Overlæge deler vigtigt budskab: Vi har unge helt ned til 25 år i respirator

Det er falsk tryghed, hvis unge tror, at COVID-19 ikke også rammer dem.

Mange yngre danskere føler sig måske lidt skråsikre i forhold til de konsekvenser, det måtte have for dem, hvis de bliver ramt af coronavirus, COVID-19. 

Det skal de lade være med, lyder det fra ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital i Skejby Lars Østergaard.

Det er således langt fra kun ældre og svækkede, der lige nu befinder sig på hospitalet i Aarhus på grund af coronavirus, COVID-19

- De patienter, vi nu har indlagt i respirator på intensivafdelingen er fortrinsvis raske, yngre eller midaldrende personer i alderen 25 til 70 år, siger Lars Østergaard.

Lars Østergaard er en af landets førende eksperter i forhold til coronavirus, COVID-19.
Lars Østergaard er en af landets førende eksperter i forhold til coronavirus, COVID-19.

Alle kan blive ramt

I en video, som Aarhus Universitetshospital har delt på hospitalets facebookside, deler Lars Østergaard budskabet om, at vi alle skal holde afstand og huske at vaske hænder ofte.

- Ud over at tage hensyn til ældre og svage, er det en rigtig god idé at tage hensyn til dem, du i øvrigt har omkring dig, for alle kan få et alvorlig forløb af den her sygdom, siger han.

113 mennesker i Danmark er i skrivende stund i respirator med coronavirus, COVID-19. I alt er 499 mennesker indlagt på et hospital. 72 mennesker er døde.

Lars Jørgen Østergaard mener samtidig, at den tilgang, de danske myndigheder har haft til virussen, har haft en positiv effekt i forhold til at minimere spredningen af coronavirus, COVID-19.  

Han peger på to ting, der har virket. Den ene er myndighedernes kontrol med de danskere, der rejste hjem fra andre lande efter rejseforbuddet og blev sat i karantæne.

Den anden store forskel er borgernes ændrede adfærd. Den kan faktisk måles og vejes, forklarer Lars Jørgen Østergaard.

- Andre sygdomme, der smitter ved tæt kontakt, ser vi næsten ikke nogen tilfælde af lige nu. Det drejer sig om influenza og såkaldt RS-virus hos børn, som er hyppige på denne tid af året, siger han til Ritzau.

Forsigtig optimist

Christian Wejse, der som forsker på Aarhus Universitet beskæftiger sig med global sundhed og infektionssygdomme, mener, at det går bedre end forventet herhjemme, når det gælder COVID-19. 

Wejse har kigget på Sundhedsstyrelsens prognose i starten af udbruddet, og her forudsagde styrelsen - baseret på et estimat - at der på nuværende tidspunkt ville være cirka 225 mennesker i respirator.

- Der ligger vi væsentligt lavere. Det er for tidligt at fejre noget som helst, men jeg er forsigtig optimist. Jeg håber, at vi i løbet af en uges tid eller mere vil se en meget mere affladet kurve, siger Christian Wejse til Ritzau. 

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

Endelave ø færge

Nu kommer der nye gratis færgeruter: Her kan du få gratis billetter

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

20161201-184147-3-1920x1079we

Kvinde truet med køkkenkniv på åben gade: Nu er 20-årig anholdt og sigtet

Viggo Andreasen epidemiolog, RUC

Bagsiden ved færre restriktioner: Ekspert frygter ny smittestigning

Dagens mest læste