Økonomisk pressede hospitaler får millionhjælp
Pengene er blandt andet målrettet flere læger, sygeplejersker og scanninger på kræftafdelingerne.
Sygehusene i Region Midtjylland får 24,2 mio. kr., som især skal bruges på undersøgelse og behandling af patienter med lunge- og brystkræft.
Ud af dem tildeles 15 mio. kr. til Aarhus Universitetshospital.
Lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital Jørgen Schøler Kristensen er glad for, at der er udsigt til flere midler til kræftbehandling.
- Pengene vil på sigt komme til at betyde, at Aarhus Universitetshospital vil kunne betyde hurtigere og bedre undersøgelse og behandling af patienter med kræft i bryst, lunge eller prostata, og at vi vil have tilbud om udredning og behandling med personlig medicin til børn og voksne på internationalt niveau, skriver Jørgen Schøler Kristensen i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND.
Og det er ifølge Jørgen Schøler Kristensen nødvendigt med flere penge til området.
- En væsentlig del af Kræftplan IV er at sikre kapaciteten i takt med, at flere danskere bliver ældre. I takt med, at der bliver flere ældre medborgere, må vi også forvente, at der er flere, der vil få kræft. Samtidig betyder den faglige udvikling, at vi til stadighed udvikler nye og bedre metoder at udrede og behandle kræftpatient. En udvikling, der har betydet, at stadig flere danskere overlever deres kræftsygdom, skriver han.
De målrettede penge til udredning og behandling af kræft kommer oveni det generelle løft, som sundhedsvæsenet fik i forbindelse med økonomiaftalen mellem Danske Regioner og Regeringen fra den 5. september i år.
- Kræftbehandlingen er blevet prioriteret højt de senere år, men det har også været nødvendigt. Vi vil stadig gerne være mere effektive og få patienterne hurtigere igennem deres forløb, siger Anders Kühnau, Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Socialdemokratiet til TV2 ØSTJYLLAND.
Her går pengene til
- Aarhus Universitetshospital får 15 mio. kr. til Personlig Medicin, kikkertundersøgelser (EBUS), rekonstruerende brystoperationer, skånsom prostatakræftudredning og uddannelsesforløb (fellowship) i brystkirurgi og –radiologi.
- Hospitalsenhed Midt får 1,7 mio. kr. til MR-scanninger, nye arbejdsgange og uddannelsesforløb (fellowship) i brystkirurgi og –radiologi.
- Hospitalsenheden Vest får 4,3 mio. kr. til kikkertundersøgelser (EBUS), PET-scanninger og CT-scanninger.
- Regionshospitalet Horsens får 1,2 mio. kr. til CT-scanninger.
- Regionshospitalet Randers får 2 mio. kr. til CT-scanninger og livmoderhalskræftscreeninger.
- Personlig Medicin er, når fx genetisk information om patienten bruges til at tilpasse medicin og behandling til den enkelte patients biologi og fysiologi.
Kilde: Region Midtjylland
Pengene kommer fra Kræftplan IV, som er en aftale mellem Regeringen, Danske Regioner og KL fra 2017, der har følgende mål:
At kræftoverlevelsen i Danmark i 2025 er på niveau med de bedste af vores nordiske nabolande.
At der i 2030 er en røgfri generation af børn og unge.
At 90 procent af alle kræftpatienter i 2020 oplever, at de har en patientansvarlig læge, der sikrer sammenhæng og tryghed i patientens forløb.
Læs også:
I forbindelse med Kræftplan IV fik Region Midtjylland 25 mio. kr. i alt. Restbeløbet på 0,8 mio. kr. har regionsrådet endnu ikke uddelt.