Budgetaftaler på plads: Østjyske kommuner finder penge til grønne tiltag

Både Horsens Kommune og Odder Kommune har offentliggjort deres politiske aftaler for de kommende fire års budgetter.

I både Horsens og Odder har byrådene fremlagt en politisk aftale for kommunernes kommende budgetter.

Fælles for begge kommuner er, at de slår sig op på at have indgået "grønne aftaler". I Horsens er det et enigt byråd, der stod bag aftalen, mens det i Odder er et flertal bestående af Venstre, Socialdemokratiet og Radikale Venstre, der står bag aftalen.

Delvis opbakning i Odder

Mandag eftermiddag indgik Venstre, Socialdemokratiet og Radikale Venstre en aftale for Odder kommunes kommende budget. Borgmester Uffe Jensen (V) havde ønsket, at der var større opbakning til aftalen.

Borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V) havde gerne set en bredere aftale med flere partier.
Borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V) havde gerne set en bredere aftale med flere partier.

- Jeg ville gerne have haft en endnu bredere aftale, men gabet var for stort til at partierne kunne mødes. Men jeg glæder mig over at vi kan sende en økonomisk ansvarlig aftale videre til den kommende kommunalbestyrelse, siger han i en pressemeddelelse fra Odder Kommune.

Aftalen slåes op på at være en "bæredygtig budgetaftale". Der skal blandt andet afsættes et årligt beløb til at arbejde med biodiversitet, startende med 500.000 kroner i 2022 og op til 1,3 millioner kroner i 2025.

I budgettet fremgår det også, at det har været en svær budgetlægning, da de især er presset på det specialiserede socialområde og ældreområdet. Det skyldes blandt andet, at det i 2021 har været udfordringer med at holde budgetterne.

I Horsens er alle med

I Horsens Kommune er alle otte partier og lister enige om den nye budgetaftale, og det glæder borgmester Peter Sørensen (S).

- Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes at skabe enighed med alle partierne om kommunens budget 2022 og overslagsårene 2023 til 2025. Vi et blevet enige om et budget, der virkelig er visionært og som skaber endnu bedre vilkår for det gode og trygge liv med muligheder, oplevelser og fællesskaber for alle, siger han i en pressemeddelelse fra Horsens Kommune.

I budgettet slår Horsens Kommune sig op på at have øget fokus på velfærden for børn, unge, ældre, handicappede og udsatte borgere.

Det glæder borgmester Peter Sørensen (S), at alle otte partier og lister i Horsens Byråd er enige om den nye budgetaftale.
Det glæder borgmester Peter Sørensen (S), at alle otte partier og lister i Horsens Byråd er enige om den nye budgetaftale.

I 2022 vil de afsætte 42,3 millioner kroner til velfærdsområder, hvor langt størstedelen går til ældre- og sundhedsområdet, der får tilført 26,7 millioner.

Derudover vil de, ligesom Odder Kommune, have fokus på den grønne omstilling. Her vil de i 2022, helt ekstraordinært, give et tilskud på 1,525 millioner kroner til BusinessHorsens, der skal hjælpe virksomhederne med omstillingen.