Retsmediciner: Stof fundet i Henriks mor kan være farligt for ældre

En af landets mest rutinerede retsmedicinere kender godt de stoffer, som på uforklarlig vis har fundet vej til Henrik Madsens 80-årige mors krop.

Hvis man ønsker at udrette stor skade på et andet menneske, er stoffer under betegnelsen benzodiazepiner ikke det mest oplagte. 

quote Det er meget svært at slå folk ihjel med benzodiazepiner, hvis ikke de er syge i forvejen.

Jørgen Lange Thomsen, professor emeritus og tidligere retsmediciner og statsobducent

Men stofferne kan alligevel være farlige. For eksempel for ældre, hvis de er syge og svækkede i forvejen. Sådan lyder vurderingen fra Jørgen Lange Thomsen, der er professor emeritus og tidligere retsmediciner og statsobducent.

- Det er meget svært at slå folk ihjel med benzodiazepiner, hvis ikke de er syge i forvejen, forklarer han til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvorfor blev Henriks mor forgiftet?

Torsdag aften stod Henrik Madsen frem på TV2 ØSTJYLLAND og fortalte, hvordan hans 80-årige mor på Plejecenter Tirsdalen i Randers tre gange på kort tid blev indlagt på hospitalet med forgiftninger. 

Op til hver indlæggelse bliver den parkinsons-ramte 80-årige dårlig. Og hver gang finder hospitalet efterfølgende benzodiazepiner i hendes krop. På trods af, at plejehjemmet oplyser, at hun ikke har fået medicin af den type, og det heller ikke fremgår af hendes personlige medicinliste.

- Hun svinger mellem at være væk og være helt væk. Hun kan ikke snakke, har lukkede øjne, og det er bare frygteligt at se, fortæller Henrik Madsen.

Hvad er benzodiazepiner?

Frygter bevidst handling

TV2 ØSTJYLLAND kan dokumentere forløbet blandt andet via kvindens egen sundhedsjournal, hvor det også fremgår, at politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed undervejs bliver inddraget, og der bliver indledt en undersøgelse.

- Jeg kan ikke undgå at tænke, der ligger en bevidst handling bag min mors forgiftninger. Det er forfærdeligt at tænke på, siger Henrik Madsen, der føler sig overbevist om, at hans mors mystiske indlæggelser hænger sammen med en verserende politiefterforskning, hvor en person med tilknytning til Plejecenter Tirsdalen er varetægtsfængslet.

Den tidligere retsmediciner Jørgen Lange Thomsen kender godt de stoffer, der hører til gruppen benzodiazepin. Han vurderer, at det er sjældent, stofferne bliver brugt i kriminelle sammenhænge, hvis en gerningsperson eksempelvis vil gøre stor skade på et offer.

Det vil, ifølge hans erfaringer som retsmediciner, for eksempel også være svært at bevise, at en person har forsøgt at slå et andet menneske ihjel udelukkende med benzodiazepiner. Hvis altså ikke ofret var meget syg i forvejen, påpeger han.

Anholdt og varetægtsfængslet

Onsdag den 27. april kunne TV2 ØSTJYLLAND afsløre, at en person med tilknytning til Plejecenter Tirsdalen den 14. marts var blevet anholdt og varetægtsfængslet.

Det var samme dag, Henrik Madsens mor blev indlagt med forgiftning for tredje gang.

Politisagen føres for dobbeltlukkede døre, og derfor kan hverken politiet, kommunen eller Styrelsen for Patientsikkerhed fortælle, hvad sagen handler om, eller hvad den varetægtsfængslede er sigtet for.

Via en orientering til byrådspolitikerne i Randers Kommune, som flere byrådsmedlemmer har bekræftet indholdet af over for TV2 ØSTJYLLAND, er det dog kommet frem, at sagen handler om 'mistænkelige genindlæggelser og et dødsfald', og at det er en medarbejder, der er anholdt.

Netop den oplysning kom som et chok for Henrik Madsen, der siden ikke har kunnet slippe tanken om, hvorvidt hans mor og andre har været udsat for noget kriminelt - og ikke fejl.

Henrik Madsen frygter, hans mor er blevet forgiftet bevidst.
Henrik Madsen frygter, hans mor er blevet forgiftet bevidst. Foto: Privat

Han understreger dog, at han generelt er meget glad for Plejecenter Tirsdalen og ikke har en finger at sætte på plejen.

- Jeg har kun gode ting at sige om stedet, så det hele er kommet fuldstændig bag på mig. Men jeg føler mig tryg igen nu.

Hverken Østjyllands Politi eller Randers Kommune vil kommentere Henrik Madsens historie eller den verserende politisag.