Stor aftale om Gudenåen risikerer at falde
Syv kommuner med Gudenåen som fællesnævner er tæt på en aftale om håndtering af åens stigende vandmasser, men nu er Silkeborg Kommune på vej til at bakke ud.
Syv jyske kommuner har mindst en ting til fælles. Gudenåen løber nemlig gennem alle kommunerne.
Dermed er der skabt en naturlig forbindelse mellem kommunerne, som på godt og ondt binder dem sammen. Eksempelvis når Gudenåen går over sine bredder i nogle af kommunerne og skaber oversvømmelser i huse og haver.
Derfor er de syv kommuner blevet enige om et samarbejde, som skal regulere åen til gavn for alle parter, og om kort tid falder aftalen helt på plads.
Trækker i land
Der er bare et problem. Silkeborg Kommune, som mange gange de senere år har oplevet konsekvenserne, når Gudenåen går over sine bredder, ser ud til at være ved at trække sig fra aftalen, inden den overhovedet er underskrevet.
Der står nemlig for lidt om grødeskæring, mener et flertal i Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune.
De har stemt nej til den helhedsplan, som ellers skulle være løsningen på oversvømmelserne ved Gudenåen.
Undrer sig i andre kommuner
Iben Sønderup (S), næstformand for Miljø- og Teknikudvalget i Randers Kommune, hvor Gudenåen løber ud, undrer sig over den manglende opbakning.
- Jeg synes jo, det er lidt ærgerligt, for i Randers Kommune holder vi os jo til de anbefalinger, vi har fået fra eksperterne, og det vil sige, at det er deres vurderinger, vi læner os op ad, når vi tager beslutninger. Vi har bakket op om den her helhedsplan for Gudenåen, og det synes jeg jo sådan set også, at Silkeborg Kommune bør gøre, siger Iben Sønderup.
Også på den anden side af kommunegrænsen i Favrskov Kommune, vækker Silkeborgs vaklen undren.
- Silkeborg Kommune har jo haft mulighed for at byde ind, hvis der var noget, de ville have ændret, så det er meget besynderligt, at de, når planen ligger færdig, så stemmer nej. Til og med en plan, som miljøministeren har bedt kommunerne om at lave, siger Anders G. Christensen (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov Kommune.
Men i Silkeborg lyder det, at planen om at opkøbe arealer til at vandparkere på er umulig. Der skal simpelthen for store områder til, lyder det fra et af Venstre-medlemmerne af kommunens Klima- og Miljøudvalg.
- Derfor hjælper det ikke, at vi siger ja til noget, som vi rent faktisk ved ikke er realiserbar. Det nytter jo ikke noget, siger Susanne Jacobsen (V).
Er det så spildt arbejde?
- På et eller andet plan er det jo, svarer udvalgsmedlemmet.
Den 20. december skal Silkeborg Byråd stemme om planen.