Havde aldrig smagt flødeboller - nu sælger hun dem i tusindvis

Når Sicilien og Slovakiet mødes, forventer man ikke, at en flødebolle fødes. Men i Ebeltoft bliver der nu langet farverige, skæve og finurlige flødeboller over disken.

Udgivet Opdateret

For 11 år siden havde Hana Franova ikke den fjerneste ide om, hvad en flødebolle var. 

Men de seneste otte år har hun ikke tænkt på andet. Brunkagebund, brun farin-skum, cappuccinochokolade, passionsfrugt, nødder og citron. 

De bliver skæve og vidt forskellige, og alle er de lavet fra bunden. En kundskab Hana og hendes sicilianske mand Daniel selv har tilegnet sig.

Fra Bratislava til brunkagebund

36-årige Hana Franova kom til Danmark fra Slovakiet for 11 år siden ved et tilfælde. Da veninden skulle studere i København, udtrykte hun bekymring for, hvorvidt det var muligt at finde noget at bo i i byen. 

Da vi så butikken i Ebeltoft være til salg, sagde vi: 'Nå, lad os flytte på landet!'.
Hana Franova, Café Sicilia

Da Hana havde afsluttet universitetet og stod uden det store i kalenderen, spurgte hun, om det ville være en hjælp, hvis hun tog med som en støtte til veninden. Jo, det ville det, og to uger efter tog de fra Bratislava til den danske hovedstad. 

Her startede Hana i et tjenerjob på en restaurant, hvor hun hurtigt blev forelsket i en siciliansk kollega. Fire måneder efter flyttede de til Ebeltoft.

- Jeg kendte slet ikke til Ebeltoft og havde aldrig været der før. Men Daniel havde altid haft et ønske om at drive sin egen forretning, og da vi så butikken i Ebeltoft være til salg, sagde vi: 'Nå, lad os flytte på landet!'

I hjertet af Ebeltoft blev dørene slået op til parrets Café Sicilia, hvor der først blev solgt sandwich, salater og kager. Men Hana opfangede hurtigt, at flødeboller var noget, der hittede hos danskerne.

En spise, der ikke findes i Slovakiet. Første bid af den skumfyldte kage var besynderlig for den slovenske tilflytter. Alligevel udviklede den sig til at blive en hobby, der blev solgt et par stykker af ved siden af salaterne i butikken på Adelgade. 

Hana Franovas egen favorit er den med passionsfrugtskum. / Foto: Hana Franova

Det var et hyr at lære hemmeligheden bag skum, bund og smag, men til venindens fødselsdag forsøgte Hana sig med friske bær i midten af flødebollerne, og dér åbnede en ny verden sig.

- Det er meget spændende og fedt, at man kan lege og blande ting sammen, der chokerer folk. Jeg er ikke konditor eller noget, og ej, hvor har jeg lavet noget helt forkert mange gange, griner hun og fortsætter:

- Men det er dejligt ikke at skulle lave det samme hver dag, for det ville være kedeligt. Det er en udfordring.

Folk kommer ind med store øjne og forventninger, og jeg vil ikke skuffe dem.
Hana Franova, Café Sicilia

Ved siden af flødebollearbejdet havde Hana ikke tid til at gå på sprogskole. Så hun måtte lære sproget gennem kunderne i forretningen. Men hendes rullende r'er, høje energiniveau og blink i øjet har en smittende effekt blandt Ebeltoft-borgerne.

- Mange tror, jeg er italiener på grund af min personlighed, griner hun og fortsætter: 

Familien Franova har nu lavet flødeboller i otte år. / Foto: Memorable.dk

- Men det er faktisk min italienske mand, der er den rolige af os, og holder mig lidt nede. Mange spørger, hvor jeg får energien fra. Men folk kommer ind med store øjne og forventninger, og jeg vil ikke skuffe dem. 

Selvom familien Franova disker op med adskillige flødebollevarianter, rumsterer nye ideer stadig i baghovedet. Lige nu tænker hun på en kombination af passionsfrugt og kokosmælk. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her