Sådan er det med pengesager hjemme hos 29-årige Simon Løvstrøm og 28-årige Heidi Nygaard Nielsen i Harridslev ved Randers, hvor de bor med deres tre-årige datter, Mathilde.
For dem vil opdelt økonomi være noget nær umuligt at praktisere.
Først og fremmest fordi Simon Løvstrøm, der er salgsdirektør, har en månedsløn før skat på 100.000.
Og Heidi Nygaard Nielsen er pædagogmedhjælper og tjener 17.000 om måneden.
VIDEO: Heidi Nygaard Nielsen om, hvorfor det var en svær beslutning at få fællesøkonomi med sin forlovede, der tjener mere end fem gange så meget som hende.
Vidste du?
... at ældre og ægtepar med børn er de, der oftest har fællesøkonomi.
Alene ideen om separate økonomier igangsætter et større tankeeksperiment for de to forlovede.
- Det ville bringe nogle skænderier med sig. Hvis det var så opdelt, at vi betalte hver for sig, når vi var ude at spise, ville jeg ikke kunne tage derhen, hvor Simon skulle hen. Og skiferien ville jeg heller ikke kunne betale, siger Heidi Nygaard Nielsen.
De bliver stille.
Ville I kunne blive ved med at være et par?
- Jeg ville ikke engang kunne sidde i det her hus. Og jeg ville nok føle, at du gik i små sko i forhold til, hvad jeg bidragede med, og så skulle du nok også til at tage halvdelen af tjanserne herhjemme. Det ville jo ikke kunne lade sig gøre, siger Heidi Nygaard Nielsen.
- Så nej. Vi ville nok ikke kunne være et par. Vi har valgt fællesøkonomi, fordi det passer til os, understreger Simon Løvstrøm.
Tema: Kærlighed i kroner og øre
Engang var det givet; ægte kærlighed - eller i hvert fald ægteskab - betød fællesøkonomi. Men sådan er det ikke længere. Omkring halvdelen af danske par har valgt at have separate økonomier - og dermed adskilt kærlighed og penge.
TV2 ØSTJYLLAND sætter spot på østjydernes økonomi i parforholdet og spørger: Er fællesøkonomi bedst for kærligheden? Og hvorfor er det med penge så svært for mange par?
Men færre par tænker tilsyneladende som dem. I hvert fald er der færre, der gør som dem.
En Nordea-undersøgelse viser, at det i 2010 var to ud af tre par, der havde fællesøkonomi. Men blot syv år senere, i 2017, var det halvdelen, der havde fællesøkonomi.
Vi hænger ud med dem, vi ka’ li’
Hvad tendensen mod opdelt økonomi skyldes, er der flere bud på. Økonomiprofessor og lykkeforsker Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet mener, det skyldes, at vi er blevet mere frisindede.
- Vi er blevet mere tolerante over for, at vores parforhold er forskellige. Vi har løsnet op for vores normer for, hvad der er dét rigtige parforhold. Ligesom vi engang sås med vores naboer, for det var nu engang det, man gjorde. Men i dag ses vi oftere med folk, vi har noget til fælles med, og ikke så meget med naboerne.
Vidste du?
... at bevægelsen væk fra fællesøkonomi sker også i Norge, Finland og Sverige. Og Danmark er det land, der holder mest fast i den traditionelle fællesøkonomi.
Og det anskuer han som en udvikling, vi bør glæde os over.
- På mange måder er vi blevet bedre til at indrette vores privatliv til, hvad der passer på os selv i stedet for, hvad andre synes, vi burde gøre, siger Christian Bjørnskov.
En fuldstændig opdelt økonomi vil professoren alligevel ikke anbefale. Men lad os vende tilbage til det.
VIDEO: To par - og to vidt forskellige syn på, hvordan man bedst holder økonomien i sit parforhold. Mød her, 29-årige Simon Løvstrøm og 28-årige Heidi Nygaard Nielsen med fællesøkonomi. Og parret Christina Maschmann og Iván Guzmán, der har adskilt økonomi.
- Jeg er lidt bange for det ord, der hedder golddigger
Selvom Simon Løvstrøm og Heidi Nygaard Nielsen kun har haft fællesøkonomi officielt i et par måneder, har de praktiseret noget lignende i flere år, hvor de har brugt af hinandens konti.
Det var Simon Løvstrøm, der tog initiativet til at slå puljerne sammen.
- Fordi det er nemmest, og det er også mest retfærdigt. En løn som min kommer jo ikke bare flyvende. De penge skal tjenes, og det betyder tid væk fra familien. Derfor er Heidi også gået ned på 30 timer, hun henter Mathilde tidligt og ordner opgaverne herhjemme. Men Heidi var alligevel meget stolt omkring det, fortæller Simon Løvstrøm.
Simon Løvstrøm og Heidi Nygaard Nielsen fik datteren, Mathilde, for tre år siden. Foto: Lars Walther
Hun tøvede med at sige ja.
