Tyrkisk narkohandler på flugt fra politiet i to år: Nu er han dømt

En 53-årig tyrkisk mand har siden december 2017 været efterlyst internationalt for salg af amfetamin i Langå. Onsdag blev han efter knap to år på flugt dømt ved Retten i Randers.

En 53-årig tyrkisk mand blev i dag idømt fem års fængsel og en udvisning af Danmark i Retten i Randers. Foto: Østjyllands Politi

”Kan du ikke tage et kilo kaffe med næste gang?”

Det var en af de sætninger, der fik det daværende Task Force Vest ved Østjyllands Politi på sporet af den 53-årige tyrkiske mand, der onsdag blev idømt fem års fængsel og udvisning af landet ved Retten i Randers efter knap to år på flugt fra politiet.

Læs også Efter flere års arbejde virker springvand stadig ikke: - Det er pinligt

Det var dog ikke kaffe, der blev handlet med.

Tilbage i 2016 var det daværende Task Force Vest på sporet af flere gerningsmænd i en sag om omfattende distribution af amfetamin i Langå. Over en periode foregik der flere mystiske møder - et af dem på en tankstation i Laurbjerg den 22. april 2016.

Vi vidste ikke, hvor vi skulle lede.

Morten Rasmussen, anklager, Særlig Efterforskning Vest

Det var ved dette møde, at den nu dømte, tyrkiske mand, overdragede mindst ét kilo amfetamin til en dengang 42-årig mand fra Langå med henblik på videresalg.

- Vi får efterfølgende fat på den 42-årige mand, der erkender, at han har modtaget et kilo amfetamin. Derefter leder vi efter den tyrkiske mand, der har overdraget amfetaminen, men vi finder hurtigt ud af, at han er gået under jorden, fortæller anklager ved Særlig Efterforskning Vest, Morten Rasmussen.

Fængslet mens han var på flugt

Den 22. december 2017 blev den dengang 51-årige tyrkiske mand varetægtsfængslet for salget af amfetamin uden at være fysisk til stede i retten.

Herefter blev han efterlyst internationalt. I de knap to år, der gik, inden manden blev fundet, vidste politiet ikke, hvor manden var flygtet hen.

Læs også Syv kilo amfetamin udløser straksdom på 11 års fængsel

- Vi vidste ikke hvor, vi skulle lede. Vi kunne ikke køre til Tyskland eller Tyrkiet, fortæller anklager ved Særlig Efterforskning Vest, Morten Rasmussen.

Det var netop den internationale efterlysning, der gav pote knap to år senere, da manden i oktober 2019 pludselig dukkede op i en lufthavn i Hamborg, hvor han var på vej til at rejse ud af Tyskland.

Læs også Forvaltningschef købte underbukser til sig selv på kommunens regning

28. november 2019 blev den nu 53-årige mand atter fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet – denne gang var han fysisk til stede i arresten.

Anker dommen

Onsdag blev der afsagt dom i sagen ved Retten i Randers, hvor den 53-årige mand blev idømt fem års fængsel og udvisning af landet.

Manden, der i øjeblikket er varetægtsfængslet, valgte at anke dommen på stedet. Derfor skal sagen nu i Landsretten, der vil tage stilling til, om dommen er endelig. Hvis resultatet i Landsretten bliver det samme, skal manden først afsone de fem år i Danmark, hvorefter han vil blive udleveret til Tyrkiet. 

Jeg synes, dommen er godt udmålt, men jeg er særligt tilfreds med at få sagen afsluttet.

Morten Rasmussen, anklager, Særlig Efterforskning Vest

Alligevel er Østjyllands Politi tilfredse.

- Det er dejligt at få det afsluttet, fordi det er en sag, der har stået på længe. Han var den sidste, der manglede i det kompleks. Jeg synes, dommen er godt udmålt, men jeg er særligt tilfreds med at få sagen afsluttet, lyder det fra anklager ved Særlig Efterforskning Vest, Morten Rasmussen.

Læs også Hård kritik fra rådmand i plejehjemssag: - Hykleri ud over alle grænser

Ifølge Morten Rasmussen var der i alt 10-12 personer involveret i amfetaminsagen. De har alle fået minimum 2 års fængsel.

Den nu 45-årige mand fra Langå, der modtog amfetaminen på parkeringspladsen tilbage i april 2016, blev i november 2016 idømt 2,5 års fængsel for at have modtaget og overdraget amfetaminen til en tredje person med henblik på videresalg til en større personkreds.