Tyve stjæler urner med aske fra kirke

Østjyllands Politi efterlyser to urner, som er blevet stjålet under et indbrud i Gjerlev Kirke nord for Randers.

To urner er stjålet fra en kirke nord for Randers. Foto: Østjyllands Politi

Østjyllands Politi efterlyser to urner med aske i, som er blevet stjålet under et indbrud i Gjerlev Kirke nord for Randers.

Politiet efterlyser gerningsmændene til et groft indbrud i Gjerlev Kirke nord for Randers. Her blev der i løbet af tirsdag aften eller nat stjålet to urner med aske i.

Læs også Ung vanvidsbilist mister kørekort to dage efter bilkøb

Urnerne stod i en kasse og afventede, at de skulle nedsættes. 

- Der sidder pårørende til de døde, der er meget berørte, og vi vil meget gerne have urnerne tilbage til dem og kirken igen. Hvis du ser urnerne eller har kendskab til, hvor de er, så ring til politiet. Lad være med at røre eller flytte dem – lad politiet om det, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard i en pressemeddelelse.

Gjerlev Kirke ligger her nord for Randers.  Foto: Google Maps

Trailer fundet i anden by

Østjyllands Politi opfordrer gerningsmændene til at kontakte politiet med oplysninger om, hvor man kan finde urnerne, der ikke repræsenterer nogen større værdi for andre end de pårørende. 

Derudover beder politiet borgerne om straks at henvende sig, hvis man har en formodning om, hvor urnerne kan findes. 

Vi er i fuld gang med efterforskningen og kigger også på, om der er lignende sager, der kan kædes sammen med indbruddet i Gjerlev.

Michael Kjeldgaard, politiinspektør, Østjyllands Politi 

Ud over de to urner stjal gerningsmændene også to buskryddere, en hækkeklipper og en havetraktor, som tyvene kørte væk på en trailer, som de også tog fra kirkens grund.

Dagen efter blev traileren fundet i landsbyen Tvede, som ligger syd for Gjerlev. 

'Simpelthen forfærdeligt'

Formanden for Gjerlev-Enslev Menighedsråd var rystet, da han fik vished om tyveriet. 

- Der blev stjålet meget, men urnerne er jo uerstattelige. Det er simpelthen forfærdeligt, siger formanden Erik Egelund Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Politiet på bar bund - offentliggør nye billeder og video af efterskoletyveri

Han tog kontakt til de pårørende, kort efter kirkens personale torsdag fandt ud af, at der også var stjålet urner under indbruddet.

- De var naturligvis meget chokerede, men kunne godt se, at vi ikke kunne gøre noget. Urnerne har stået forsvarligt og tildækket, som de skal, siger Erik Egelund Pedersen.

Hvid bil kan være interessant

En beboer i Gjerlev så natten til onsdag en hvid bil, formentligt en Citroën Berlingo eller en Peugeot Partner, holde foran kirken. Morgenen efter var bilen væk. 

Østjyllands Politi hører meget gerne fra folk, som har set den hvide bil, eller nogen køre rundt med havetraktoren på traileren natten til onsdag.  

Der blev stjålet meget, men urnerne er jo uerstattelige. Det er simpelthen forfærdeligt.

Erik Egelund Pedersen, formand, Gjerlev-Enslev Menighedsråd

- Vi er i fuld gang med efterforskningen og kigger også på, om der er lignende sager, der kan kædes sammen med indbruddet i Gjerlev, siger Michael Kjeldgaard.

For i den seneste tid har der været andre tyverier fra kirker.

Ikke længere usædvanligt

- Det er desværre ikke usædvanligt længere med indbrud i kirker og tyverier herfra. Nu kigger vi på, om der er sammenfald eksempelvis i forhold til fremgangsmåde i de andre tilfælde, siger kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, Jakob Christiansen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Dog erindrer han ikke, at der tidligere har været stjålet decideret urner med aske. 

Læs også Tredje gang indbrudstyven kom, fik Lasse nok: Smed ham i bagagerummet

Indbruddet i kirken blev opdaget onsdag morgen, men det var først torsdag, at det blev opdaget, at de to urner var forsvundet. 

Har du oplysninger til sagen, kan du give dem til Østjyllands Politi via tlf. 114.