Henrik Rasmussen blev gift og fik børn, men delte aldrig sin mørkeste hemmelighed

En historisk drabssag har nu fået sin afslutning. Efter 34 år er drabsmanden Henrik Krogh Rasmussen nu blevet dømt for drabet på Hanne With på baggrund af ny DNA-teknik.

Udgivet Opdateret
Henrik Krogh Rasmussen har nu modtaget sin straf. Han fængsles for drabet på Hanne With 34 år efter hun blev fundet halv halshugget i sin lejlighed.

- Det her er et bestialsk og grusomt drab.

Sådan beskrev specialanklager Søren Harbo onsdag drabet på den dengang 23-årige Hanne With i retten i København.

Et drab som 54-årige Henrik Krogh Rasmussen fra Randers er idømt 11 år og seks måneders fængsel for.

Imens et hav af tilhørere bestående af journalister og pårørende til både Henrik Krogh Rasmussen og Hanne With ventede på dommeren og de to domsmænd, var der en voldsomt trykket stemning i retslokalet. De flestes øjne var stift rettet mod døren ind til voteringslokalet, og i det fjerne kunne man høre på klokkeklang, at klokken havde slået 15.15, og at der dermed var et kvarter til domsafsigelse.

Kombinationen af stilhed og klokkespil kunne næsten lede tankerne hen på en begravelse. Stemningen var gravalvorlig.

Da dommeren læste begrundelsen for dommen op, knækkede Henrik Krogh Rasmussens kone sammen.

Hun græd hjælpeløst, imens hun knugede et andet kvindeligt familiemedlem i hånden, kun adskilt af et stykke papir der var medbragt til at tørre øjnene.

På sin plads ved siden af forsvarsadvokat Mette Grith Stage sad Henrik Krogh Rasmussen. Under domsafsigelsen kiggede han ned på sin grædende familie med en alvorlig mine. Han rystede på hovedet og kiggede igen ned i bordet med et tydeligt alvorligt udtryk. Imens dommeren fortsatte sin begrundelse for, hvorfor Henrik Krogh Rasmussen nu er fundet skyldig, tog han hænderne op for munden og virkede fraværende i blikket.

Imens Henrik Krogh Rasmussen blev ført ud af retslokalet af de to betjente, der bevogtede ham hele dagen, vinkede hans kone farvel til ham.

Pludselig blev den slående stilhed afbrudt af en kvindelig tilhører, da hun råbte ud i lokalet:

- Må du rådne op i helvede!

Imens Henrik Krogh Rasmussen blev ført ud af lokalet svarede han:

- Det må du kraftedeme også, kælling!

Forsvarer Mette Grith Stage oplyser, at hun sammen med sin klient har besluttet, at de vil udbede sig betænkningstid i forhold til, om de vil anke dommen.

34 år efter at Hanne With blev fundet dræbt i sit hjem, med halsen næsten skåret helt over, er der nu endelig blevet sat et punktum i sagen.

Her afsiges dommen.

Slagteren fra Randers

Henrik Krogh Rasmussen blev anholdt på det slagteri i Aalestrup, hvor han indtil for nylig har arbejdet. Han har i en stor del af sit liv boet på Djursland, blandt andet i Grenaa og Ebeltoft.

Efter drabet på Hanne With mødte han sin barndomskæreste, som han fik en datter med. De blev herefter skilt, og Henrik Krogh Rasmussen blev igen gift og fik en søn med sin nye kone.

Han har i alt fem børn udover sine to bonusbørn, som hans nuværende og tredje kone har fået med en anden mand. I retten fortalte Henrik Krogh Rasmussen, at han mødte sin nuværende kone for 18 år siden til Randers Festuge, hvor de dansede, og det slog klik mellem dem. Siden da har de dannet par. I retten fortalte han også, at han anså sin kones børn for at være sine egne, og deres børn kalder ham morfar.

Henrik Krogh Rasmussens kone har troligt siddet i retten under hele retssagen, med alvorlige og blanke øjne. Det er tydeligt, at hun er meget glad for sin mand, men at hun også har været utrolig berørt af retssagen og de grusomme detaljer, der nu er kommet frem om hendes mand.

Drabet på Hanne With

Drabet skete nytårsaften 1990, hvor Hanne With blev fundet død i sin lejlighed i Fensmarksgade i København. I retten blev der fremvist fotos af lejligheden, og det var tydeligt, at den bar præg af voldsom tumult. 

Flere blodige genstande blev fundet på stedet, herunder et håndklæde søbet i blod, men også flere gerningsvåben som en saks, en stjerneskruetrækker og en kniv.

Disse remedier er ifølge obduktionsrapporten blevet brugt til at udøve voldsomme skader på den unge Hanne Withs krop, herunder en 14 centimeter lang snitlæsion på halsen, der var dødsårsagen.

