Sæbe og varme: Sådan dræber du coronavirus i tøjet

Høj temperatur og korrekt dosering af vaskemidlet er vigtig, hvis du vil mindske risikoen for at sprede smitte med COVID-19, lyder det fra Statens Serum Institut.

Vaskemaskinen tændes mange gange om ugen i danske hjem, og generelt er vi gode til at vaske på 30, 40 og 60 grader, når vi vasker tøj. Langt det meste tøj bliver rent på de temperaturer.

Situationer med udbrud af smitte og i særdeleshed udbruddet af coronavirus har dog fået Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen til at justere de anbefalinger, der normalt gælder for danskernes tøjvask.

Det fortæller Elsebeth Tvenstrup Jensen, der er overlæge ved Statens Serum Instituts Centrale Enhed for Infektionshygiejne til månedsmagasinet Samvirke:

- Hvis man er syg med coronavirus eller bor i en husstand, hvor et af medlemmerne er syg, anbefaler vi, at man vasker ved en højere temperatur end normalt. Det skyldes, at vi har set mange eksempler på, at husholdningsmaskinerne til tøjvask ikke vasker helt så varmt, som programmet oplyser. Og varme er en af de måder, man kan slå virus ihjel på.

Vaskeanbefalinger fra Statens Serum Institut lyder derfor således:

  - Der vil selvfølgelig være noget tøj, der ikke kan tåle en tøjvask på 60 grader. Det må du så vaske, som du plejer, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen til Samvirke.

  Vær opmærksom på mængden af sæbe og pas på med de korte vaskeprogrammer

  Coronavirusset har en ydre fedtkappe. Fedt bliver normalt slået i stykker af sæbe, og derfor kan du i princippet slå eventuelle viruspartikler ihjel, hvis du bare doserer korrekt.

  - Hvis du bruger for lidt sæbe i forhold til mængden af tøj, så risikerer du, at virus ikke slås i stykker i vaskemaskinen, og så får du ikke den beskyttelse, du gerne ville have. Derfor er det meget vigtigt, at du tilpasser mængden af vaskemiddel til mængden af tøj, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen

  - Når du vasker varmere end normalt, får du en dobbelt sikkerhed i, at så lidt virus som muligt overlever under tøjvasken. Varmen i vaskemaskinen kan efter vores viden også slå viruspartiklerne ihjel, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.

  Bor du alene og færdes ikke blandt andre og er derfor ikke udsat for smitte, kan du vaske tøj som normalt.

  Husk håndhygiejnen og forskellige kurve eller poser til vasketøjet

  - Når du vasker tøj, så husk at vaske hænder, efter at du har rørt det snavsede tøj. Og brug altid forskellige kurve og poser til rent og til snavset tøj, lyder rådet fra Elsebeth Tvenstup Jensen.

  Soundbox Soundboks Anlæg højtaler Musik Botanisk Have Støj

  Regler for soundbokse skærpes: Nu skal der være ro alle dage klokken 20.00

  krukken_randers.jpg

  play Skaberen af Randers’ ikoniske kobberkrukke er død

  Skærmbillede 2021-06-17 kl. 20.06.13

  play Mindeværdig kamp: Danmark taber i Eriksen-hyldest

  202485714_530418468305364_6297141153694246627_n

  play VIDEO: Østjyske fodboldfans i rørende hyldest til Eriksen

  20200325-134454-2-1920x1279we

  Rejserestriktionerne lempes markant - danskerne kan tage på sommerferie i hele EU

  jonas sloth fjernvarme laurbjerg

  Familie spildte 60.000 kr. på den billigste løsning: Nu stiger priserne

  Dagens mest læste