Ny direktør om arbejdsmiljøet på ARoS: - Fortiden arver vi, fremtiden bygger vi

Rebecca Matthews afløser Erlend Høyersten, der forlod ARoS efter en undersøgelse, som fandt ledelsesmæssige problemer og krænkelser. Hun vil have fokus på det gode arbejdsmiljø fremover.

Det er ikke bare hvem som helst, der kan komme ind og lede et af Nordeuropas største kunstmuseer, som ARoS er med sine 20.700 kvadratmeter.

quote Hun er det perfekte match til vores museum.

Laura Hay, bestyrelsesmedlem ved ARoS

Ifølge ansættelsesudvalget er det Rebecca Matthews, der er den rette person til jobbet ud af de i alt 20 ansøgere.

- Der var et spændende felt af kandidater – alle med kunstfaglig baggrund og ledelseserfaring. Men det er klart, at Rebecca er en ener. Der findes ikke ret mange af hendes slags i verden, og derfor er vi også enormt glade for og føler os privilegerede over, at hun vil med på holdet, siger bestyrelsesmedlem Laura Hay, der har stået i spidsen for ansættelsesudvalget.

Rebecca Matthews var administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og har også haft flere internationale topposter inden for kunst og kultur bag sig. Blandt andet har hun arbejdet for British Council som direktør for Global Partnerships i New York, og hun var direktør for Government Relations ved Operahuset i Sydney.

Senest har hun siden maj 2021 været direktør for Glasmuseet i Ebeltoft.

- Jeg håber, at jeg kan bringe både min internationale og nationale erfaring med ind i det arbejde, vi laver ved ARoS. Derudover var dét, at lede den Europæiske Kulturhovedstad Aarhus 2017, ikke nogen nem opgave, og jeg tror, at erfaringen med at lede en kompleks kunstorganisation har hjulpet i forhold til at få jobbet (oversat fra engelsk, red.), siger den nye ARoS-direktør, Rebecca Matthews, til TV2 ØSTJYLLAND.

Skal opbygge arbejdsmiljøet

Som om dét, at lede et kunstmuseum, ikke i sig selv er en stor nok opgave, så skal ARoS nu også komme sig ovenpå en tumultarisk tid.

quote Jeg starter altid ved positionen: Fortiden arver vi, fremtiden bygger vi.

Rebecca Matthews, ny direktør for ARoS

I slutningen af juni stoppede den tidligere direktør Erlend Høyersten efter en undersøgelse af arbejdsmiljøet, der blev foretaget af konsulentfirmaet Crecea. De konkluderede, at der har været organisationsmæssige og ledelsesmæssige problemer.

Derudover har der været tilfælde af krænkelser, konkluderede konsulentfirmaet.

Hvordan vil du sikre, at du bliver en bedre leder?

- Jeg starter altid ved positionen: Fortiden arver vi, fremtiden bygger vi. Jeg har ikke været en del af problemerne ved ARoS, og jeg ser virkelig frem til, at vi opbygger et arbejdsmiljø fremover med holdet, siger Rebecca Matthews til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det første, vi gjorde her til morgen, var at mødes med hele holdet bag ARoS, og her forpligtede jeg mig til, at jeg vil mødes med alle individuelt. Jeg vil høre deres tanker og følelser og idéer i forhold til museet, og så vil vi tage den derfra. Vi kommer til at opbygge arbejdsmiljøet fremover, og jeg er spændt på at gøre det.

Rebecca Matthews starter som direktør hos ARoS per 1. januar 2022.

Hvad kommer til at være den største forskel på ARoS før dig og ARoS efter dig?

Det er svært at sige, hvilken forskel man kommer til at se, inden jeg er startet. [...] Men jeg vil bygge ovenpå, hvor ARoS er nu. Det er et fantastisk museum, synes jeg, og det har et enormt potentiale i fremtiden, siger Rebecca Matthews.

- Jeg vil sikre, at vi er et museum, der er enormt nysgerrigt, der lytter intenst på kunstnerne og publikum, og som står bag banebrydende nye former for udstillinger. Så der er meget at gøre (red. oversat fra engelsk).

Og i ARoS' bestyrelse er de ikke i tvivl.

- Hun har ambitioner for museet, samtidig med at hun har et ønske om at være en lyttende og inddragende leder, så hun er det perfekte match til vores museum, siger Laura Hay.