Generalprøve bestået: Genåbning af genbrugspladser forløb i ro og orden

Det forløb i god ro og orden, da randrusianerne i dag var til første generalprøve i Danmarks genåbning, i forbindelse med genåbningen af genbrugspladserne.

02:21

P-vagter, rådhusbetjente og begrænsning på antal biler af gangen var mere end rigeligt til at sikre, at den første generalprøve i genåbningen af Danmark bestod.

P-vagter, rådhusbetjente og begrænsning på antal biler af gangen var mere end rigeligt til at sikre, at den første generalprøve i genåbningen af Danmark bestod.

1 af 2

Statsminister Mette Frederiksen åbnede i går en dør på klem til, at hvis danskerne fortsætter med at holde afstand og følge retningslinjerne, så kan en stille og kontrolleret genåbning af landet være i sigte.

Og første generalprøve i den proces er netop bestået med UG kryds og slange i forbindelse med genåbningen af landets mange genbrugsstationerne, der har været lukket siden den 11. marts.

Allan Asp Poulsen har længe glædet sig til på ny at kunne tage imod de randrusianere, der i 20 dage er brændt inde med haveaffald.

- Det har været helt stille og roligt. Borgerne har ikke overfaldet genbrugspladsen, og der har på intet tidspunkt været travlt her indtil klokken 10 i dag, siger Allan Asp Poulsen, sektionsleder ved Affald og Genbrug, Randers Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Borgerne virker til at have lyttet til, at man ikke behøves at komme alle sammen den første time. Man kan godt strække det ud over flere dage.

Selvom der det meste af dagen - stik imod forventningen - ikke var kø ved indgangene, så oplevede man mindre kødannelse ved 10-tiden, hvor pladsen normalt åbner.

Hvis det er et vidnesbyrd om, at danskerne ikke slækker på forholdsreglerne i forhold til at mindske smittespredningen, så tegner det i følge ham positivt for den genåbning af landet, som statsministeren i går hentydede til.

- Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at samfundet stille og roligt åbner op, og det lader til, at borgerne har taget budskabet til sig og er med til at få det til at fungere, siger han.

P-vagter og rådhusbetjente var i dagens anledning hentet ind til at kontrollere, at der kun var et vist antal kunder på pladsen ad gangen, og at alt forløb i god ro og orden - med behørig afstand både gæster og ansatte imellem.

Begejstrede haveejere: - Det er alle tiders

Blandt de mange haveejere, som i dag skulle af med både haveaffald og småt brændbart, var begejstringen for genåbningen også til at mærke.

- Det er alle tiders. Perfekt. Der er slet ikke noget at klage over. Vejret er godt, og der er tid til det hele. Vi har fået læsset et par sække af i dag, men der kommer mere, siger Henning Jensen fra Assentoft til TV2 ØSTJYLLAND.

Vagn Jensen fra Randers havde ikke fanget, at også genbrugsstationerne holdt lukket, og blev derfor overrasket, da han ikke kunne komme af med alt det haveaffald, han havde opsamlet under isolationsdagene.

Begejstringen deles også af Vagn Jørgensen fra Randers. Han har brugt isolationsdagene alene derhjemme, hvor han har gået meget i haven, og derfor havde et ordentligt læs, som i dag skulle afsættes.

- Jeg kunne ikke bare sidde indenfor, og så havde vi efterhånden opbygget en hel trailer, som vi ville have kørt op med. Men det kunne vi ikke, så det er dejligt, at der nu er åbnet op igen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Der var blevet samlet godt med bunker henover de 20 dage, hvor genbrugsstationer havde holdt lukket, og hvor tiden for mange er blevet fordrevet med masser af havearbejde.

Også Randers Genbrugsplads' egne foranstaltninger med ekstra indsatte vagter og begrænsning på antal biler, der blev lukket ind ad gangen, blev der taget godt i mod.

- Det er helt okay, at man lige må holde lidt og vente, inden man bliver lukket ind. Det tog ikke mange minutter, siger Gertrud Schwenke fra Randers til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også COVID-19 LIVE: Borger testet 24 gange på 14 dage - flere parter kræver klarere retningslinjer

Dansk Affaldsforening: 7 tips til genbrugspladsbesøget

I et forsøg på at råbe danskerne op er Dansk Affaldsforening i dag kommet med en pressemeddelelse, hvor de opfordrer til at tjekke op på de forholdsregler, som den enkelte genbrugsplads har taget, samt vejleder om, hvordan vi bedst passer på hinanden.

Læs også Nye tal for politianmeldelser i Østjylland: - Folk gør det godt

De kommer med følgende 7 tips:

Dansk Affaldsforenings 7 tips til genbrugsbesøget:

1. Vent gerne et par dage, hvis muligt

2. Sorter dit affald hjemmefra

3. Tjek din kommunes eller dit affaldsselskabs hjemmeside, inden du tager afsted.

4. Husk at holde afstand til pladsfolkene og andre borgere

5. Husk de generelle corona-anbefalinger

6. Kom alene – eller max to, hvis du har brug for hjælp til aflæsning

7. Medbring evt. egen kost/rive/skovl