Beredskabet sender særlig juleadvarsel: Pas på med håndspritten
Vintermånederne er højsæson for brande, der opstår i private hjem. Danske Beredskaber advarer og giver gode råd.
Julen har bragt velsignet bud. Men i første omgang er det fra Danske Beredskaber.
Med vinterens komme og udsigt til endnu en jul, hvor man skal forholde sig til corona, sender beredskabssammenslutningen nemlig en særlig advarsel:
Pas på, når du skal bruge eller opbevare håndsprit, mens du har julelysene fremme.
- Håndsprit er stadig et element i vores hverdag, som vi skal være opmærksomme på. Håndsprit er en meget brændbar væske - så husk endelig at stille håndspritten langt fra de levende lys, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber Bjarne Nigaard i en pressemeddelelse.
Ifølge Danske Beredskaber er vintermånederne højsæson for brande i private hjem. Derfor er det heller ikke kun ved brug af håndsprit, beredskaberne opfordrer til forsigtighed. Særligt i køkkenet, hvor en tredjedel af brande i private hjem opstår, gælder det om at være forsigtig.
- Vær ekstra opmærksom på brandfarer her i juletiden. Læg eksempelvis aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du tilbereder mad og sluk levende lys, når du forlader et lokale, siger Bjarne Nigaard.
Husk også røgalarmen
En mærkedag, de færreste nok kender til, er den fælles nordiske røgalarmsdag, der finder sted den 1. december. Ifølge beredskaberne er denne dag en oplagt mulighed til at efterse hjemmets røgalarmer.
- En fungerende røgalarm kan være med til at redde liv. Når der opstår en brand, spredes røgen hurtigt, og røgen er farlig at indånde. Hvis du har opsat røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, og fortsætter:
- Men det kræver selvfølgelig, at røgalarmerne virker. Derfor opfordrer vi til, at du tjekker dine røgalarmer den 1. december. Sørg for, at batterierne stadig virker, og at udløbsdatoen ikke er overskredet.
Det sidste handler om, at røgalarmer udover batterilevetiden faktisk også har en udløbsdato, der bør være skrevet et sted på alarmen. Tommelfingerreglen fra Beredskabsstyrelsen er, at en røgalarm skal udskiftes cirka hvert 10. år.
Den 1. december markerer også startskuddet til projektet med navnet "Beredskabet banker på", hvor brandkadetter vil besøge boligområder og tilbyde opsætning af røgalarmer i de boliger, der mangler.
Spørgeundersøgelser viser, at 25 procent af danskerne ikke har en røgalarm i hjemmet.