Astrid spiser sig selv halvt ihjel: Efter 22 år er der hjælp på vej

Der er få behandlingsmuligheder for mennesker, der lider af tvangsoverspisning. Det bliver der nu gjort noget ved.

Nogle mennesker søger alkohol eller stoffer, når de har det svært. I to årtier har Astrid Klausen Kjærsgaard søgt noget at proppe i munden, når hun har været ude af balance.

I 22 år har Astrid Klausen Kjærsgaard fra Kolind brugt mad, mad og mere mad til at flygte fra livets svære følelser.

Det betyder, at hun i dag er svært overvægtig. Hun er 1,68 meter høj og vejer 129 kilo.

Læs også Heftig kritik af ny burger fra Burger King: - De er klamme

43-årige Astrid Klausen Kjærsgaard lider af den knapt så kendte, men meget udbredte spiseforstyrrelse Binge Eating Disorder (BED) - på dansk tvangsoverspisning.

- Når jeg overspiser, har jeg ikke nogen grænse. Ingen stopknap. Jeg skal have mine stoffer. Jeg bliver ved, indtil jeg ikke kan mærke min krop. Jeg gør det tit i smug, fordi jeg skammer mig helt vildt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

05:10

VIDEO: Astrid Klausen Kjærsgaard indtager i perioder enorme mængder usund mad på grund af sin lidelse, tvangsoverspisning (fra 1. juli 2018).

Luk video

En officiel diagnose

Overspisning, følelse af kontroltab og en negativ kropsopfattelse er nogle af symptomerne på tvangsoverspisning.

Læs også Hjalp rystende og grædende otteårig: Pas på vores børn!

World Health Organizations (WHO) har en diagnosemanual, der hidtil ikke har anerkendt tvangsoverspisning som en diagnose.

Men i WHO's nyeste diagnosemanual, som Danmark følger, bliver tvangsspisning en officiel diagnose.

"Hvor nogle mennesker søger alkohol eller stoffer, så søger jeg noget at proppe i munden. Det er så langt ude, at jeg tager mine børns slik fra skabet."

Hjælp i kommuner og regioner

Det får stor betydning for mennesker, der lider af tvangsoverspisning, mener Laila Walther, der er direktør i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

- I dag er det svært for mennesker med tvangsoverspisning at få behandling, men når det bliver en anerkendt diagnose, vil retten til at få behandling blive implementeret i både kommuner og regioner, siger hun.

Læs også Byrådspolitiker kigger i borgeres sager: - Det er intimiderende

Hun påpeger, at en diagnose også vil betyde meget for selvforståelsen hos de mennesker, der overspiser. 

- At de kan sige til sig selv, at når de ikke kan kontrollere deres spisning, så er det ikke, fordi de er mærkelige, men fordi de har en sygdom, siger hun.

Læs også Luksus-hytte i trætop et stort hit: Nu er nye eksklusive hytter på vej

"Min læge har fortalt mig, at jeg er ved at spise mig selv ihjel. Men hver gang jeg beder om hjælp, får jeg at vide, at jeg skal tabe mig først. Det er jeg sgu da godt klar over." 

Andre vil få øjnene op

TV2 ØSTJYLLAND mødte første gang Astrid Klausen Kjærsgaard i sommeren 2018. Hun er meget overrasket over, at World Health Organization nu anerkender overspisning.  

- Jeg synes, det er fantastisk. Vi kan se, hvor mange, der har brug for hjælpen. Der er et stort behov for, at vi også kan få noget hjælp fra det offentlige, siger Astrid Klausen Kjærsgaard til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Når det bliver en fast diagnose, vil alle andre få øjnene op for, at der er et stort problem.

Læs også Bibliotek gennemgår stor forvandling

Den nye diagnosemanual blev godkendt i maj 2019, men bliver først implementeret i Danmark fra den 1. januar 2022.

Ifølge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) er der cirka 75.000 personer, der lider af spiseforstyrrelser. Heraf formoder man, at 40.000 af dem lider af BED.