørdag.

Det er nemlig dén lørdag, hvor valgkampen til kommunalvalget for alvor går i gang for mange af de frivillige, der hjælper partierne. Og så endda i strålende solskinsvejr.

quote Det er den officielle dag, hvor det bliver synligt for hele byen, at der snart er valg.

Søren Kronborg Pedersen, formand for SF i Aarhus

Fra i dag klokken 12 er det tilladt at hænge valgplakater op til kommunalvalget den 16. november, og vil man være sikker på at få en god plads i lygtepælene, skal man kunne være flere steder på en gang.

Giver holdånd og fællesskab 

Derfor mødes partirødderne her til formiddag og koordinerer dagens indsats. Blandt andre SF i Aarhus, fortæller lokalformand og valgkampsgeneral Søren Kronborg Pedersen.

- Slagplanen er jo at få en masse plakater op. Vi mødes klokken 10, hvor der er lidt morgenmad og introduktion til, hvor og hvordan man må hænge valgplakater op. Vi bliver nok en 40-50 stykker, og så kører vi rundt i cirka 20 biler. Vi klarer selv ophængningen, for det giver holdånd og fællesskab, siger Søren Kronborg Pedersen.

Selv om han har været med i en del valgkampe, er det altid en særlig dag, når plakaterne kommer op.

- Det er lidt, som når der bliver pyntet op til jul. Det er ligesom den store dag. Kandidaterne har jo været i gang længe på for eksempel sociale medier, og vi har også arbejdet med politikken, men det er den officielle dag, hvor det bliver synligt for hele byen, at der snart er valg, siger SF’s lokale valgkampsleder.

Gør det til en glad dag

Et andet sted i Aarhus, nærmere bestemt mødes Venstres rutinerede lokale partisoldater og unge VU’ere også lørdag formiddag til morgenmad og briefing for at gøre klar til en dag på stiger og i lysmaster.

- Her opsummerer vi også reglerne for plakatopsætning, og hvordan vi opfører os. For eksempel at vi lader være med at kæmpe med de andre partier om pladserne, når vi er ude, forklarer Ivan Al-Hilali, leder af Venstres valgkamp i Aarhus.

Han glæder sig også selv til dagen, hvor hans partifæller kommer op at hænge i masterne.

- Nu har jeg gjort det mange gange, og vi har længe været i gang med kampagnen, men selv om jeg har prøvet det i mange år, glæder jeg mig til dagen. Vi prøver også at gøre det til en glad dag for alle, der hjælper til, for det her er startskuddet på kampagnen for mange af dem, siger Ivan Al-Hilali.

Steen Bording Andersen har fået sat ekstra kulør på sine valgplakater i år. hvis ikke han som kulturpolitiker skulle gøre det, hvem skulle så, spørger han?
Steen Bording Andersen har fået sat ekstra kulør på sine valgplakater i år. hvis ikke han som kulturpolitiker skulle gøre det, hvem skulle så, spørger han? Foto: Peder Stougaard

Plakatkunstner sætter kulør på socialdemokrat

En tredje, der også skal på gaden i dag, er Steen Bording Andersen, mangeårigt socialdemokratisk medlem af byrådet.

Han skal selv ud at sætte sine plakater op, og i år har han gjort lidt ekstra ud af dem med bistand fra plakatkunstneren Peder Stougaard. Dermed er det en lettere kulørt byrådskandidat fra Beder, der kommer til at hænge i primært sydbyen.

- Nu er jeg jo kulturudvalgsformand, og hvis ikke en kulturudvalgsformand skulle turde sætte anderledes valgplakater op, hvem skulle så, siger Steen Bording Andersen, der er lidt træt af de klassiske valgplakater.

- Jeg synes også, at valgplakater tit er så stereotype, siger socialdemokraten og lufter, hvor han skal på jagt efter de bedste lygtepæle fra middag.

- Jeg kommer mest til at hænge i sydbyen og i midtbyen. Og naturligvis i mit eget nærområde i Beder-Malling, siger Steen Bording Andersen og peger på Oddervej og Ringvejen som to gode steder at hænge til offentligt skue.

quote Nu er jeg jo kulturudvalgsformand, og hvis ikke en kulturudvalgsformand skulle turde sætte anderledes valgplakater op, hvem skulle så.

Steen Bording Andersen (S), medlem af Aarhus Byråd siden 2006

SF skal ud i omegnen

SF har også en klar plan for, hvor kandidaterne skal hænge, og partiets støtter har brugt flere dage med at pakke plakaterne i de helt rigtige ruter, fortæller Søren Kronborg Pedersen.

- De fleste partier vi jo gerne være repræsenteret i midtbyen, så det bliver en kamp om pladsen for ungdomspartierne. Derudover vil vi gerne være i Uniparken, og vi har også udset os nogle steder ved cykelstier, som passer godt med det grønne, vi står for. Og endelig vil vi gerne gøre os ekstra synlige ude i omegnsbyerne, siger SF’ernes valgkampsleder.

Det handler om på en gang at komme op at hænge de steder, hvor SF’s vælgere allerede er som en påmindelse, men også forsøge at vinde nyt land i andre dele af byen.

- Det er en kombi. Vi vil gerne vise vores egne medlemmer og vælgere, at vi er omkring dem, men vi vil selvfølgelig også gerne maksimere vores udbytte, siger Søren Kronborg Pedersen.

quote Vi har som sådan ikke et eller flere favoritsteder, men vi har da kigget på nogle tal for, hvor der er potentiale for at hente flere stemmer.

Ivan Al-Hilali, kampagneleder for Venstre i Aarhus

Hos Venstre har de også styr på kommunekortet, men hvor kandidaterne nøjagtigt kommer op, er ikke helt så vigtigt, siger kampagneleder Ivan Al-Hilali. Mange af kandidaterne vil eksempelvis gerne op at hænge i de områder, hvor de bor.

- Vi har som sådan ikke et eller flere favoritsteder, men vi har da kigget på nogle tal for, hvor der er potentiale for at hente flere stemmer, siger Ivan Al- Hilali.

Plakater er ingen dum idé

Ifølge kommunalforsker Roger Buch er det slet ikke en dum idé, når kandidaterne og partierne bruger kræfter på at hænge valgplakater op. Det sagde han i går til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det virker. Forskning på området viser, at det giver ekstra stemmer til kandidaten. Det flytter ikke så meget mellem partierne, men internt mellem kandidaterne i de enkelte partier, er det vigtigt, forklarer Roger Buch.

Tidligere på ugen meddelte Liberal Alliance i Skanderborg, at de dropper nye valgplakater i år. Kun genbrugsplakater fra tidligere valg kommer op at hænge. Samme toner lyder fra partikollegaerne i Randers, hvor de dog helt dropper plakater i år.

TV2 ØSTJYLLAND spurgte i den forbindelse Carsten Bach, spidskandidat for Liberal Alliance i Skanderborg, om han ikke er bange for at miste stemmer ved at droppe plakaterne?

- Jo, man er altid bange for at miste stemmer. Det er enhver politikers evige mareridt. Men omvendt, så er det et statement i sig selv, at vi i forbindelse med lokalvalg ikke behøver plakatskove i lygtepælene, lød det fra LA-kandidaten. 

Officielt foreskriver reglerne fra Indenrigs- og boligministeriet, at valgplakater må hænges op fra klokken 12 den fjerde lørdag før valgdagen, og de skal være taget ned igen otte dage efter valget ved døgnets afslutning.

Med andre ord må kandidaterne hænge og flagre i lygtepælene fra i dag klokken 12 og frem til den 24. november ved midnat.

Sådan er reglerne