Danske universiteter: Alle eksaminer vil blive afviklet – på en måde
Nogle vil skulle til eksamen over en videosamtale, mens andre skal aflevere en opgave, lyder det.
Foråret er over Danmark, og inden længe står den på eksaminer og semesterafslutninger på de videregående uddannelser.
Og selvom landet skulle være mere eller mindre lukket ned til den tid, betyder det ikke, at man som studerende kommer til at undgå de grønne duge ved eksamensbordene.
Det kan bare være, at den ligger hos den studerende selv, fortæller formand for Rektorkollegiet, Anders Bjarklev:
- Vi er allerede i gang med at planlægge, hvad vi skal gøre med årets eksaminer. Og man må nok forvente, at langt, langt de fleste får en anden form, men vores ambition er, at vi får gennemført alle de eksaminer, der er mulige, siger han og tilføjer:
- Der vil muligvis være et praktisk element, eksempelvis laboratorier, som vi skal overveje, men vores målsætning er, at de studerende skal igennem.
Ikke bange for snyd
Rektorkollegiet er en forening under interesseorganisationen Danske Universiteter, der repræsenterer rektorerne fra de otte danske universiteter. Planen om at afholde eksaminer går imod, hvad andre læreanstalter har lagt op til.
Lærerforeningen opfordrer til, at man helt dropper afgangsprøven i Folkeskolen, og på landets gymnasier foreslås det, at man prioriterer eksamen for elever, der afslutter 3.G og 2.HF.
Anders Bjarklev fortæller, at de otte danske universiteter er ”nødt til at være opfindsomme”, og at der er mange alternativer.
Nogle studerende vil skulle aflevere en skriftlig opgave i stedet for en mundtlig prøve, andre vil skulle til eksamen over en videosamtale, mens muligheden for eksaminer i meget store lokaler også undersøges, lyder det.
Rektorkollegiet fortæller, at de ikke er nervøse for, at der skulle komme udbredt snyd, selvom de skriftlige opgaver skal laves hjemme, og eksamen måske bliver udført ved ens eget spisebord:
- Vi har en tiltro til, at de studerende er pligtopfyldende og ikke benytter sig af alternative muligheder. Og skulle man blive eksamineret via video og har en ven med bag kameraet, skal vedkommende være ret hurtig, så det bekymrer vi os ikke så meget om, siger Anders Bjarklev.
Danske Studerendes Fællesråd
Hos Danske Studerendes Fællesråd, der repræsenterer de studerende i Danmark, er man også indstillet på at skulle til eksamen, selvom de kan blive forsinkede.
Men man ønsker garantier for den faglige kvalitet og for de studerendes klagemuligheder ved de nye eksamensformer.
- For os er det vigtigste, at de er fagligt forsvarlige, og at man sikrer retssikkerheden for de studerende. Man må ikke gå på kompromis med det faglige indhold, og de studerende skal vide i god tid, hvis der er ændringer eller aflysninger i forbindelse med eksamen, siger Johan Hedegaard Jørgensen, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.
Danske Studerendes Fællesråd byder digitale eksaminer velkommen og ser nogle praktiske udfordringer ved formen. Men det vigtigste er, at det faglige niveau ikke sænkes:
- Vi kan ikke stå med en situation, hvor det hedder sig, at de havde lettere eksaminer. Det går simpelthen ikke, siger Johan Hedegaard Sørensen.
Men det er også de danske universiteternes fokus.
Det siger Anders Bjarklev. For ambitionen og målet er, at eksamenerne er ligeså fyldestgørende og tilsvarende de allerede etablerede eksamensformer, lyder det.
- Det kan jo ikke nytte noget, at vi om tre-fire-fem år husker årgangen som dem, der blev eksamineret under coronakrisen, hvorfor man ikke er sikker på deres faglige niveau. Det vil vi gøre alt i verden for at undgå, siger Anders Bjarklev.
TV 2 erfarer, at statsminister Mette Frederiksen (S) mandag eller tirsdag vil præsentere planen for, hvordan regeringen gradvis vil åbne Danmark.