Godt nyt: Kæmpe donation sikrer mad og overnatning til alle socialt udsatte

730.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden gør det nu muligt at åbne ekstra sovepladser og et suppekøkken, så alle socialt udsatte i Aarhus kan få hjælp.

Nedlukningen af Danmark har gjort det en del mere besværligt at have en normal hverdag. Man skal holde afstand, børn skal blive hjemme fra skole, og mange er tvunget til at arbejde hjemmefra.

quote Der er rigtigt mange udsatte og psykisk sårbare, som er hårdt ramt af nedlukningen af Danmark. De er både angste og har ikke noget sted at tale med andre.

Knud Aarup, Røde Kors

Særligt én gruppe borgere har det måske endnu hårdere i denne tid. Mange socialt udsatte har nemlig ikke noget sted at bo eller sikkerhed for at få mad.

Men nu ser hverdagen for de socialt udsatte i Aarhus ud til at blive lidt bedre. En stor donation på 730.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden har nemlig gjort det muligt at oprette ekstra sengepladser og et nyt suppekøkken.

Det er Røde Kors, Blå Kors, Kirkens Korshær og Folkekirken i Aarhus, der har fået donationen og arbejder sammen for at hjælpe de socialt udsatte.

Det er ungdomskirken her på Nørregade i Aarhus, der nu åbner et suppekøkken og otte sengepladser til socialt udsatte.
Det er ungdomskirken her på Nørregade i Aarhus, der nu åbner et suppekøkken og otte sengepladser til socialt udsatte. Foto: Google Street View

Til sammen har de fire organisationer nødtilbuddet Vinterherberget, hvor primært udenlandske udsatte kan få overnatning. Normalt er Vinterherberget lukket for sæsonen på nuværende tidspunkt, men nu bliver det forlænget i to måneder - og så bliver der åbnet op for ekstra sovepladser.

- Det er enormt fornemt af Novo Nordisk. De behandlede vores ansøgning på under to døgn, så vi er meget glade for donationen, og nu har vi travlt med at forberede det hele, siger Lars Bundgaard, der er formand for Vinterherberget i Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Udover vinterherberget har Folkekirken i Aarhus stillet ungdomskirken i Nørregade til rådighed for endnu flere sengepladser. Derudover åbner de et suppekøkken, så de udsatte hver dag kan få middagsmad.

- Coronavirus har gjort, at mange af de steder, hvor de udsatte kunne få mad, er blevet lukket. Men nu kan vi åbne op for, at de kan få mad i små hold, så vi samtidig overholder restriktionerne, siger Lars Bundgaard.

 

Og det er netop på grund af udbruddet af coronavirus i Danmark, at de allerede eksisterende tilbud til socialt udsatte er ekstremt pressede for tiden. Både på grund af frygt, men også fordi overnatningstilbuddene ikke længere kan tage imod så mange personer på et sted.

- Der er rigtigt mange udsatte og psykisk sårbare, som er hårdt ramt af nedlukningen af Danmark. De er både angste og har ikke noget sted at tale med andre. Samtidig får mange ikke ordentlig mad i den nuværende situation, siger Knud Aarup, der er formand for Røde Kors i Aarhus.

quote Når vi åbner det nye tilbud i ungdomskirken, så får vi brug for endnu mere hjælp, så folk må meget gerne melde sig.

Lars Bundgaard, Vinterherberget

Der åbner i alt otte nye sovepladser i kirken, mens vinterherberget udvider, så der er plads til 14 overnattende. Ifølge Lars Bundgaard er det nok til, at alle nu kan få en seng at sove i.

- Vi tror, det vil give pladser nok til alle. Og hvis ikke, så er vi også klar til at kunne åbne for endnu flere i Vinterherberget, siger Lars Bundgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Coronavirussen har skåret på herbergenes pladser, og derfor er det svært for hjemløse som Allan Jensen at finde tag over hovedet. Videoen er fra 19. marts 2020.

Suppekøkkenet åbner fra på lørdag klokken 12, mens sengepladserne er klar fra lørdag aften og to måneder frem. Firmaet Bedre Nætter har desuden sponsoreret nye madrasser. Så er det bare ekstra hænder, der er brug for.

- Vi er primært støttet af frivillige, og vi er meget glade for de frivilliges hjælp. Men når vi åbner det nye tilbud i ungdomskirken, så får vi brug for endnu mere hjælp, så folk må meget gerne melde sig, siger han.

Derfor kan interesserede give sig til kende til Røde Kors.