For få toiletter og hul i taget: Folkeskole sukker efter renovering

Tungelundskolen har hul i taget, utætte vinduer og mangler toiletter. Håbet hos folkeskolen er at blive prioriteret i næste års budget, når det nye byråd kommer til efter valget.

For høje byggepriser har fået Favrskov Kommune til at sætte renoveringen af en række institutioner på pause i håb om, at priserne falder igen.

En af dem er Tungelundskolen i Thorsø, hvis lokaler og faciliteter ikke er fulgt med tiden. Det gælder blandt andet skolens toiletter, som er for få og derfor hurtigt bliver beskidte på en skoledag. 

- Vi har elever som simpelthen vælger ikke at drikke i skolen, fordi de helst ikke vil gå derind og gå på toilettet, siger formand for skolebestyrelsen, Mia Lind Kjærulff til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Det synes jeg som forælder er et problem. Det er vel nærmest en sundhedsfare for elever, at de ikke ønsker at gå på toilettet, mens de er i skole, siger hun. 

Der er for få toiletter på Tungelundskolen.
Der er for få toiletter på Tungelundskolen.

Højere priser end forventet  

Ligeledes halter Tungelundskolens faglokaler også efter, herunder skolens design- og håndværkslokale. Det er rigtigt ærgerligt, mener formanden.

- Med de dygtige lærere og pædagoger vi har herude, som hele tiden sørger for at nytænke og udvikle deres undervisning, og så skal de gøre det i nogle lokaler, som på ingen måde er tidssvarende, siger Mia Lind Kjærulff. 

Hjemkundskabslokalet trænger til en modernisering, mener skolebestyrelsens formand.
Hjemkundskabslokalet trænger til en modernisering, mener skolebestyrelsens formand.

Da Favrskov Kommune sendte renoveringen af skolen i udbud, var de pristilbud der kom tilbage 70 procent højere end, hvad var sat af til.

De høje priser skyldtes stigende byggepriser. Derfor besluttede byrådet at vente med renoveringen i håb om, at priserne blev lavere igen.

- Jeg synes, det er superærgerligt. Ikke mindst i lyset af, at vi har haft nogle renoveringsbehov over de seneste år, man har udskudt for at tage dem med i den her paraply, som renovering er.

- Et tag med hul i, utætte vinduer og manglende toiletter. Det kan man ikke blive ved med bare at ignorere. Det er vi simpelthen nødt til at gøre noget ved, siger Mia Lind Kjærulff.

Stram prioritering i budgettet 

I Favrskov Kommunes budget for 2022-2025 er der afsat en pulje på godt 165 millioner kroner, der over en fireårig budgetperiode skal fordeles efter en stram prioritering.

Foruden Tungelundskolen håber også Korsholm Skole på en renovering.

Derudover mangler der også flere nye daginstitutioner, et nyt plejecenter i Hadsten, en udvidelse af et botilbud i Hammel og en ny ungdomsklub ved kulturhuset Sløjfen.

Hvad der kommer først, er op til det nye byråd, når de i foråret skal drøfte, hvordan de 165 millioner kroner skal fordeles.

Det giver borgmester i Favrskov Kommune, Nils Borring (A), og Venstres spidskandidat, Birgit Liin (V) deres bud på i aftenens udvidede udsendelse klokken 19.50.