VIDEO: Nu kan Benno og Rita handle smøger og vodka ved grænsen igen

Grænsen til Tyskland er åbnet, og der er givet grønt lys for grænsehandel. Horsens Turistfart har måtte sætte ekstra busser ind for at imødekomme efterspørgslen.

Siden mandag har det igen været muligt at køre over den dansk-tyske grænse på ferie eller for at grænseshoppe.

Det nød en hel bus af mennesker fra Horsens godt af, da Horsens Turistfart i går, tirsdag, indsatte ekstra busser til en dagstur til grænsen. En tradition, der for nogle af passagererne går mere end 50 år tilbage.

Det gælder blandt andet Rita Nielsen og Benno Knudsen, der har placeret sig midt i bussen på vej til grænseshoppen Duborg ved Padborg.

quote Jeg skal have snolder og vodka til en god grillfest, fortæller han.

Benno Knudsen, Horsens

- Jeg skal have cigaretter til datteren og mad til hundene derhjemme. Det er billigere i Tyskland end i Danmark. Men det er også for turens skyld da, siger Rita Nielsen, der har kørt med bus til Tyskland i godt 40 år.

Også Benno Knudsen, der har sørget for morgenmedicin i form af granatæble-shots og øl til vennerne i bussen, har en længere indkøbsliste med til grænsen:

- Jeg skal have snolder og vodka til en god grillfest, fortæller han.

Bussens kører fra Horsens til grænsehandlen i Padborg. Rita Nielsen skal have cigaretter til datteren og mad til hundene derhjemme. Benno er på jagt efter snolder og vodka. 
Bussens kører fra Horsens til grænsehandlen i Padborg. Rita Nielsen skal have cigaretter til datteren og mad til hundene derhjemme. Benno er på jagt efter snolder og vodka. 

Kan ikke undvære turen

Danmarks grænse til Tyskland har været lukket for turister og grænsehandel siden den 14. marts.

45 procent af danske husstande gør som Rita Nielsen og Benno Knudsen og grænsehandler mindst en gang om året.

For Benno Knudsen, der har kørt med bus til Tyskland for at handle siden 1964, er det en stor glæde endelig at kunne komme afsted igen.

quote Jeg kan ikke undvære den her tur.

Benno Knudsen, Horsens

- Jeg kan ikke undvære den her tur. Den bodega jeg plejer at komme på, den har jo også været lukket, så vi har jo ikke kunnet andet end at samles hjemme hos mig. Det har været kedeligt, siger Benno Knudsen.

På den anden side af grænsen har butiksgæsterne efter et midlertidigt lovkrav pligt til at bære mundmaske. Det tager Benno i stiv arm:

- Det er vi nødt til, for ellers kan vi jo ikke overholde reglerne.

I alle tyske delstater er der midlertidigt lovkrav om at bære mundbind.
I alle tyske delstater er der midlertidigt lovkrav om at bære mundbind.

Den 1. juli sænker Tyskland deres momsafgifter på blandt andet fødevarer, og det kan trække endnu flere til de tyske grænsebutikker. Benno Knudsen håber, at grænsen forbliver åben:

- Jeg håber ikke, de lukker ned igen. Så må de i hvert fald gerne sige til otte dage før, så vi kan nå herned og handle inden.