Sidder på Torvet indtil valget: Unge strejker for klimaet

En gruppe aktivister strejker i Silkeborg indtil kommunalvalget.

Selvom klimatopmødet COP26 er ved at nå sin afslutning i Glasgow, Skotland, bliver der stadig sat fokus på klimaet herhjemme i det østjyske.

En gruppe unge fra Silkeborg har nemlig besluttet sig for at sidde på Torvet i Silkeborg frem til kommunalvalget på tirsdag. I alt vil den såkaldte 'sit-in' vare 69 timer. 

Det er 'Den Grønne Studenterbevægelse', der står bag, og målet er at sætte fokus på klimaet i den sidste del af valgkampen.

- Vi sidder her, fordi vi gerne vil vise vores kommunale politikere, at når vi kræver grøn klimahandling, så mener vi det virkelig, siger Kamille Søgaard Funding fra Den Grønne Studenterbevægelse Silkeborg.

- Vi vil sætte vores egen tid af for at vise dem, hvor vigtigt vi synes, det er. 

Aktivisterne har blandt andet lavet skilte med deres budskaber.
Aktivisterne har blandt andet lavet skilte med deres budskaber.

Kommunerne har også indflydelse 

Og selvom der er langt fra Biden, Frederiksen og Macron i Glasgow til Torvet og kommunalpolitikerne i Silkeborg, så mener demonstranterne, at det giver mening også at have et kommunalt fokus, når det gælder klimaforandringer. 

- Danmarks kommuner har årligt et budget, der svarer til at bygge 10 storebæltsbroer. Så når man snakker om, at kommunerne ingen forskel kan gøre, så er det faktisk ikke rigtigt. 

- De har et enormt budget og kan gøre en helt masse ting i forhold til offentlig transport og indkøb, siger Kamille Søgaard Funding og henviser til de knap 400 milliarder kroner, som kommunerne i Danmark samlet administrerer på et år. 

Kolde nætter skræmmer ikke 

Tilbage i maj lavede studenterbevægelsen i Silkeborg ligeledes en sit-in-demonstration. Her var temperaturerne dog noget mildere, end de kan være på en kold novembernat. 

TV 2 Vejret lover eksempelvis ned til seks graders varme natten til søndag, men de kølige temperaturer skræmmer ikke klima-aktivisterne. 

- Vejret kan ikke stoppe os. Vi pakker os bare bedre ind, og så sidder vi her alligevel, siger Kamille Søgaard Funding.