Antallet af aflyste operationer på AUH når nye højder

Hver dag må Aarhus Universitetshospital aflyse operationer, fordi der ikke er sygeplejersker nok. Det er ikke godt nok, erkender lægefaglig direktør.

02:01

VIDEO: Rekordmange operationer i år blevet aflyst på Aarhus Universitetshospital. Video: TV2 ØSTJYLLAND. Foto: Erik Refner - Ritzau Scanpix

Over 3400 operationer er blevet aflyst på Aarhus Universitetshospital i Skejby alene fra januar til august i år. Det er over dobbelt så mange, som der blev aflyst i hele 2016.

Det viser tal, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i. 

Det er ikke godt nok, erkender Claus Heikki Paavo Thomsen, der er lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital.

- Det skal blive bedre. Det er en stor gene for patienter og pårørende, men også en stor frustration for vores personale, som jo helst ville operere patienterne til den aftalte tid. Vi arbejder hårdt på hele tiden at få det forbedret, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Tallene dækker udelukkende over sygehusårsager. Det vil sige, at der ikke er tale om tilfælde, hvor patienten udebliver eller melder afbud. Sygehusårsager dækker over manglende eller defekt udstyr, manglende personale, forsinket program, strejke og lign. 

Det er ifølge Claus Heikki Paavo Thomsen helt normalt, at nogle operationer bliver aflyst for eksempel på grund af sygdom hos personalet, eller hvis der kommer flere akutte operationer end forventet. 

Der er dog flere årsager til, at Aarhus Universitetshospital har aflyst markant flere operationer end tidligere, lyder det fra Claus Heikki Paavo Thomsen.

Læs også Brystkræftpatienter på AUH fik mangelfulde undersøgelser

Han peger blandt andet på sammenlægningen af fire hospitaler til ét stort supersygehus.

- Vi har organiseret os på en ny måde, og det har skabt en masse problemer med at fastholde personale. Det har været meget vanskeligere, end vi havde regnet med, siger Claus Heikki Paavo Thomsen.

02:30

VIDEO: Vi kan ikke trylle folk frem, siger næstformand i hospitalsudvalget, Region Midtjylland, Ib Bjerregaard (V). 

Luk video

Rekruttere nye medarbejdere

Tidligere i år bragte TV2 ØSTJYLLAND historien om Majse Withagen, der fik aflyst hendes nakkeoperation.

- Jeg blev rigtig ked af det, for jeg havde gået længe og forberedt mig selv mentalt på den her operation, sagde hun til TV2 ØSTJYLLAND tilbage i april.

02:02

VIDEO: Majse Withagen brækkede nakken for seks år siden, og skulle i april opereres for tredje gang. Der blev hendes operation aflyst og i stedet flyttet til Aalborg Universitetshospital. Videoen er fra april 2019.

Luk video

I alt mangler Aarhus Universitetshospital 20 operationssygeplejersker og 10 anæstesisygeplejersker. Derfor arbejder ledelsen både på at rekruttere nye sygeplejersker men også på at fastholde dem, der allerede er ansat.

- Vi skal gøre, at arbejdsforholdene er så gode som muligt, så vi kan fastholde det dygtige personale vi allerede har. Vi laver stillingsopslag, og vi bruger mund-til-mund-metoden for at rekruttere nye medarbejdere, siger Claus Heikki Paavo Thomsen.

Læs også Majse har fået sin operation aflyst: - Det er meget utrygt

Supersygehuset har blandt andet lavet en fleksibilitetsaftale med Dansk Sygeplejeråd, for at gøre det mere attraktivt for sygeplejerskerne at være fleksible blandt andet med bedre aflønning.

Koster 30 millioner kroner

Når Aarhus Universitetshospital ikke kan overholde behandlingsgarantien, skal sygehuset tilbyde patienterne at blive opereret på et andet hospital. Den udgift skal supersygehuset betale.

Læs også Mad-besparelse på AUH taget af bordet

- Patienternes rettigheder kommer først. Vi bruger flere penge på privathospitaler end tidligere. Heldigvis ser det ud til, at vi ikke når op på det høje beløb, vi havde afsat i år. Vi regner med, at vi kan holde os inden for ca. 30 millioner kroner, hvilket er mindre end det, vi havde regnet med, siger Claus Heikki Paavo Thomsen.

Claus Heikki Paavo Thomsen, lægefaglig direktør på AUH.

Ib Bjerregaard (V), der er næstformand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, er ikke tilfreds med antallet af aflyste operationer på Aarhus Universitetshospital.

- Det dur ikke. Enten skal de ikke indkaldes, eller også skal de ikke aflyse så mange, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Nu er der penge på vej til AUH: - Det er enestående

Han peger på, at supersygehuset skal have et bedre omdømme blandt sygeplejersker.

- Vi skal se på, om vi har de rigtige strukturer på så stort et hospital. Det er stort, og man hører, at der er mange ansatte pr. leder, siger Ib Bjerregaard.