- I bund og grund er jeg nok en person, der tænker lidt for meget på, hvad andre tænker. Så når folk har kaldt det ’Simons bil’ og ’Simons hus’, har jeg overtaget den følelse af, at det er hans. Og jeg har været slem til at tænke på, om andre mente, at jeg nassede på Simon, siger Heidi Nygaard Nielsen.
Hun gik alligevel med på ideen efter en snak.
- Vi bidrager med det, vi kan, til vores familie. Og jeg kan give lidt mere tid herhjemme.
Men hun er stadig den, der holder mest igen med at bruge penge.
- Jeg ville måske tillade mig selv mere, hvis jeg tjente det dobbelte. Men som det er lige nu, kommer jeg til at tænke, at det igen er Simon, der betaler. Jeg er lidt bange for det ord, der hedder golddigger, og vil helst ikke ses, som hende, der ødsler hans penge væk, siger hun.
I 46-årige Christina Maschmann og 73-årige Iván Guzmáns lejlighed i Aarhus holdes kærlighed og penge så adskilt som muligt.
Sådan har det været, siden de fandt hinanden for 23 år siden. Det passer dem helt perfekt.
Christina Maschmann, Iván Guzmán tjener stort set det samme. Hun er førtidspensionist og får 10.550 kroner før skat om måneden. Han er folkepensionist og får 11.000 kroner. Privatfoto
De er begge overbeviste om, at det lykkelige ægteskab hurtigt ville ende i skilsmisse, hvis de skulle have fællesøkonomi.
- Jeg tror, det ene problem efter det andet ville dukke op. Og allerede efter tre måneder…, siger Iván Guzmán.
- Så ville vi have sagt farvel til hinanden, fortsætter Christina Maschmann.
Overfører frem og tilbage
Parret har ingen fælles bankkonti. Og hver måned overfører Christina Maschmann sin del af huslejen til sin mand, der betaler den.
Ligesom kvitteringer på husholdningskøb lægges sammen, og differencen overføres. Og når deres 13-årige søn skal have nye støvler tages pengene fra børnepengene, som Christina Maschmann administrerer.
VIDEO: 46-årige Christina Maschmann og 73-årige Iván Guzmán mener ikke, at det ville være nemmere at have fællesøkonomi. Tværtimod.
Kort sagt: De deler alt andet i livet end bankkonti.
Og når man hvorfor, så svarer Iván Guzmán:
- Vi ville gerne have et godt liv. Og det betyder, at man ikke giver plads til konflikter og problemer.
Hr. bankrådgiver, giv os svar!
Om man skal vælge fællesøkonomi eller ej kan være svært. Og derfor spørger nogle par også deres bankrådgiver til råds.
Men de banker, TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med, har ingen overordnede regler for, hvad deres bankrådgivere skal anbefale. Og af den grund bliver bankrådgiverens råd også personligt.
VIDEO: Bankrådgiver Jesper Sørensen råder par til den løsning, han selv bruger. Og det gør hans kollegaer også.
- Min anbefaling er en todelt økonomi, hvor man har en fælles budgetkonto, madkonto og måske en fælles opsparing. Min kæreste og jeg har selv den løsning derhjemme. For så kan man også overraske hinanden, når man køber en gave, siger bankrådgiver Jesper Sørensen i Djurslands Bank i Aarhus.
Og ligesådan er det typisk også for hans kollegaer.
- For vi drager os alle sammen nogle erfaringer ud fra, hvad vi selv gør, og det er jo tit og ofte dem, man giver videre, fortæller Jesper Sørensen.
Og på den måde er bankrådgiverens anbefaling på dette felt måske lige så godt som din mors eller vens.
Ego’et gør dit parforhold skrøbeligt
Opskriften på et lykkeligt forhold er ikke ens for alle, fortæller direktør i Center for Familieudvikling Mattias Stølen Due.
Men der er alligevel en rettesnor at følge.
- Man skal have en god grund til ikke at vælge fællesøkonomi. For hvis du har forpligtet dig, og måske har børn sammen, er der ræson i at træne sin kollektive tilgang til hinanden. Og den rimer mere på en fælles økonomi end en opdelt én. Simpelthen fordi fællesøkonomi handler om et ’vi’, siger han.
Vidste du?
... at 29% af alle par kun har fælles opsparinger.
Ifølge ham kan bevægelsen væk fra fællesøkonomi være et udtryk for et øget jeg-fokus – som vi’et i parforholdet må vige for.
Og det risikerer at gøre parforholdet skrøbeligt.
- Hvis man får en generel oplevelse af, at vi ikke er på hold sammen, og vi ikke lever for at forsøde hinandens tilværelse, men snarere lever for at passe på os selv. Så er der en risiko for mistrivsel – og på den lange bane skilsmisse.
Men lige præcis fuld fællesøkonomi vil lykkeforsker og økonomiprofessor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet fraråde.
For fællesøkonomi har det med at være på bekostning af lykke.