Henrik Krogh Rasmussen lyttede roligt med under oplæsningen af de makabre detaljer. 

Skulle være blevet gammel sammen med Hanne

På retssagens første dag afgav den daværende kæreste til Hanne With også vidneforklaring. Han fortalte, at han og Hanne With havde aftalt, at de skulle mødes på Rådhuspladsen i København ved midnat. Da hun ikke dukkede op, blev han nervøs og løb til deres fælles hjem på Fensmarksgade. 

Døren var låst, og da han sparkede døren ind, mødte han et syn, som stadig sidder i ham nu 34 år efter. 

- Det var ubehageligt syn. Det syn har jeg rendt rundt med i 34 år. Det vil jeg altid huske resten at mit liv. Jeg vender hende rundt, og så kan jeg godt se, at den er helt galt. Jeg var i chok og panik. Man tror det er løgn, fortalte han i retten.

Da Hanne With blev dræbt, havde de dannet par i tre år, og han var bekendt med, at hun 'gik med mænd', som han forklarede det i retten.

- Jeg havde planer om, at jeg skulle være sammen med hende, til jeg blev gammel, fortalte han grådkvalt i vidneskranken. 

Hanne With.

En sag om uønskede kys ledte politiet på sporet

Selvom sagen tiltrak sig stor opmærksomhed i forbindelse med drabet, så forblev den uopklaret i over 30 år. Lige indtil nye efterforskningsmetoder blev taget i brug. I september 2023 begyndte politiet at anvende slægtskabssøgninger på DNA-profiler fundet på Hanne Withs tøj. 

Dette førte til en afgørende opdagelse.

DNA fra faren til en person i politiets register matchede DNA fundet på gerningsstedet, hvilket pegede mod den nu dømte Henrik Krogh Rasmussen. 

Sagen, som ledte politiet på sporet, omhandlede en sag fra 2018, hvor sønnen blev sigtet for at have blufærdighedskrænket en kvinde til en fest ved blandt andet at have kysset hende. Da sigtelsen havde en strafferamme på op til to år, tog politiet sønnens DNA. Det blev herefter opbevaret i politiets DNA-register, der indeholder DNA fra personer, der er blevet sigtet for en forbrydelse, der kan give en straf på over 18 måneder.

I retten forklarede anklageren, hvordan den tiltaltes DNA og et blodigt fodaftryk i lejligheden utvetydigt placerede ham på gerningsstedet. Vidner, herunder en nu afdød taxachauffør og retsmedicinske eksperter, bidrog til at tegne et billede af en nat med tragiske og voldelige begivenheder.

Nægtede sig skyldig

Igennem hele sagen nægtede den nu dømte Henrik Krogh Rasmussen sig skyldig. I stedet hævdede han, at han ikke kunne huske at have dræbt Hanne With. Han forklarede, at han havde været stærkt påvirket af alkohol og stoffer den nytårsnat, hvor han havde fået fri fra sit arbejde som værnepligtig i Søværnet på korvetten Olfert Fischer, og derfor kun huskede brudstykker.

Under retssagen kom det dog frem, at Henrik Krogh Rasmussen ikke bestred, at han har været i Hanne Withs lejlighed.

Han nægtede også, at han nogensinde havde rørt en prostitueret, som han udtrykte det i retten. Det argumenterede et vidne, som havde aftjent sin værnepligt med Henrik Krogh Rasmussen, dog imod. Han fortalte i retten, at han vidste, at Henrik Krog Rasmussen havde været ved prostitueret, for det havde de været sammen.

Forsvaret argumenterede for, at den tiltalte ikke kunne huske at have været i lejligheden på det tidspunkt, hvor drabet fandt sted, og dermed kunne han ikke tilstå noget, som han ikke kunne huske.

Igennem de to retsdage blev det tydeligt, at det argument blev det halmstrå, som forsvarer Mette Grith Stage måtte klamre sig til. Et argument der altså viste sig ikke at veje tungere end anklagemyndighedens bevisførelse med DNA og blodige fodspor.

Anklageren fremhævede også den tiltaltes skiftende forklaringer fra grundlovsforhøret og pegede på de stærke DNA-beviser og vidneudsagn som grundlag for domfældelsen. I sin procedure understregede anklageren, at den tiltalte ikke blot havde været til stede, men aktivt havde deltaget i drabet på Hanne With.

Dommen på 11 år og seks måneders fængsel markerer en afslutning på en af de mest bemærkelsesværdige uopklarede sager i dansk retshistorie. De pårørende til Hanne With har nu endelig fået den retfærdighed, de har ventet på i over tre årtier.

Sagen har derudover sat fokus på betydningen af avancerede efterforskningsmetoder og DNA-teknologi i opklaringen af gamle, uopklarede forbrydelser.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her