Faldende smittetryk i Danmark er 'meget overraskende', siger overlæge
Det lave smittetryk i Danmark viser, hvor effektivt social distancering er, siger overlæge fra Statens Serum Institut.
Smittetrykket i Danmark under coronaepidemien er faldet til 0,6.
Sådan lød ordene fra Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), på et pressemøde tirsdag om corona-situationen herhjemme.
Smittetrykket er et udtryk for, hvor mange personer én smittet person i gennemsnit smitter. Det vil sige: Jo lavere tallet er, jo mindre spreder virussen sig.
Da Danmark blev lukket ned 12. marts, var smittetrykket 2,6 ifølge Statens Serum Institut. 12 dage efter nedlukningen var tallet 1,4.
Og det tal er altså nu mere end halveret.
Det kommer bag på Tyra Grove Krause, der er overlæge på SSI, at smittetrykket er faldet så meget.
- Tallet er meget overraskende, men det viser, hvor effektivt social distancering er. Det begrænser muligheden for, at coronasmitten kan blive overført fra den ene til den anden person, siger hun til TV 2.
Skulderklap til danskerne
Samtidig kommer hun med et skulderklap til befolkning.
- Danskerne har været rigtig dygtige til at lytte efter anbefalingerne fra regeringen.
Principperne om at holde afstand, arbejde hjemme, arrangere videomøder, opretholde god hygiejne og en begrænsning af forsamlinger er nogle af de vigtigste elementer i at holde smittetrykket nede, lyder det fra Statens Serum Institut.
- Hvis tallet fortsætter med at være så lavt som 0,6 i flere uger, så vil epidemien klinge helt af, siger Tyra Grove Krause.
Da Mette Frederiksen den 7. april præsenterede konkrete planer for den gradvise genåbning af samfundet, lå smittetrykket på 0,9.
Hvis smittetrykket holder sig under 1,0, vil en epidemi som coronavirus med tiden stoppe med at sprede sig.
I forhold til influenza er coronavirus mere end dobbelt så smitsom. Det skyldes blandt andet, at sygdommen covid-19 er så ny, og at befolkningen derfor ikke har opbygget antistoffer mod den.
Smittetryk vil blusse op
Smittetrykket vil dog uundgåeligt blusse op igen, når samfundet genåbnes. Men det er helt i tråd med de beregninger, som SSI har lavet.
Det gjorde Kåre Mølbak klart på pressemødet.
- Smittetrykket vil stige fra 0,6 til 0,8 med en lille yderligere åbning. Det vil sige, at vi ikke ser en epidemisk udvikling, men stadig ligger lunt på kurven.
- Det hele står og falder dog med, at man stadig holder afstand. Ellers ser vi en risiko for en "anden bølge", som man ser i andre lande, sagde Kåre Mølbak.
Færre indlæggelser end forventet
På tirsdagens pressemøde var hovedbudskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S), at der er mulighed for at åbne en smule mere op for samfundet, end der ellers oprindeligt var lagt op til.
Det skyldes, at antallet af indlæggelser med relation til coronavirussen er lavere end forventet.
Ifølge SSI's prognoser var det ventet, at antallet af indlagte patienter på landets intensive afdelinger først ville toppe i maj. Men det skete langt tidligere - ifølge SSI omkring 2. april.
Herunder ses en graf over antallet af danskere indlagt på intensiv over tid fra nedlukningen af samfundet sammenlignet med SSI's prognose.
Selvom Statens Serum Instituts matematiske modeller voldsomt har overvurderet det reelle antal indlagte på landets hospitaler, er resultaterne dog ikke helt forkerte, lyder det:
- Modellerne har ikke ramt skævt, men der er kommet yderligere data på, og så har vi kunnet lave en mere præcis model, sagde Kåre Mølbak på pressemødet.