Søger tocifret milliontilskud til færgedrift

Samsø Kommune har indsendt en ansøgning til Indenrigsministeriets særtilskudspulje, da de stigende energipriser presser færgedriften.

13 millioner kroner. Det beløb har Samsø Kommune sendt en ansøgning til Indenrigsministeriet på for at få del i en kommunal særpulje.

Årsagen til ansøgningen skal findes i de stigende energipriser, som hæver omkostningerne til færgedriften i Samsø Rederi.

Kommunen forventer at skulle bruge 13 millioner kroner mere årligt til brændstof i 2022 og 2023 end i 2021.

Tidligere på sommeren meddelte Samsø Rederi, der er ejet af kommunen, at de omgående hæver priserne med 10 procent, hvilket fik flere til at reagere, da prisstigningen også blev pålagt allerede købte billetter.

Prisstigningen er med til at hente nogle af de penge hjem, som rederiet mangler til brændstof i år, fremgår det af en meddelelse fra Samsø Kommune. Desuden forsøger færgerne at sejle langsommere for at spare på energien, når det er muligt, og så trækker rederiets også på de økonomiske reservetanke i år.

Den mulighed har de dog ikke i 2023, meddeler kommune, og derfor har de brug for det ansøgte milliontilskud.

- Vi står lidt med håret i postkassen

Borgmester i Samsø Kommune, Marcel Meijer (S), håber på at få godkendt ansøgningen, da pengene ellers skal findes et andet sted.

- Vi står lidt med håret i postkassen, for så skal vi finde ud af, hvor pengene så skal komme fra, og så må vi sådan lidt koldt og kynisk tage dem et andet sted fra, siger Marcel Meijer.

Byrådet har endnu ikke taget stilling til hvor pengene skal hentes fra, hvis de ikke får tilskuddet. 

Kommunen får formentlig svar på ansøgningen i slutningen af august. 

Samsø Kommune har sammen med de andre ø-kommuner og sammenslutning af danske småøer sendt en opfordring til indenrigsministeren om at kigge nærmere på øernes pressede forhold under energikrisen. I brevet gør de opmærksom på, at prisstigningerne på færgetaksterne udhuler den trafikale ligestilling.