FOA og Ældresagen vil have ny klageinstans: - Borgmestre får ikke altid sagt sandheden

Byrødder er ikke onde mennesker, men mangler ressourcer til at løfte opgaver i ældreplejen, mener ordfører.

Else på tur med sit barn og barnebarn Charlotte Ahm, der er Elses værge. Familien har anmeldt plejehjemmet Kongsgården for omsorgssvigt af deres bedstemor. Foto: TV 2

I samarbejde med tv2.dk

Får plejehjemsbeboere ikke den omsorg og behandling, de har brug for, skal man kunne klage til en national myndighed.

Sådan lyder forslaget fra Fagforbundet FOA og Ældresagen, der begge opfordrer til, at staten opretter en ny klageinstans, som specifikt arbejder med sager på ældreområdet.

Det burde ikke komme dertil, hvor der er behov for at lave optagelser med skjult kamera

Peder Hvelplund, ældreordfører for Enhedslisten

Forslaget kommer, efter TV 2 i løbet af den seneste uger har kunnet fortælle, hvordan pårørende til beboere på to plejehjem i Aarhus Kommune oplevede, at deres ældre familiemedlemmer blandt andet måtte ligge i egen afføring.

Efterfølgende har den østjyske kommune slået fast, at den vil oprette en ”klage- og ombudsmandsfunktion” på ældreområdet.

Men ifølge formanden for Social og Sundhedssektoren i FOA, Torben Klitmøller Hollmann, er det ikke godt nok. Han mener i stedet, at det skal være muligt at klage til en instans udenfor den ansvarlige kommune.

- Her får vi mulighed for at klage til nogle uvildige personer, og en kommunes egen klageinstans er ikke uvildig i vores øjne, siger han.

Læs også Erik var strandet på udskældt plejehjem: Nu har familien taget affære

Går ud over plejepersonale

Ifølge sektorformanden er der alt for ringe muligheder for at råbe vagt i gevær, når plejehjemsbeboere mistrives.

Når pårørende i dag opdager, at noget er galt, har de som udgangspunkt kun mulighed for at klage til plejehjemsledelsen eller kommunalbestyrelsen. Her bliver de ifølge Torben Klitmøller Hollmann ofte mødt med halve sandheder.

Borgmestrene får ikke altid sagt sandheden. Og sandheden er altså, at der ikke er personale og økonomi til at gøre det, som man gerne vil have

Toben Klitmøller Hollmann, formand, Social og Sundhedssektoren, FOA

- Borgmestrene får ikke altid sagt sandheden. Og sandheden er altså, at der ikke er personale og økonomi til at gøre det, som man gerne vil have, siger han.

Derfor ender det i stedet med at være FOA’s medlemmer på plejehjemmene, der må stå på mål for klagerne, og det mener formanden ikke er rimeligt:

- Så går det ud over FOA’s medlemmer, som står nederst i hierarkiet, og det skaber dårligt arbejdsmiljø og dårlige arbejdsbetingelser. Så er der en ond cirkel i gang, og så går det galt, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Læs også Anklager mod endnu et plejehjem: Fandt pårørende i afføring og urin

Problemet skal løses, hvor det opstår

Hos Alzheimerforeningen bliver forslaget om en ny, uvildig klageinstans modtaget med glæde.

Men samtidig mener direktør i foreningen, Nis Peter Nissen, at problemet også skal løses, hvor det opstår:

- Det er kendetegnende ved de sager, vi har set i blandt andet Aarhus i de seneste måneder, at kommunerne ikke har lyttet til den bekymring, som patienter og pårørende er kommet med.

Derfor mener Nis Peter Nissen, at ældreplejen helt generelt har brug for at lægge kursen om.

Der skal være større fokus på den sundhedsfaglige behandling og rimelige normeringer - og så skal man i højere grad tage klager fra beboere og pårørende til efterretning.

- De opfinder det jo ikke ud af ingenting. Det er fordi, de oplever nogle ting, som ikke fungerer på egen krop eller i det daglige med deres kære.

Læs også Pårørende anmelder plejehjem for omsorgssvigt: - Farmor fik ikke skiftet ble i et døgn

Kommuner kan ikke løfte opgaven

Også på Christiansborg møder forslaget opbakning.

Ifølge Enhedslistens ældreordfører, Peder Hvelplund, er det nemlig et alvorligt problem, at kummerlige forhold på plejehjemmene ikke kommer frem i lyset:

- Det burde ikke komme dertil, hvor der er behov for at lave optagelser med skjult kamera for at få de her forhold frem i lyset. Det er udtryk for, at der er et område, hvor der er et mørkeland.

Læs også Michael har fået nok: Flytter sin far fra omstridt plejehjem

Derfor mener Peder Hvelplund også, at en uvildig klageinstans er nødvendig, for at sætte forholdene for ældre på dagsordenen på Christiansborg. Det er her, at problemet skal løses, understreger han:

- Det jo ikke fordi, at byrådene og befolkningen er onde mennesker, der ønsker dårlige forhold for deres ældre medborgere. Det er jo fordi, at kommunerne ikke får tilført de tilstrækkelige ressourcer til at løfte opgaven.

TV 2 har flere gange forsøgt at få et interview med Kommunernes Landsforening, som dog ikke ønsker at kommentere på sagen.

Alligevel henviser foreningen til, at der allerede findes flere forskellige muligheder for at klage over forhold på plejehjem – blandt andet Ældretilsynet under Styrelsen for Patientsikkerhed.