Fascist! Kapitalistsvin!: Corona-skeptikere kaprede grundlovsdag på Himmelbjerget

Et traditionsrigt arrangement på Himmelbjerget blev lørdag forpurret af en gruppe på omkring 150 mennesker, der i stedet ytrede deres utilfredshed med coronarestriktionerne.

Opdatering:
Tidligere fremgik det af artiklen, at Frihedsbevægelsens Fællesråd var en del af arrangementet. Det har de efterfølgende afvist.

Lige så længe Jørn Ravn kan huske, har det Konservative Folkeparti holdt et grundlovsdagsarrangement på Himmelbjerget. Sådan var det også i går, men denne gang var de ikke ene om at ville bruge pladsen.

Ifølge Jørn Ravn, der er formand for det Konservative Folkeparti i Silkeborg, var omkring 150 personer allerede mødt op.

- De er en del af en gruppe, jeg vil kalde anti-demokratiske. De styrer stort set det hele, da vi kommer, siger Jørn Ravn til TV2 ØSTJYLLAND.

De fremmødte havde Forfatningspartiet. Opslag på de sociale medier viser da også, at de havde planlagt et arrangement på Himmelbjerget i går.

- For os blev det ikke en god dag. Vores talere blev råbt og buhet af af det andet arrangement. Jeg er rigtig træt af det – også på vores taleres vegne, siger Jørn Ravn.

Mona Juul var blandt de Konservative talere lørdag.
Mona Juul var blandt de Konservative talere lørdag.

Mødt med kampråb

Til stede var også Flemming Blicher, der af og til også går under navnet Frank Sølyst på sociale medier. Han er stifter af Forfatningspartiet, der har været særdeles aktive i demonstrationerne mod coronarestriktioner på tværs af hele landet.

Jørn Ravn forsøgte at gå i dialog med ham om, hvordan de begge kunne bruge pladsen.

- Vi indgik et kompromis. Han sagde, at når vi har vores program, overlader de det til os, siger Jørn Ravn.

Undervejs blev talerne dog overdøvet af kampråb såsom: ”Frihed for Danmark – vi har fået nok”. En af talerne, Thomas Cordtz, beskriver da også på sin Facebook-side, hvordan han blev kaldt både fascist og kapitalistsvin.

- De gæster, vi havde, fortrak forholdsvis hurtigt på grund af stemningen, siger Jørn Ravn.

Normalt er der plads til to

Da det er en fast tradition for det Konservative Folkeparti at være til stede på Himmelbjerget på grundlovsdag, har de aftalt det med Naturstyrelsen flere år ud i fremtiden. Derudover havde de også orienteret politiet.

Det er nemlig Naturstyrelsen, der håndterer bookinger af Himmelbjerget. De oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at de jævnligt har haft to politiske arrangementer ad gangen uden problemer.

Denne lørdag havde det gamle parti da også booket talerstolen. Og så var det meningen, at Hotel Democracy skulle tage plads på plænen. De meldte dog afbud på grund af corona.

Herefter henvendte Forfatningspartiet sig, og fik godkendt en booking. Det var dog på betingelse af, at det Konservative Folkeparti rådede over talerstolen, mens Forfatningspartiet måtte indfinde sig på plænen.

- Vi er rigtig ærgerlige og kede af, at det bliver en dårlig oplevelse for mange af dem, siger Søren Hald, der er skovridder ved Naturstyrelsen Søhøjlandet.

På Facebook kan man se et program for dagen ved Forfatningspartiets arrangement.
På Facebook kan man se et program for dagen ved Forfatningspartiets arrangement.

Politiet oplyser desuden, at de havde modtaget en anmeldelse om en enmandsdemonstration på stedet. De vil dog ikke oplyse, hven der står bag. 

Overvejer nye regler

Området er delvis ejet af Naturstyrelsen og Tårnkomitéen, der er en privat fond. Lørdagens problemer giver nu anledning til, om de skal gentænke deres retningslinjer.

- Der har aldrig været ballade, så det kommer noget bag på os. Vi må kigge på, om der kun skal være et politisk arrangement ad gangen, så det ikke sker igen, siger Søren Hald.

En ting er dog sikkert. Årets grundlovsdag bliver ikke en til scrapbogen for Jørn Ravn.

- Det var en af dem, vi vil arkivere for sig selv et sted, når den kommer lidt på afstand. Det var en træls en. Det plejer ellers at være hyggeligt, og det var lige vejr til det, siger han.

TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at komme i kontakt med Forfatningspartiet. Det har endnu ikke været muligt. 

Soundbox Soundboks Anlæg højtaler Musik Botanisk Have Støj

Regler for soundbokse skærpes: Nu skal der være ro alle dage klokken 20.00

krukken_randers.jpg

play Skaberen af Randers’ ikoniske kobberkrukke er død

Skærmbillede 2021-06-17 kl. 20.06.13

play Mindeværdig kamp: Danmark taber i Eriksen-hyldest

202485714_530418468305364_6297141153694246627_n

play VIDEO: Østjyske fodboldfans i rørende hyldest til Eriksen

20200325-134454-2-1920x1279we

Rejserestriktionerne lempes markant - danskerne kan tage på sommerferie i hele EU

jonas sloth fjernvarme laurbjerg

Familie spildte 60.000 kr. på den billigste løsning: Nu stiger priserne

Dagens mest læste