Rundspørge: Statsjob i provinsen kunne godt besættes

Statslige arbejdspladser, der er udflyttet til provinsen, er lykkedes med at finde kvalificeret arbejdskraft.

Irene Richter Thyssen fra Silkeborg fik job hos Styrelsen for Patientklager, da den rykkede fra København til Aarhus.

Kontorstolene er besat – men ikke i alle tilfælde med førsteprioriteterne.

Størstedelen af de mange styrelser og institutioner, som de seneste år er blevet flyttet ud af hovedstaden, er nu på plads i deres nye rammer. 

Læs også Aarhus-borgmester glæder sig over nye statslige arbejdspladser

- Det giver jo nogle muligheder, som ikke var der før. Der har jo været langt til København, hvor mange statslige arbejdspladser er placeret. Så for mig er det helt perfekt, sagde Irene Richter Thyssen fra Silkeborg i august 2018 til TV2 ØSTJYLLAND.

01:57

VIDEO: Indvielse af de nye lokaler for Styrelsen for Patientklager, som efter 2019 rykkede til Olof Palmes Allé i det nordlige Aarhus. Arkiv fra 2018.

Luk video

Hun fik job hos Styrelsen for Patientklager, som flyttede til Aarhus.

Randers fik blandt andet et nyt skattecenter, hvor både Gældsstyrelsen og Skattestyrelsen fik kontor - og dermed 160 nye arbejdspladser.

Aarhus fik omkring 300 statslige arbejdspladser, og selvom Innovationsfonden var betænkelig ved at skulle flytte og endte med ikke at flytte hele organisationen til Aarhus, så har det været muligt for de fleste af de udflyttede institutioner, at skaffe de nødvendige medarbejdere uden for hovedstadsområdet.

Job kunne godt besættes

Hele vejen rundt lyder det, at det har været muligt at rekruttere de nødvendige menige medarbejdere. Det skriver Jyllands-Posten.

51 af de udflyttede institutioner – og dermed langt størstedelen – har besvaret Jyllands-Postens rundspørge.

Læs også Skilt henvendt mod turister vækker harme: Nu har Satine taget det ned

Nogle få er enten ikke færdige med flytteprocessen, eller alle medarbejdere er flyttet med. 

44 har svaret "ja" til, at det har "været muligt at rekruttere de nødvendige menige medarbejdere efter udflytningen". Ingen har svaret "nej".

- Det har været forbavsende let at finde meget dygtige mennesker, siger Michael Karvø, økonomi- og kommunikationschef i Nota, nationalbiblioteket for folk med læsevanskeligheder. 

Nota flyttede i oktober sidste år 55 årsværk fra Østerbro til Nakskov. Blot 13 af de daværende medarbejdere tog med.

Men selv om det er lykkedes at rekruttere, har det ikke alle steder været uden kompromiser.

- Hvis vi havde haft den normale pool at vælge imellem, havde sammensætningen måske været lidt anderledes, siger John Smidt, direktør for De Økonomiske Råd, hvis sekretariat er flyttet til Horsens.

Læs også Sygeplejerske føler sig ikke værdsat: Savner aftale om ekstrabetaling

Politisk har det været et mål, at man med udflytningen ville sikre og fastholde stærke faglige miljøer på den nye beliggenhed. Enkelte institutioner oplyser, at dette mål ikke til fulde er opfyldt.

Eksempelvis svarer Etisk Råd, der har flyttet fire stillinger fra København til Kolding, lyder det, at der er sket et videnstab, som gør det sværere at overholde deadlines.