Henrik slipper for bøde: Måtte gerne bytte kunders julegaver under corona-nedlukningen

Det var lovligt, da en butiksejer lod kunderne bytte julegaver, mens butikken var tvangslukket. En sejr for den lille mand mod systemet, mener butiksindehaveren.

11 måneder. Præcis så længe gik der, før Henrik Thomsen blev frifundet.

Henrik Thomsen er medejer af tøjforretningen Laura Thomsen Luxury i Silkeborg. Da butikken var corona-tvangslukket i januar, sagde han ja til, at kunderne kunne bytte julegaver.

Det fik politiet og senere anklagemyndigheden til at gå ind i sagen. Torsdag kunne butiksejeren så endelige finde ud af, om det var strafbart eller ej.

Og da han ringede til Retten i Viborg, fik han gode nyheder: frifundet.

- Det er jeg kun glad for. Det er min kone også, tror jeg. Vi har brugt rigtig mange ressourcer på at køre denne sag. Det har kostet blod, sved og tåre. Også personligt, siger han.

En principiel sejr

Inden dommen faldt, så han gode chancer for at blive frifundet. For han havde ikke haft kunder inde i butikken.

I stedet havde de byttet gaven ude på et fortov – altså på offentligt areal. Og så måtte forsamlingsforbuddet gælde, mente Henrik Thomsen.

- Men når man har en holdning her i landet, viser det også bare, at den lille mand godt kan gå op imod systemet. Specielt når systemerne er uigennemskuelige.

Sejren kan hjælpe ham og andre butiksdrivende, hvis der kommer en ny corona-nedlukning, mener han.

- Jeg er glad og lettet også på mine kollegaers vegne, for skulle vi risikere at blive lukket ned under corona, kan man godt agere, så længe man gør det i offentligt rum, lyder hans tolkning.