- Problemet er, at det er ekstremt sjældent, man er enige om, hvad man må bruge penge på. Og det er sjældent, man rent faktisk forstår, hvad der er vigtigt for ens partner – også selvom man har levet sammen i 30 år. Derfor er det ikke en god idé, at alt er perfekt fælles, siger Christian Bjørnskov.
VIDEO: Lykkeforsker Christian Bjørnskov fortæller, hvorfor fællesøkonomi er en dårlig idé.
I bund og grund lægger fællesøkonomi bånd på os.
- Man begrænser begge partneres personlige frihed, som vi ved er rigtig, rigtig vigtig. Der er altså forskel på præferencer, og en fuldstændig fællesøkonomi kommer altså til at begrænse begge i, hvad de kan bruge pengene på. Og det er sandsynligvis også en kilde til skænderier, fortæller Christian Bjørnskov.
Helt adskilt økonomi går galt
Ligeledes vil han også fraråde Christina Maschmann og Iván Guzmán fuldkommen opdelt økonomi:
- Det er heller ikke en god ide, for det er tit den slags parforhold, hvor alt er opdelt, og man ikke rigtig har noget fælles som par. Og den meste forskning viser, at det er de parforhold, der ender med at gå galt, siger Christian Bjørnskov.
Vidste du?
... at 49% af mændene har kendegivet, at de har det praktiske ansvar for at regningerne bliver betalt.
Til sammenligning er det kun 31% af kvinderne.
- Man skal helst ende et sted imellem, hvor der er noget fleksibilitet til at være forskelligartede, men man også har en fælles kerne, fortæller lykkeforskeren.
Det efterlader tre måder at strikke økonomien sammen på. Hvilken er bedst?
- Alle de tre måder kan fungere. Det effektive er at have klare aftaler og en vis tolerance for, hvad ens partner vælger at bruge penge på, siger Christian Bjørnskov og opfordrer par til at få talt om, hvad de fælles penge må bruges på.
Christina Maschmann og Iván Guzmán vil aldrig have fællesøkonomi.
Man skifter ikke bare religion – og heller ikke økonomi
Der er nu ikke noget, der står til at ændre sig hjemme hos de to par.
Hos Christina Maschmann og Iván Guzmán er deres måde at opdele kærlighed og kroner blevet testet gennem årtier. I alt 23 års kæresteri, en 13-årig søn og et ægteskab.
Dommen er entydig.
- Vi har det, man kan kalde sund økonomi, og vi mangler aldrig penge. Det kører bare, fortæller Iván Guzmán.
- Christina vil ikke miste sin selvstændighed – og det vil jeg heller ikke, slutter han.
Fakta: YouGov-undersøgelse foretaget for Nordea, 2017, 1008 respondenter.
Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier.
Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps.
Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden.
Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.
Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.
Navn
Udbyder
__cf_bm
vimeo.com
_cfuvid
vimeo.com
AWSALB
Amazon Web Services
AWSALB
Amazon Web Services
AWSALBCORS
Amazon Web Services
AWSALBCORS
Amazon Web Services
bcookie
LinkedIn
beyondwords
no-domain
bscookie
LinkedIn
csrftoken
instagram.com
JSESSIONID
LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate
no-domain
jwplayerLocalId
no-domain
lang
LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY
youtube.com
li_gc
LinkedIn
lidc
LinkedIn
pusherTransportTLS
no-domain
remote_sid
youtube.com
Statistikcookies
Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.
Navn
Udbyder
_cb
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb_expires
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref_expires
Chartbeat
_cbt
Chartbeat
_chartbeat2
Chartbeat
_chartbeat2
Chartbeat
_chartbeat2_expires
Chartbeat
_chartbeat4
Chartbeat
_chartbeat4
Chartbeat
_chartbeat4_expires
Chartbeat
_clsk
tv2ostjylland.dk
_t_tests
Chartbeat
_t_tests
Chartbeat
_t_tests_expires
Chartbeat
_v__cb_cp
Chartbeat
_v__cb_cp
Chartbeat
_v__cb_cp_expires
Chartbeat
_v__chartbeat3
Chartbeat
_v__chartbeat3
Chartbeat
_v__chartbeat3_expires
Chartbeat
bugsnag-anonymous-id
no-domain
userId
tv2ostjylland.dk
vuid
vimeo.com
Markedsføringscookies
Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.
Navn
Udbyder
_ga
Google
_ga
Google
_ga_LVEFKMG087
Google
_ga_VNYPEBL4PG
Google
li_alerts
LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE
YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA
YouTube
YSC
YouTube
Nødvendige cookies
Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.
Navn
Udbyder
CookieConsent
tv2ostjylland.dk
CookieConsent
tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2
tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2
tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2
tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session
oj.tv2reg.stream
PHPSESSID
recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2
tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2
tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2
tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2
tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2
tv2ostjylland.dk
SRVNAME
oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED
youtube.com
tv2_ostjylland_session
tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent
tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2
tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2
tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2
tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN
oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN
tv2ostjylland.dk
Præference-cookies
Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.