Bilvrag flyder i baghaven: Nu står ejeren frem

På Benny Riedels ejendom på Samsø har der i årtier stået gamle bilvrag, campingvogne og olietønder. Nu forklarer han, hvorfor han ikke har fjernet det.

Der er stadig gamle bilvrag og traktorer i baghaven hos Benny Riedel på Samsø, da TV2 ØSTJYLLAND lægger vejen forbi. Ejeren af ejendommen, der har skabt debat i lokalsamfundet grundet en frygt for forurening, står nu frem. 

For selvom de gamle bilrester ser både slidte og ødelagte ud, så har der været en idé med at have dem samlet i haven, fortæller han. 

- De blev oprindeligt købt til unge drenge, som ville køre markræs, så det var faktisk i en god gerning, siger Benny Riedel.

Gennem årene har bilerne dog hobet sig op sammen med andet affald på ejendommen. På Samsø har der været tale om en såkaldt 'bilkirkegård', og flere samsinger frygter, at bilerne har lækket olie ud i mosen, som kan have miljømæssige konsekvenser for øen. 

Benny Riedel ejer ejendommen på Samsø, hvor der i flere år har ligget gamle bilvrag og olietønder. Han vil nu få affaldet fjernet.
Benny Riedel ejer ejendommen på Samsø, hvor der i flere år har ligget gamle bilvrag og olietønder. Han vil nu få affaldet fjernet.

Biler under vand

Ifølge Benny Riedel er det en mindre sø på ejendommen, som har gjort det umuligt for ham at fjerne bilerne. 

Han forklarer, at der på nabogrunden for år tilbage blev grundlagt en sø, som med årene er sivet ind på hans grund. Dermed har bilvragene i mange år stået under vand. 

- Som jeg har sagt til kommunen, så er jeg jo ikke dykker. Jeg kan ikke fjerne biler, der er under vand, siger han. 

På et tidspunkt var der så meget vand på grunden, at han måtte tage alternative metoder i brug for at komme rundt.

- Så havde jeg en kajak, jeg kunne sejle ud i, siger Benny Riedel.

Sådan så der ud på ejendommen tilbage i 00'erne. Dengang gjorde Samsø Kommune ikke mere ved sagen.
Sådan så der ud på ejendommen tilbage i 00'erne. Dengang gjorde Samsø Kommune ikke mere ved sagen.

Han har dog en plan for de ødelagte biler, for han tror på, at jernet fra bilerne har en værdi, og derfor kan han ikke skille sig af med det hele i en fart. 

- De blev jo oprindeligt købt som en investering, men det er jo ødelagt nu. Jeg har dog fundet ud af, at hvis jeg lidt efter lidt får dem bugseret til Jylland, så kan pengene fra jernet være med til at finansiere mine færgebilletter til og fra Samsø, siger Benny Riedel. 

- Der er jo ikke meget at gøre med som folkepensionist.

quote De blev oprindeligt købt til unge drenge, som ville køre markræs, så det var faktisk i en god gerning.

Benny Riedel

Han forklarer desuden, at det er umuligt for ham at komme af med bilerne på Samsø.

- Der er ingen, der vil købe det, siger han. 

Væk inden for tre måneder 

Ejeren af ejendommen fortæller, at han er ved at rydde op, og at han forventer, det hele er væk inden for tre måneder. 

- Så burde der ikke være flere, som brokker sig, siger han.

Benny Riedel mener ikke, at bilerne har lækket olie ud i vandet og potentielt videre ud på øen. Han er meget uforstående overfor den mistanke, fortæller han, da TV2 ØSTJYLLAND forelægger ham oplysningerne. 

- Jeg går meget op i miljøet, og jeg har tømt bilerne for olie, siger Benny Riedel. Han fortæller også, at der på et tidspunkt er foretaget målinger på hans ejendom, der ikke har vist forurening.

Benny Riedel har desuden ikke har bemærket, at andre, ud over Samsø Kommune, har været utilfreds med bilvragenes placering i baghaven siden 1990'erne.

- Nej, det kan jeg ikke lige se, hvem skulle være, siger han. 

Beboere i området, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med, fortæller dog, hvordan de blot har kunnet se til, mens affaldet har hobet sig op. Kommunen erkender at have glemt sagen, der er røget ud af systemet.