Mange danskere vil ikke invitere ikkevaccinerede til jul – Helle Jensen er én af dem
- Det er ikke min mission at omvende folk. Men det er heller ikke min pligt at inkludere dem, siger hun.
I begyndelsen af december florerede et citat på Twitter fra forfatteren Anne-Marie Vedsø Olesen, som fortalte, at hun ikke ville invitere ikkevaccinerede til sin juleaften.
En af dem, der delte det, var 38-årige Helle Jensen fra Aarhus. Og det gjorde hun, fordi hun var enig.
- Jeg har ikke stået i situationen selv – men hvis jeg gjorde, kan jeg mærke, at jeg ikke ville have det fint med at invitere ikkevaccinerede indenfor, siger hun.
Mere end bare smitterisiko
Vaccinespørgsmålet er et, der splitter, og det er blevet ekstra aktuelt i tiden op til jul.
I flere Facebook-grupper udveksler folk råd til, hvordan man tackler de dilemmaer, der er opstået i danske familier. En meningsmåling fra Megafon viser, at hver 20. dansker har afvist at holde juleaften eller et julearrangement med nogen, fordi de ikke er vaccineret.
Og i en afstemning i en TV 2-artikel fra søndag har over halvdelen af mere end 70.000 læsere svaret nej til, at de ville holde jul med en ikkevaccineret.
Hvis 38-årige Helle Jensen, der arbejder på et digitalt bureau, stod i den situation, er hun en af dem, der ville have svært ved at se igennem fingre med det manglende stik.
- Det handler om mere end smitterisikoen. Det handler i høj grad også om, hvor ufornuftigt jeg synes, det er ikke at takke ja, siger hun.
Et nemt valg
Da folk omkring Helle Jensen begyndte at blive vaccineret mod coronavirussen, var hun "mega utålmodig" over selv at måtte vente.
Så da hun fik invitationen i e-Boks, var hun ikke i tvivl om, at hun ville sige ja tak.
Dels fordi de to stik var en sikkerhed for hende selv. Men også for andre. Efter et års pandemi med nedlukninger, bekymringer og historier fra frontpersonalet følte hun, at hendes vaccinevalg var ligetil.
- Det er virkelig det allermindste, jeg kan gøre i alt det her. Så jeg havde det bare sådan "shoot me up", siger Helle Jensen, der har fået sit tredje stik denne uge.
Elefanten i rummet ville være for stor
Flere eksperter har peget på, at hvis både vaccinerede og ikkevaccinerede familiemedlemmer får en coronatest, inden de samles i juledagene, bliver smitterisikoen betydeligt mindre.
Smittemæssigt tænker Helle Jensen også, at en negativ test vil være "helt fint", hvis hun var julevært.
Men det, som en test til gengæld ikke kan gøre noget ved, er det fravalg, Helle Jensen mener, der ligger i ikke at blive vaccineret. Den del tror hun, vil være svær at ignorere i et selskab, hvor man ser forskelligt på vaccinerne.
- Det fravalg gennemsyrer for mange ting til, at vi bare kunne sidde og snakke om noget andet over en flæskesteg hele aftenen, siger hun.
Helle Jensen ser spørgsmålet om vacciner som "mega værdibaseret" og noget, der hænger sammen med tilliden til andre mennesker, til videnskab og forpligtelsen til at passe på andre.
Hun tror også, at det er derfor, at hun er "mere firkantet" med hensyn til vacciner, end hun ellers plejer at være.
- Det der, mener jeg, er så dybt ufornuftigt, at det også påvirker mit syn på dig som menneske, hvis du helt ægte mener det. Så flytter jeg dig ubevidst over i en anden kasse, siger Helle Jensen.
Når det frie valg rammer andre
Den sidste uge har TV 2 talt med flere danskere, som har takket nej til vaccinen, og de understreger alle sammen, at det er et frit valg. Og Helle Jensen er også "helt for det frie valg", fortæller hun.
- Jeg er jo ikke i nærheden af at synes, at tvangsvacciner er en god idé. Men det her frie valg kan jo gå ud over andre, og derfor har jeg svært ved det, siger hun.
Læs også:
Det er derfor, Helle Jensen helst ikke ville slå dørene op for ikkevaccinerede julegæster. Valget er folks eget, men hendes hjem er hendes hjem.
- Det er ikke min mission at omvende folk. Men det er heller ikke min pligt at inkludere dem, siger hun.
Nogle vil måske sige, at det er lige så sort-hvid en tankegang som den, en vaccineskeptiker har?
- Vi har det jo nok på samme måde med omvendt fortegn. Netop derfor synes jeg, at det er okay at sætte grænser og være lidt firkantet her. Faktisk tror jeg, at det er en god ting, siger hun.
Hvis det nu var en i din allernærmeste familie, der ikke var vaccineret, tror du så, at du ville have det på samme måde?
- Det ville uden tvivl være sværere. Jeg har da tænkt over, hvad jeg ville gøre, hvis min kæreste ikke ville vaccineres. Min første tanke var, at så måtte vi flytte fra hinanden. Men jeg ved godt, at virkeligheden er mere kompleks, siger Helle Jensen.
Fire råd til en coronasikker juleaften
-
1 - Tak ja til vaccinen
Det første, som Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, anbefaler, for at få en juleaften med så lille en smitterisiko som muligt, er at blive vaccineret.
- Ikkevaccinerede er i endnu højere risiko for være smittet end vaccinerede. Så hvis du ikke er vaccineret og kan blive det inden jul, er det min klare opfordring, at man gør det, siger Jens Lundgren.
-
2 - Bliv testet
Andet værktøj er test. Hvis man kan nå det, er en coronatest inden jul en god idé, siger Jens Lundgren.
- Testning er et beskyttende lag, og det er det sådan set, uanset om man er vaccineret eller ej, siger han.
-
3 - Brug sund fornuft
Ud over test og vaccine kan almindelig sund fornuft også mindske risikoen for smitte, lyder det fra Jens Lundgren.
- Bliv hjemme, hvis du har symptomer
- Hold fokus på hygiejne, stil eventuelt sprit frem
- Sørg for fornuftig afstand
- Tag hensyn til andre, hvis deres grænser er anderledes end dine -
Lad julefreden sænke sig
Det sidste råd fra Jens Lundgren kalder han for "sit bedste".
- Jeg tror, at det er vigtigt, at man juleaften holder julefred og ikke diskuterer coronarestriktioner og vacciner, siger han.