Nyt fællesskab for veteraner: - Det betyder alt

Nu kan tidligere soldater samles i nye, udvidede rammer på det renoverede veteranhjem i Brabrand.

Nu kan veteraner samles i Fremtidens Veteranhjem i Brabrand, der i dag bød til rejsegilde efter en større renovering.

Med pølser, kakao og godt humør bød fremtidens Veteranhjem Midtjylland i dag til rejsegilde i Brabrand.

Næsten 2000 veteraner bor her i Østjylland. De fleste klarer fint et nyt liv efter at have været udsendt. Men mange har brug for et fællesskab med ligesindede, og nogle har også brug for hjælp og støtte til at finde tilbage til hverdagen.

Læs også Sejr for Jacob: Står nu med eksamensbevis og job

Nu kan de samles i nye, udvidede rammer på det renoverede veteranhjem.

Ved andre forsamlinger er man måske lidt mere overvågende og agtpågivende.

Jimmi Wittenhoff, veteran

- Det betyder næsten alt for mig, at vi kan samles her, på grund af fællesskabet. For mig er det energiopfyldende, fortæller veteran fra Aarhus, Jimmi Wittenhoff, til TV2 ØSTJYLLAND.

Jimmi Wittenhoff er tidligere soldat og har været udsendt til Bosnien to gange. Nu kommer han i veteranhjemmet en gang om ugen.

- Ved andre forsamlinger er man måske lidt mere overvågende og agtpågivende. Men sammen med andre veteraner behøver kroppen ikke være i alarmberedskab. Pludselig er vi mange, som har det på samme måde, og vi holder alle sammen øje med hinanden, fortæller Jimmi.

En fyldt bagage

Veteranhjemmet er samlingssted for tidligere udsendte og deres pårørende.

Det er også et midlertidigt hjem, hvor veteraner har mulighed for at bo i en kortere tid, mens de får hjælp til at komme videre i livet og får ro til at håndtere hverdagen igen.

Læs også VIDEO: Nu kan Benno og Rita handle smøger og vodka ved grænsen igen

- Hvis du har beskudt nogen, så har folk svært ved at forstå den følelse, du sidder med. Men en, der selv har affyret et våben, har bedre forståelse for den følelse man har, når man har trykket på aftrækkeren. Og man fordømmer ikke hinanden, fortæller Jimmi Wittenhoff.

01:48

VIDEO: I dag bød Fremtidens Veteranhjem Midtjylland inden for til rejsegilde. For veteran Jimmi Wittenhoff betyder fællesskabet med de andre veteraner alt. Indslaget er fra d. 17. juni 2020. 

Luk video

Der er 60.000 veteraner i hele Danmark. I Aarhus er der omkring 1700, og formanden for lokalforeningen håber på, at veteranhjemmet tiltrækker mange.

- Jeg håber, at alle i det midtjyske område kommer til at tænke på Veteranhjem Midtjylland, når de for eksempel kommer forbi Aarhus, og at de kommer ind forbi og får en kop kaffe, fortæller lokalformand ved Veteran Midtjylland, Peter Francisco Suárez Bjørndal, til TV2 ØSTJYLLAND.

Stor renovering

I et partnerskab mellem fonden Danske Veteranhjem og Realdania har veteranhjemmet fået nye rammer.

Veteranhjemmet i Brabrand har de sidste 4,5 år været tilflugtssted for veteraner og pårørende. Den store renovering vil forbedre og udvide veteranernes muligheder for aktiviteter. 

Læs også Flere hundrede mennesker samlet til biltræf - men det er ikke et brud på forsamlingsforbuddet

Med den nye renovering håber Fremtidens Veteranhjem Midtjylland, at det vil blive et endnu bedre fristed for alle veteraner. Både de veteraner, der kommer styrkede hjem og dem, der har behov for støtte og hjælp i kortere eller længere perioder.

- Jeg ville ikke være foruden det her veteranhjem. Det er sagt fra hjertet, lyder det fra Jimmi Wittenhoff.